Як об’єднати понад три тисячі активістів з усіх регіонів: Форум розвитку громадянського суспільства готується до старту

Як об’єднати понад три тисячі активістів з усіх регіонів: Форум розвитку громадянського суспільства готується до старту

20:17,
16 Грудня 2020
3326

Як об’єднати понад три тисячі активістів з усіх регіонів: Форум розвитку громадянського суспільства готується до старту

20:17,
16 Грудня 2020
3326
Як об’єднати понад три тисячі активістів з усіх регіонів: Форум розвитку громадянського суспільства готується до старту
Як об’єднати понад три тисячі активістів з усіх регіонів: Форум розвитку громадянського суспільства готується до старту
Уже завтра, 17 грудня, відбудеться 9-й Форум розвитку громадянського суспільства. Про його тематику, нові формати об’єднання регіонів в умовах карантину, тренди та пріоритетні сфери роботи, а також про побудову діалогу між представниками громадянського суспільства і влади розповідає виконавчий директор ІСАР «Єднання» Володимир Шейгус.

Карантин та обмежувальні заходи вплинули на роботу багатьох різнопрофільних громадських організацій. Та незважаючи на це, громадські активісти оперативно перекваліфікували свою роботу й долучилися до допомоги суспільству під час пандемії коронавірусу.

Для підтримки та консолідації спільноти 17 грудня в Києві пройде 9-й Форум розвитку громадянського суспільства. Він має на меті об’єднати та посилити громадянське суспільство України, показати спільну єдність та спроможність долати виклики разом.

Форум є найбільшою платформою для міжсекторального діалогу, обміну досвідом та навчання, який збирає понад три тисячі представників громадянського суспільства, органів державної та місцевої влади, медіа, бізнесу та міжнародних партнерів.

Тема цьогорічного Форуму – «Імунітет до ілюзій». Акцент буде на розвитку спроможності організацій громадянського суспільства (ОГС) у мінливому середовищі. Особлива увага буде приділена ролі та місії ОГС у формуванні ВВП країни як «доданої вартості» громадянського суспільства, а також сприянню міжсекторального партнерства між громадянським суспільством, бізнесом та урядом. Окремі секції будуть присвячені взаємодії громадянського суспільства та органів державної й місцевої влади.

Уперше, у зв’язку з обмежувальними заходами, Форум відбудеться у вигляді Всеукраїнського телемарафону, який об’єднає всі регіони країни. Кожний регіональний партнер організовує свій комунікаційний майданчик (тобто буде 24 комунікаційних платформ) і формує свою програму, яка буде відображена і транслюватиметься на єдиній онлайн-платформі.

«Детектор медіа» у рамках спецпроєкту «Громадянське суспільство» розпитав виконавчого директора ІСАР «Єднання» Володимира Шейгуса про тематичні панелі та нові формати роботи Форуму розвитку громадянського суспільства, про цьогорічні тренди в активізмі, виклики, які стоять громадським сектором, а також про бачення майбутнього.

Володимире, уже завтра стартує 9-й Форум розвитку громадянського суспільства. Як карантин вплинув на формат заходу? Що змінилося в підходах до організації Форуму?

– Форум є важливим для будь-кого, хто є активним громадянином або хоче зрозуміти, як бути ще активнішим. Ми створюємо майданчик, де представники організацій громадянського суспільства можуть знайти однодумців та колег, а також вибудувати діалог з представниками влади й бізнесу. Ми залучаємо велику кількість стейкхолдерів, які пов’язані з громадянським суспільством. Учасниками та учасницями Форуму є, перш за все, представники громадянського суспільства, але також і представники бізнесу, приватного сектору, представники медійного сектору, представники різних ланок органів державної та місцевої влади, починаючи з Офісу президента, центральних органів влади, різних міністерств чи регіональних адміністрацій.

Основа локація Форуму – у Києві. Ми не компенсуємо учасникам транспортні витрати. Проте попри це, вони все ж приїздять. А це показує важливість нашого заходу й високу мотивацію активістів з регіонів.

Цього року у зв’язку з пандемією ми не можемо прийняти 2800 учасників. Зауважу, що кожного року кількість людей, які б хотіли брати участь у Форумі, збільшується. Для нас дуже важливо забезпечити доступ до інформації та нових можливостей громадянському суспільству з регіонів, тому цього року вони будуть представлені як регіональні партнери, які реалізовуватимуть локальні форуми в кожному регіоні. 17 грудня ми матимемо 24 форуми розвитку громадянського суспільства.

Цього року ми маємо дві особливості Форуму. Перша – це тематична складова. Імунітет до ілюзій й усвідомлення того, що світ і ми настільки змінилися через пандемію, що дороги назад немає. Крім того, ОГС уже мають інші функції, ніж ті, що вони мали до пандемії. Багато ГО долучилися до подолання наслідків пандемії. Ми говоритимемо про те, що змінилося в роботі ОГС, чого більше ми не будемо робити або будемо робити в інший спосіб, які виклики маємо, що загалом зробило громадянське суспільство під час пандемії.

Друга особливість – це сам формат Форуму. Він є унікальним. Ми зберемо в один день 24 регіони онлайн. Частина ОГС буде проводити заходи з дотриманням усіх обмежень офлайн, інші приєднаються онлайн. Ми будемо мати включення регіонів через нашу центральну платформу і паралельно матимемо багато цікавих активностей. Цього ще ніхто у світі не робив, щоби в один день усе активне громадянське суспільство, всі регіони країни вийшли в онлайн і поговорили про виклики цього пандемічного року.

Якими є ваші очікування від Форуму розвитку громадянського суспільства? Які меседжі ви хочете донести до активістів та громадян?

– Перш за все, Форум має показати, що ми всі в однакових умовах і що ми всі шукаємо способи, яким чином далі ефективно досягати місій. Форум має показати, наскільки ми є впливовими та скільки активностей ми робимо для розбудови демократичного суспільства. Третій сектор має розуміти, що ми є впливовими, затребуваними, бо ми маємо певні цінності, які нас підштовхують до роботи. Усе це нам дає можливість не зупинятися навіть в умовах тотального обмеження можливості пересуватися. Але ми ж бачимо, що є дуже багато нападів на демократію, що є обмеження прав людини та інші речі. Форум розвитку громадянського суспільства сформує фокус нашої роботи на найближчий рік.

Чи є нині можливість у представників громадянського суспільства впливати на порядок денний влади?

– Така можливість існує. До прикладу, зараз відбувається робота над створенням Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства. Ми, у межах нашого проєкту, розробляли карту правових реформ, яка б покращувала умови та надавала додаткові можливості для ОГС. Крім того, ми порушуємо таке важливе питання, як відсотковий механізм – щоб, наприклад, держава надала можливість людям розпоряджатися одним чи двома відсотками тих податків, які вони все одно платять, на користь певної ОГС. Це дуже великий челендж для влади, проте вони все одно на це йдуть, бо розуміють, що ОГС сьогодні відіграють важливу роль у формуванні суспільних настроїв.

Сьогодні ми можемо побачити, що Міністерство культури та інформаційної політики запустило разом з громадянським суспільством новий конкурс найкращих практик співпраці та спільних проєктів між органами влади й ОГС. Чи запускали б вони таке, якби не вважали ОГС гравцями та тими, хто має вплив? Нещодавно Київська міська державна адміністрація провела перший ярмарок для того, щоби визначити які ОГС є найбільш дієвими й найбільше роблять проєктів для добробуту киян. У підсумку вони нагородили 100 організацій за різні проєкти. Ми пропонуємо владі ефективну співпрацю, показуємо свою дієвість, практичність і працюємо у напрямку посилення цієї співпраці.

Яке найголовніше досягнення громадянського суспільства цього року?

– Мені здається, що дві такі речі відбулися цього року. Перша – ОГС зрозуміли, що вони є гравцями і що їм потрібні кращі умови для роботи на національному та місцевому рівнях. Чимало представників ОГС долучилися до того, щоб запропонувати державі варіанти змін, які покращать умови роботи організацій. Я не пам'ятаю, щоб подібне було в минулі роки. Так, були окремі якісь активності, намагалися покращити умови, але такого великого залучення до участі ОГС не було.

А інша річ – фінансова підтримка з боку ОГС. Величезні суми грошей ОГС інвестували в розвиток країни в цілому. Я думаю нам треба дочекатися, коли буде статистика, щоб порівняти, скільки через ОГС було підтримано важливих ініціатив, проєктів, потреб громадян. Це говорить про те, яким близьким до громадян стає громадянське суспільство. Я думаю, ми будемо дуже вражені цифрами, які матимемо за підсумками 2020 року.

Чи відповідає роль і місія громадянського суспільства сьогоднішнім очікуванням громадян?

– На мою думку, відповідає. Громадянське суспільство – це і є люди, які об'єднуються для того, щоб досягати певних цілей. Це не якась державна структура, яка створила організацію, хоча таке також можливо. Люди, які не є учасниками або учасницями певних ОГС, мають своє ставлення до організацій громадянського суспільства. Завдяки цьому можна краще зрозуміти, чи відповідають наявні організації інтересам і потребам людей. Я думаю, що більш об'єктивним показником може бути дослідження, яке робить Фонд «Демократичні ініціативи». Один з показників, які я пам'ятаю, – це те, що 44% громадян хочуть знати більше про роботу ОГС. У цьому випадку рівень довіри показує потреби людей. Традиційно він вищий до ОГС, ніж до влади.

Якщо державна структура взаємодіє з організацією «100% життя», то через цей канал вони мають доступ до 250000 клієнтів, які в базі даних і отримують певні сервіси від цієї організації. Навряд чи б держава могла достукатися до цих людей через Facebook чи ще якось.

Фонд «Демократичні ініціативи» опитав 192 представники різних громадських організацій щодо проблем третього сектору. 75% опитаних вважають, що основна проблема це створення «кишенькових» громадських організацій при органах влади, партіях, олігархах. А 68% вважають проблемою залежність діяльності громадських інституцій від донорів, тобто життя «від гранту до гранту». Яким ви бачите розв'язання цих проблем?

– Такі проблеми притаманні країнам, які мають не розвинену демократію, як у США чи інших країнах. Що із цим робити? Таких організацій уже менше, люди стали більше розбиратися в діяльності ОГС, зокрема в регіонах. Ми зараз обговорюємо напрацювання, затвердження та поширення певних цінностей, принципів і стандартів якості роботи ОГС. Хочемо повернутися до питань етичного кодексу для ОГС.

Крім того, важливою зміною може стати підзвітність та прозорість ОГС. Наприклад, якщо організація отримує гроші від державної чи місцевої влади чи пожертви від громадян, вона має звітувати, на що ці гроші були витрачені. Я переконаний, що ОГС спільно з органами державної влади має випрацьовувати механізм, який би обмежував діяльність недоброчесних ОГС. На Форумі, наприклад, буде панельна дискусія про інституційні ґранти, які деякі міністерства (перш за все, Міністерство молоді та спорту) хочуть запропонувати й запустити. Одна справа – це проєктна підтримка ОГС, а інша – це інституційний розвиток.

Які тематичні панелі будуть представлені на Форумі розвитку громадянського суспільства? Чи співпадають проблеми регіональних ОГС із проблемами загальноукраїнських ГО?

– Ми будемо говорити про стратегії для громадянського суспільства й для держави, про взаємодію та партнерство, зокрема між ОГС та органами різних рівнів влади. Також ми говоритимемо про цінності, які притаманні для нашого сектору. Наприклад, ми пропонуємо послухати розмову Яніни Соколової з істориком Ярославом Грицаком «Цінності – як імунітет громадянського суспільства». Буде відкрита розмова Євгена Глібовицького з Романом Ващуком «Шлях до самозарадності громадянського суспільства».

Ми будемо говорити про комунікації, тому що це також дуже важливо – вміти правильно комунікувати. Люди мало знають про результативність ОГС, про ефективність їхньої роботи, про результати діяльності. Ще одна тематична панель буде присвячена подіям у Білорусі. Також говоритимемо про те, що вже роблять ОГС для того, щоб долати результати впливу COVID-19. Ця тема є на часі в Україні та світі.

Будемо порушувати й теми, як не жити громадянському суспільству «від гранту до гранту», «від проєкту до проєкту»; поговоримо про некласичні нестандартні способи залучення ОГС та підтримки проєктів. Спікери Форуму допоможуть нам зрозуміти, що в нас є різні способи, як забезпечити сталість діяльності, фінансову й інформаційну сталість громадянського суспільства. Окремі сесії розповідатимуть, як залучити фінансування від міжнародних структур. Також ми маємо на меті презентувати проєкт стратегії розвитку ОГС.

Чимало тем будуть присвячені жіночим організаціям, питанню гендеру. І будуть сесії про те, як правильно висвітлювати тему COVID-19 і де шукати підтримки в цей час.

Які виклики стоять перед організаторами Форуму розвитку громадянського суспільства? Чи готові ви до них?

– У нас є виклики, пов’язані з онлайном. Ми матимемо дискусії з-за кордону, які будуть перекладатися українською. Тож можливі технічні виклики. У нас буде паралельно працювати 13 віконечок, куди можна буде зайти й вибрати те, що зацікавить у даний момент. І так цілий день.

Виклики є ще й у тому, що хоч ми й маємо гарних регіональних партнерів, але ми ще разом з багатьма з них не проводили таких активностей, і вони мають дуже великий рівень самоорганізації, проте це буде новий досвід для нас усіх. Регіональні ОГС матимуть свої Форуми на місцях, вони порушуватимуть теми свого регіону, проте, можливо, хтось із різних причин не зможе доєднатися.

Звісно, виклики існують завжди, проте ми думаємо, що все відбудеться добре й гарно спрацює. Ми готові стати законодавцями такого Форуму і популяризувати його формат в Україні.

Чому громадські організації та ініціативи, а також пересічні громадяни мають долучитися до Форуму?

– Якщо ти хочеш більше дізнатися про те, що ти можеш зробити власноруч для громади, міста й України в цілому – відповіді можна знайти під час дискусійних панелей на Форумі. Крім того, громадські активісти зможуть познайомитися з активними громадянами у своїх регіонах, і це допоможе консолідувати зусилля.

Для нас важливо пояснити стратегічні речі: що таке організації громадянського суспільства, скільки всього вони вже зробили та будуть робити, які є тенденції та тренди у цій сфері, куди можна розвиватися, яка може бути підтримка, зокрема фінансова з боку місцевої чи центральної влади або міжнародних донорів. Відповіді на ці питання можна отримати на нашому Форумі розвитку громадянського суспільства.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду