15 фільмів про активізм, які варто переглянути на травневі свята

15 фільмів про активізм, які варто переглянути на травневі свята

12:00,
2 Травня 2021
3868

15 фільмів про активізм, які варто переглянути на травневі свята

12:00,
2 Травня 2021
3868
15 фільмів про активізм, які варто переглянути на травневі свята
15 фільмів про активізм, які варто переглянути на травневі свята
Захопливі історії борців за права та свободи у Франції, Пакистані, Сполучених Штатах Америки, Британії, Китаї тощо.

Щодня по всьому світові громадські активісти борються за права людини, контролюють владу і вголос говорять про порушення, відстоюють тих, хто опинився в біді, захищають справедливість і вимагають покарання для тих, хто цього заслуговує. Деякі найяскравіші історії стають сюжетами кіно. Пропонуємо вам підбірку фільмів про те, як активні та небайдужі громадяни в певний історичний період змінювали правила гри і тим самим творили історію.


1. «120 ударів на хвилину» (120 battements par minute), 2017 рік

Фільм розповідає про активістів групи Act-Up Paris у Парижі на початку 90-х років. Члени організації борються з упередженнями та стигмами довкола ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД.


2. «Я — Малала» (He named me Malala), 2015 рік

Фільм розповідає про пакистанську правозахисницю та наймолодшу в історії лауреатку Нобелівської премії миру Малалу Юсуфзай. Вона присвятила своє життя боротьбі за права жінок, зокрема за право дівчат здобувати освіту. За це вона стала мішенню талібів, проте замах на її життя не спинив юну активісту — навпаки він її загартував і запалив нестримне бажання змінити світ.


3. «Ангели із залізними щелепами» (Iron Jawed Angels), 2004 рік

Головна героїня фільму Еліс Пол очолює рух суфражисток і бореться спільно з урядом президента Вудро Вільсона у 1914 році за право американських жінок голосувати.


4. «Як змінити світ» (How to Change the World), 2015 рік

Документальний фільм, який розповідає історію створення громадської організації «Грінпіс». Фільм змонтований на основі фото- та відеоматеріалів, знятих учасниками перших акцій «Грінпіс». Можна помітити, як змінюється організація, як будуються відносини між учасниками, які трансформації відбулися з організацією за час її існування, яке її місце в сучасному світі.


5. «У центрі уваги» (Spotlight), 2015 рік

Американський драматичний фільм, заснований на реальних подіях. Розповідає, як журналісти та громадські активісти провели журналістське розслідування щодо священиків-педофілів Бостонської католицької церкви. Численні злочини своїх підлеглих-педофілів неодноразово покривав сам бостонський архієпископ, кардинал Бернард Лоу, який пізніше зробив кар'єру в оточенні Папи Івана Павла Другого. Унаслідок скандалу були скасовані і закриті 65 парафій, а церква виплатила десятки мільйонів доларів компенсації постраждалим і їхнім родинам.


6. «Темні води» (Dark Waters), 2019 рік

Фільм засновано на реальній історії корпоративного адвоката Роберта Білотта, який розкрив зв'язок між низкою таємничих смертей і захворювань у маленькому містечку та хімічною компанією DuPont, яка протягом декількох десятиліть незаконно зливала хімічні сполуки до річок. Адвокат почав боротьбу за оприлюднення фактів хімічного забруднення. Позов проти DuPont призвів до виплати понад 600 мільйонів доларів у 2017 році.


7. «Табір інвалідів» (Crip Camp), 2020 рік

Документальна стрічка про табір для людей з інвалідністю. Фільм фокусується на підлітках, які мали інвалідність і стали активістами руху за права людей з інвалідністю.


8. «Округ Гарлан, США» (Harlan County, USA), 1976 рік

Відчайдушна хроніка напруженого страйку шахтарів у маленькому містечку в штаті Кентуккі. Ця стрічка — історія тринадцятимісячного протистояння між громадою, яка бореться за виживання і гідні умови праці, й корпорації, яка їх пригнічує.


9. «Як пережити чуму» (How to survive a plague), 2012 рік

Документальна стрічка про перші роки епідемії СНІДу та діяльність громадських активістів, які боролися за права та належне медичне обслуговування ВІЛ-інфікованих. Режисером фільму став журналіст Дейвід Франс, який висвітлював тему СНІДу з самого її початку. Перший фільм був присвячений його партнерові Дагу Ґулду, який помер від пневмонії, викликаної СНІДом.


10. «Вершники свободи» (Freedom Rides), 2010 рік

Американський історичний документальний фільм про боротьбу з расовою сегрегацією. Фільм розповідає історію, описану сотнями активістів, які боролися за громадянські права під гаслом «Вершники свободи». Вони кинули виклик расовій сегрегації в американських міждержавних перевезеннях під час руху «За громадянські права». Головний герой фільму подорожує разом з невеликими міжрасовими групами в автобусах та поїздах, сидить, де завгодно, для того, щоб змусити інших людей усвідомити рівність прав усіх рас.


11. «Норма Рей» (Norma Rae), 1979 рік

Художній фільм про активістку Норму Рей, яка вирішила боротися за гідні права робітників, а також проти расової та статевої дискримінації.

12. «Суфражистка» (Suffragette), 2015 рік

Британський історико-драматичний фільм про зародження суфражистського руху наприкінці XIX— на початку XX століття у Великій Британії, а також про життя його лідерок: Еммелін Панкгерст та трагічну загибель Емілі Девісон.


13. «Горобець-негідник» (Hooligan Sparrow), 2016 рік

Документальний фільм просексуальні злочини проти дітей у Китаї, у яких брали участь урядовці. Стрічка фокусується на боротьбі громадських активістів, зокрема лідерки руху Є Хайян.

14. «Вода на столі» (Water on the Table), 2010

Документальний фільм про забруднення водойм у Канаді. Головна героїня — екоактивістка Мод Барлоу —  бореться проти приватизації озер і річок.


15. «Джошуа: підліток проти наддержави» (Joshua: Teenagervs. Superpower), 2017 рік

Документальний фільм про підлітка Джошуа Вонґа, який став лідером гонконзького молодіжного протестув 2014 році, коли Комуністична партія Китаю не виконала своєї обіцянки дати автономію Гонконгу.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду