Стартувала інформаційна кампанія «Влада та громадянське суспільство — кращі практики співпраці»

Стартувала інформаційна кампанія «Влада та громадянське суспільство — кращі практики співпраці»

15:45,
26 Листопада 2020
2849

Стартувала інформаційна кампанія «Влада та громадянське суспільство — кращі практики співпраці»

15:45,
26 Листопада 2020
2849
Стартувала інформаційна кампанія «Влада та громадянське суспільство — кращі практики співпраці»
Стартувала інформаційна кампанія «Влада та громадянське суспільство — кращі практики співпраці»
У рамках кампанії оголошено Конкурс історій про кращі спільні проєкти (практики співпраці) організацій громадянського суспільства (ОГС) та органів виконавчої влади.

Кампанію реалізує Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з проєктом «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України». Мета — показати успішну співпрацю громадського сектору та органів влади, їхні результативні практики комунікації та спільної роботи заради розвитку суспільства свідомих та відповідальних громадян.

Під час презентації кампанії заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко зазначив, що інформувати громадян про найкращі практики співпраці ОГС і влади — роль міністерства відповідно до Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства. Тож у рамках кампанії Мінкульт планує зібрати і підсвітити перші приклади співпраці.

Тарас Шевченко додав, що таких історій багато: наприклад, з ініціативи громадянського суспільства та за її підтримки влада в Україні впровадила зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), відповідно до міжнародних практик. Посадовець закликав організації громадянського суспільства та владу продовжувати співпрацю та подати інформацію на конкурс, щоб більше громадян дізналося про результативні ініціативи.

Конкурс історій співпраці громадськості з владою — центральна частина інформаційної кампанії, повідомила Олеся Холопік, директорка Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ). Взяти участь запрошують представників ОГС та органів влади, якщо вони впродовж 2016-2020 років утілили спільні проєкти, результатом яких стали позитивні зміни в суспільстві. Анкети приймаються з 26 листопада до 14 грудня включно. Протягом 15-20 грудня команда організаторів визначить кращі історії. Їх презентують 17 грудня на ІХ Форумі розвитку громадянського суспільства та відобразять у тематичному збірнику.

Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема зауважив, що зразкова демократія та зріле суспільство, до яких прагне Україна, існує в країнах, де налагоджена чітка взаємодія громадянського суспільства і влади.

Співпраця між секторами в Україні теж показова: це волонтерські та благодійні проєкти в аспекті війни, боротьби з наслідками пандемії тощо. Олександр Ярема наголосив, що в рамках конкурсу історій важливо побачити позитивні приклади і з невеличких громад, і з мегаполісів. Досвід успішного вирішення проблем може стати показовим для сусідніх громад. Ще він додав, що ці історії варто транслювати й закордон, щоб покращувати імідж країни.  

Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР «Єднання», додав, що в держави і організацій громадянського суспільства спільні завдання, тому треба більше говорити про співпрацю та гарні проєкти, а також переймати досвід.

Світлана Конончук, виконавча директорка Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД), зауважила: щоб підсилити співпрацю з владою, ОГС мають навчитися показувати потенціал і будувати довіру. Адже не лише ОГС потребують підтримки влади, а й влада має потребу в ОГС.

Нагадаємо, «Детектор медіа» раніше розповідав про результативну співпрацю досвідченої громадської організації з локальною ГО.

Співпрацю громадянського суспільства і влади на рівні запровадження реформ обговорюють на серії експертних дискусій «Діалоги про реформи: шлях до Вільнюса», організованих Коаліцією РПР.

Для співпраці бізнесу та культури створено онлайн-хаб

Фото: скриншот із онлайн-трансляції презентації

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду