ЦЕДЕМ презентував посібник про безпеку під час війни для активістів і волонтерів

ЦЕДЕМ презентував посібник про безпеку під час війни для активістів і волонтерів

10:20,
16 Грудня 2023
632

ЦЕДЕМ презентував посібник про безпеку під час війни для активістів і волонтерів

10:20,
16 Грудня 2023
632
ЦЕДЕМ презентував посібник про безпеку під час війни для активістів і волонтерів
ЦЕДЕМ презентував посібник про безпеку під час війни для активістів і волонтерів
Посібник містить п'ять розділів про основні ризики і загрози фізичній безпеці активістів, оцінювання ризиків і як його проводити, плани безпеки, світлофор безпеки для організацій громадянського суспільства, політики і процедури з фізичної безпеки, а також шаблони документів.

Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) у Києві презентував посібник з фізичної безпеки для організацій громадянського суспільства, активістів і волонтерів. Про це повідомив «Укрінформ».

Посібник може стати в нагоді керівникам організацій громадянського суспільства, спеціалістам з організаційного розвитку, безпековим менеджерам, а також представникам організацій, які працюють в Україні з різними цільовими аудиторіями.

Його автори мали на меті наголосити на важливості постійно покращувати саме фізичну безпеку цільових аудиторій і дати для цього необхідні інструменти.

За словами заступниці директорки ЦЕДЕМ, координаторки проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» Анни Ісічко, інформація в посібнику є унікальним досвідом, адже інші країни не формували подібних медичних настанов для громадянського суспільства під час ведення повномасштабної війни.

«Цей посібник створено в умовах війни для тих, хто долає її наслідки, допомагає армії та цивільним», — додала вона.

Посібник містить 38 аркушів та п'ять розділів про основні ризики і загрози фізичній безпеці активістів, оцінювання ризиків і як його проводити, плани безпеки, світлофор безпеки для організацій громадянського суспільства, політики і процедури із фізичної безпеки, а також шаблони документів.

«Для того, щоб владнати якусь ситуацію з безпекою, треба багато працювати. Прочитати цей посібник недостатньо. Потрібно виконувати ті інструкції, які ми рекомендуємо. На нашу думку, ситуація з фізичною безпекою поліпшиться — працівники, волонтери організацій будуть краще розуміти алгоритми дій у випадку виникнення небезпечної ситуації», — зазначила менеджерка проєктів ЦЕДЕМ Олександра Мельник.

ЦЕДЕМ створив матеріали в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР «Єднання» в консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) і Центром демократії та верховенства права завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Нагадаємо, 14 грудня виконавча директорка Українського незалежного центру політичних досліджень Валерія Скворцова презентувала попередні результати дослідження «Барометр організацій громадянського суспільства» за 2023 рік. Середовище, у якому працювали українські організації громадянського суспільства (ОГС) у 2023 році, дослідники оцінили на 4,7 із 7, як і в 2022 році. За словами Скворцової, це «непоганий результат», але він значно погіршився після повномасштабного вторгнення Росії через істотне обмеження свобод. 

Серед позитивних зрушень для громадського сектору — практика реєстрації організацій, повернення конкурсів державного фінансування та втілення Нацстратегії, прогрес із низкою дотичних законопроєктів. Із негативу — обмеження базових свобод і участі в розробці рішень на місцях, проблеми з банківським обслуговуванням, спірний законопроєкт про лобізм, продовження телемарафону «Єдині новини», кібератаки тощо.

Раніше «Детектор медіа» розповідав, як зареєструвати громадську чи благодійну організацію під час війни, як платити менше податків, коли робите благодійні пожертви, а також як на користь волонтерів планують змінити закон і податковий кодекс. Деякі новації до законодавства вже ухвалено.

Фото: Укрінформ

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду