«Що дасть нам силу». У Києві стартував ХІІ Форум розвитку громадянського суспільства

«Що дасть нам силу». У Києві стартував ХІІ Форум розвитку громадянського суспільства

11:06,
5 Грудня 2023
1586

«Що дасть нам силу». У Києві стартував ХІІ Форум розвитку громадянського суспільства

11:06,
5 Грудня 2023
1586
«Що дасть нам силу». У Києві стартував ХІІ Форум розвитку громадянського суспільства
«Що дасть нам силу». У Києві стартував ХІІ Форум розвитку громадянського суспільства
На Форум зареєструвалися 4 тисячі учасників, сказала ведуча заходу Марічка Падалко.

Другий рік поспіль Форум розвитку громадянського суспільства відбувається в Міжнародний день волонтера, 5 грудня. Організатор події — громадська організація «ІСАР Єднання».

Згідно з програмою, форум має сім локацій і понад 150 спікерів. Передбачена онлайн-трансляція подій локацій «Велика сцена» і «Лекторій». Упродовж дня відбуватимуться панельні дискусії, обговорення в секціях, ярмарок, дитяча зона. О 17:00 в рамках форуму ініціатива «Євромайдан SOS» проведе церемонію щорічної «Волонтерської премії», яка цьогоріч змінила формат

Тема ХІІ Форуму — «Що дасть нам силу». «У запиті до єднання та до того, щоб рухатися вперед, організатори форуму чують також запит на те, щоби трохи призупинитися, видихнути і зрозуміти, що далі нас зможе рухати вперед, що дасть нам сили. Відповідь на ці запитання, думаю, ми знайдемо до кінця дня», — сказала Марічка Падалко.

Учасники й учасниці ХІІ Форуму розвитку громадянського суспільства

Форум офіційно розпочали вітальними словами посадовців і міжнародних партнерів.

Олег Немчінов, міністр Кабінету Міністрів, передав вітання учасникам заходу від уряду. «Без перебільшення можемо сказати, що цей форум за останні роки став найпотужнішим заходом для громадського сектору. Він є майданчиком для міжсекторальної співпраці між Секретаріатом Кабміну та профільними міністерствами, які опікуються взаємодією з громадянським суспільством», — сказав він.

Олег Немчінов, міністр Кабінету міністрів України

Бріджит Брінк, посолка США в Україні, згадала події Революції гідності, коли Україна вибрала європейські цінності, та громадянське суспільство, яке відіграло тоді визначну роль, і сьогодні має у взаємодії з урядом продовжувати цей шлях.

«Ви [громадянське суспільство] маєте запитувати уряд про результати роботи, щоби він надавав необхідні послуги і заповнював прогалини. Але маючи таку владу, ви маєте і велику відповідальність, особливо в контексті зовнішньої агресії. Ваш професіоналізм дуже важливий. Це означає, що ви маєте дотримуватися найвищих стандартів заради бажаних змін і майбутнього. Ми почули вас: сильне демократичне врядування, верховенство права, інтеграція в ЄС, приєднання до НАТО. Сьогодні я підтверджую, що США пишається тим, що підтримує владний голос українського громадянського суспільства», — сказала Бріджит Брінк.

Бріджит Брінк, надзвичайний і повноважний посол США в Україні

Катаріна Матернова, посолка Європейського Союзу в Україні, згадала, що вже 24–25 лютого 2022 року грантодавці дозволили українським громадським організаціям використовувати їхні гранти як вони вважають за потрібне, щоби захистити країну від агресора. За її словами, українське громадянське суспільство показало неймовірне диво, швидко адаптувавшись до нових умов і ставши партнером уряду в обороні держави. Громадянське суспільство продовжує бути партнером у питаннях відновлення України та її руху до ЄС, сказала Катаріна Матернова.

«Стійкість надихає нас і допомагає охоплювати сфери, якими ми раніше не займалися. Зокрема медіасвобода, медіаплюралізм. Інформаційна свобода — теж ключова частина євроінтеграції», — резюмувала посолка Європейського Союзу в Україні.

Катаріна Матернова, посол Європейського Союзу в Україні

Яко Сільє, постійний представник Програми розвитку ООН в Україні, відзначив, що українське суспільство може навчити весь світ, де знаходити силу. Яко Сільє сказав, що Програма розвитку ООН і надалі підтримуватиме Україну на всіх рівнях.

Яко Сільє, постійний представник Програми розвитку ООН в Україні

Нагадаємо, Форум розвитку громадянського суспільства — це національна платформа для навчання, спілкування та обміну досвідом у сфері організаційного розвитку благодійних та громадських організацій. Вперше Форум з організаційного розвитку відбувся у 2012 році.

ІХ Форум розвитку громадянського суспільства мав тему «Імунітет до ілюзій» і відбувся 17 грудня 2020 року в Києві у форматі всеукраїнського телемарафону (працювала студія в Києві, в трансляцію включалися регіональні майданчики). Нагадаємо, напередодні події про деталі заходу «Детектору медіа» розповів Володимир Шейгус, виконавчий директор «ІСАР Єднання».

Х Форум розвитку громадянського суспільства на тему «Незалежність — це ми» відбувся 30 листопада 2021 року. В умовах карантину він зібрав понад 1200 учасників з усієї України (плюс онлайн-глядачів).

«ДМ» також розповідав, як відбувався ХІ Форум розвитку громадянського суспільства на тему «Основний елемент» 5 грудня 2022 року, а ще як захід вийшов на міжнародну арену.

Також 30 травня 2023 року відбувся схожий за форматом захід — Форум громадянського суспільства. Його тема — «Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України». Основні здобутки й резолюцію форуму представили на Конференції відновлення України — URC-2023, що відбулася 21–22 червня 2023 року в Лондоні.

На титульному зображенні — Олег Немчінов і Марічка Падалко на головній сцені ХІІ Форуму розвитку громадянського суспільства

Використані скриншоти онлайн-трансляції Форуму

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду