Центр громадянських свобод створить онлайн-ресурс про правозахисників і активістів

Центр громадянських свобод створить онлайн-ресурс про правозахисників і активістів

09:00,
13 Серпня 2021
1292

Центр громадянських свобод створить онлайн-ресурс про правозахисників і активістів

09:00,
13 Серпня 2021
1292
Центр громадянських свобод створить онлайн-ресурс про правозахисників і активістів
Центр громадянських свобод створить онлайн-ресурс про правозахисників і активістів
Він стане частиною проєкту, який планує змінити підхід до захисту громадських діячів від переслідувань.

На тематичному онлайн-ресурсі публікуватимуть історії про успіхи сучасних правозахисників й активістів громадянського суспільства, розповіла «Детектору медіа» Анна Попова, проєктна менеджерка громадської організації «Центр громадянських свобод». Поділитися цими історіями можуть усі охочі за посиланням.

Мультимедійний проєкт готується в рамках проєкту «Правозахист правозахисників». «Проєкт змінює підхід до вирішення проблеми нападів та інших форм переслідування та тиску на правозахисників в Україні з «гасіння пожеж» на побудову окремих елементів системи колективної безпеки за допомогою нових технологій. Наприклад, надання правових консультацій онлайн, широкого правового просвітництва через чат-бот Fight Back на платформі Telegram», — говорить Анна Попова. Вона додала, що Fight Back невдовзі створять і в інших популярних в Україні мессенджерах.

Проєкт «Правозахист правозахисників» ставить за мету вийти з вузького кола активістської спільноти та залучити людей до захисту правозахисників через публічні кампанії громадського контролю, а напрацьовані за цей період інструменти можна застосовувати і для захисту прав будь-якої людини в Україні, права якої порушено, розповіла Анна Попова. У рамках проєкту ЦГС залучатиме партнерів — Асоціацію правників України й Український ПЕН-клуб; фінансує проєкт міністерство закордонних справ Нідерландів. 

Анна Попова розповіла, чому проєкт порівнює правозахисників із супергероями: «Ми з дитинства знаємо, що супергерої — це персонажі, які роблять добрі справи, відважно вступають у бій зі “злом” та перемагають його. Вони роблять вчинки не заради нагород і визнання, а через непокору несправедливісті й брехні. Можна сказати, що українські правозахисники — це сміливі люди із загостреним почуттям справедливості, які самотужки борються із “системою” заради прав, які в них намагаються відібрати».

«Правозахист правозахисників» — продовження проєкту «В тіні справедливості», графічних новел, себто коміксів, про українських активістів. Його запустили в ЦГС у березні 2021 року. Основою для мальованих історій стали реальні події з життя громадських активістів Олега Михайлика, Михайла Берчука та Юлії Кононенко. «Малюючи ці історії, художники надихалися відомими коміксами минулих років, як “Маус”, що отримав Пулітцерівську премію у 1992 році. Наші комікси поширюються через сторінки організації у соцмережах. Їх вже побачили більше 100 тисяч наших підписників», — розповіла Анна Попова. Мета цього проєкту — привернути увагу ширшої аудиторії до проблеми переслідування громадських активістів та зібрати кошти на створення історій про інших активістів. 

Нагадаємо, за перше півріччя 2021 року Центр прав людини Zmina зафіксував 53 випадки переслідування активістів. У 2020 році правозахисники зафіксували 101 випадок нападів і переслідувань громадських активістів, у 2019-му — 83 випадки. Центр громадянських свобод продовжує вести інтерактивну Мапу переслідування громадянського суспільства в Україні. За її допомогою можна відстежувати поступ розслідування нападів на активістів, а також повідомити про випадок переслідування.

Обкладинка ЦГС

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду