Як українським ОГС, активістам і журналістам знайти знання і гранти для зміцнення своєї безпеки

Як українським ОГС, активістам і журналістам знайти знання і гранти для зміцнення своєї безпеки

12:00,
5 Лютого 2024
2025

Як українським ОГС, активістам і журналістам знайти знання і гранти для зміцнення своєї безпеки

12:00,
5 Лютого 2024
2025
Як українським ОГС, активістам і журналістам знайти знання і гранти для зміцнення своєї безпеки
Як українським ОГС, активістам і журналістам знайти знання і гранти для зміцнення своєї безпеки
В умовах зростання тиску на громадські організації, правозахисників, активістів і журналістів публікуємо поради безпекової тренерки та менеджерки проєктів ЦЕДЕМ.

Коли заходить мова про українські організації громадянського суспільства, зазвичай ми говоримо про гнучкість, вміння відчувати й оперативно закривати потреби людей та інші чесноти, які допомагають країні перемогти у війні та відновитися.

Однак не можна забувати про інший важливий фактор: безпека під час роботи ОГС (організації громадянського суспільства). У неї багато вимірів: захист активістів/ок, правозахисників/ць, волонтерів/ок, журналіст/ок, документувальників/ць воєнних злочинів: безпека команд і цільових аудиторій, робота в безпечних просторах, безпека відряджень  та багато іншого.

Здавалося б, після майже 10 років війни (майже 2 з них — в умовах повномасштабного вторгнення) безпека давно мала стати однією з головних тем.

Але результати опитування активістів/ок, правозахисників/ць і лідерів/ок ОГС, проведеного у квітні 2022 року Освітньо-аналітичним центром розвитку громад, а також іншого опитування, проведеного ЦЕДЕМ у листопаді-грудні 2022-го, вказують: ОГС посилюють безпеку дуже повільно — і здебільшого тому, що цього вимагають донори та партнери. Безпекова культура організацій громадянського суспільства формується дуже повільно. Одна з найяскравіших ознак — інфантильне ставлення до загроз в активістів/ок, правозахисників/ць і журналістів/ок.

Чому керівники/ці та члени ОГС відкладають безпеку «на потім»? Найчастіше вони пояснюють це браком коштів: на роботу безпекового менеджера/ки, на аудит безпеки, створення та впровадження безпекових політик, навчання, техніку та інше.

Тож у цьому матеріалі ми розповімо про міжнародні можливості залучення ресурсів для покращення безпеки громадських активістів/ок, правозахисників/ць, волонтерів/ок, журналістів/ок, документувальників/ць воєнних злочинів та ОГС. Адже у них є широкі можливості доступу до унікальних напрацьованих світовими безпековими експертами/ками матеріалів, безпекового мапування, аналітик. Є і змога отримати гранти на захист та безпеку.

У всьому світі питаннями безпеки ОГС, активістів/ок, правозахисників/ць і журналістів/ок займаються не лише міжнародні фонди та організації. Для цього створені потужні консорціуми організацій і фондів.

Відзначимо, що міжнародні організації та експерти/ки здебільшого сповідують холістичний підхід до безпеки: слід не лише уникати загроз, а й сприймати явище безпеки ширше, контекстно, як систему, в якій кожен безпековий елемент і безпекова роль впливає на ефективність всієї системи.

Першим хотілося б згадати Protectdefenders.eu, консорціум із 12 правозахисних громадських організацій. Місія Консорціуму полягає в тому, щоб захистити правозахисників/ць, які перебувають у зонах високого безпекового ризику і зустрічаються з найскладнішими ситуаціями в усьому світі.

Робота Консорціуму Protectdefenders.eu полягає у:

  • підтримці механізму швидкого реагування для надання невідкладної допомоги та практичної підтримки правозахисникам/цям, які перебувають у небезпеці, їхнім родинам та їхній роботі;
  • створенні притулків для правозахисників/ць груп ризику та координація платформи обміну інформацією для всіх, хто забезпечує та підтримує існування притулків для правозахисників/ць;
  • моніторингу становища правозахисників/ць та адвокації захисту правозахисників/ць на місцевому, регіональному та міжнародному рівнях;
  • координації програми тимчасового переміщення правозахисників/ць, які потребують переміщення в межах своєї країни, регіону або за кордон у разі термінової загрози;
  • навчанні, фінансовій підтримці, супроводі та посиленні спроможностей протистояти ризикам безпеки для правозахисників/ць та ОГС;
  • сприяння координації між організаціями, які займаються підтримкою правозахисників/ць, установ ЄС та іншими відповідними гравцями.

Вебсайт Консорціуму містить щорічні фінансові та змістовні звіти, корисну для правозахисників/ць безпекову інформацію, важливі посилання та інше.

Підкреслимо, що серед організацій-учасниць цього консорціуму є такі відомі за кордоном і потужні організації, як Front Line Defenders, Urgent Action Fund for Feminist Activism (UAF), ILGA World та інші, які впродовж багатьох років працюють над покращенням безпеки та посиленням захисту правозахисників/ць та активістів/ок у всьому світі.

Про Front Line Defenders розповімо окремо, оскільки вона роками допомагає сотням українських активістів/ок і правозахисників/ць дбати про свою фізичну, цифрову, ментальну та правову безпеку. Цю міжнародну правозахисну організацію заснували в Дубліні у 2001 році для захисту правозахисників/ць із груп ризику.

Упродовж 23 років роботи Front Line Defenders:

  • веде міжнародну адвокацію від імені правозахисників/ць, які перебувають у зоні ризику, зокрема екстрену підтримку тих, хто опинився в безпосередній небезпеці;
  • надають гранти та підтримку потреб правозахисників/ць у небезпеці включно з допомогою у тимчасовому переміщенні правозахисників/ць;
  • посилюють спроможність ОГС та напрацьовують корисні матеріали щодо системної безпеки та захисту, включно з цифровою безпекою;
  • впроваджують програму підтримки, відпочинку та відновлення для правозахисників/ць, які переживають надзвичайний стрес і вигорання внаслідок своєї роботи;
  • підтримують видимість безпекових тем і потреб із ними посилено працювати;
  • посилюють обмін інформацією між правозахисниками/цями, зокрема на Дублінській платформі, яка проводиться раз на два роки;
  • реагують на надзвичайні та кризові ситуації через екстрену цілодобову телефонну гарячу лінію, що працює арабською, англійською, французькою, російською та іспанською мовами; а також надають швидку кризову підтримку за потреби.

Особливої уваги заслуговує розділ сайту «Тools for HRDs», який містить велику кількість корисних методичних матеріалів, котрі допоможуть організаціям та активістам/кам ефективно попрацювати над покращенням власної безпеки.

Ще одним вартим уваги консорціумом організацій є Lifeline Embattled CSO Assistance Fund, який надає екстрену фінансову допомогу організаціям громадянського суспільства, котрі перебувають під загрозою.

Це консорціум із 7 міжнародних неурядових організацій, котрих підтримують 22 уряди та донорські фонди, аби протидіяти загрозам безпеки для ОГС.

До цього Консорціуму ввійшли CIVICUS, The International Center for Not-for-Profit Law (ICNL), FORUM-ASIA, Freedom House, Swedish International Liberal Center (SILC), People in need та вже згадані нами Front Line Defenders.

Lifeline Embattled CSO Assistance Fund надає фінансову підтримку, серед якої дуже важливими є різні види грантів. Зокрема, адвокаційні гранти, гранти термінової екстреної дії та гранти швидкого реагування задля посилення спроможності ОГС.

Консорціум цих організацій (і більшість із них окремо) надають підтримку українським ОГС, активістам/кам і правозахисникам/цям.

У контексті безпеки роботи гуманітарних організацій та працівників/ць варто згадати і про The Global Interagency Security Forum (GISF). Це мережа зі 140 гуманітарних організацій у всьому світі. Вони використовують новітні підходи й інструменти управління ризиками безпеки за допомогою постійних досліджень у сфері, проведення навчань, зустрічей, створення, впровадження й обміну цифровими інструментами. Також окремо зазначимо, що GISF виступає своєрідним онлайн-хабом, який поширює безпекові можливості від своїх друзів та партнерів.

Якщо говорити про роботу окремих організацій, то згадаємо Freedom House, організацію, яка займається захистом прав людини та просуванням демократичних змін, зосереджуючись на політичних правах і громадянських свободах. Одним із їхніх напрямків є допомога та підтримка правозахисникам/цям, активістам/кам, журналістам/кам і політичним в’язням.

Більше про провідні програми Freedom House можна дізнатися з матеріалів їхнього вебсайту, але радимо звернути особливу увагу на можливості, актуальні для українських активістів/ок, правозахисників/ць, а саме:

Надзвичайна термінова підтримка активістів/ок — це допомога активістам/кам і правозахисникам/цям, які переживають тиск і переслідування, перебувають у зонах підвищеної загрози, а також допомога задля адвокації сталих рішень. Також до такої підтримки входять короткострокові гранти швидкого реагування на підтримку ЛГБТКІ+ організацій, які працюють у ризиковому середовищі, протидіють безпосереднім загрозам; тренінги з питань безпеки для активного розвитку знань і навичок, аби допомогти захистити правозахисників/ць, організації громадянського суспільства та спільноти від загроз.

Human Rights Support Mechanism Program — це проєкт консорціуму PROGRESS, який надає технічну допомогу та підтримку партнерам, бенефіціарам у країнах, що розвиваються, у всьому світі для захисту та просування прав людини.

Серед потужних європейських організацій, які працюють із темами безпеки ОГС, активістів/ок, правозахисників/ць і волонтерів/ок, також є International NGO Safety Organization (INSO). Заснована у 2011 році INSO є незалежною міжнародною організацією зі штаб-квартирою в Гаазі (Нідерланди). Організація ідентифікує себе як координаційний і консультативний орган із питань безпеки для спільноти неурядових організацій із можливістю надання щоденної допомоги для понад 1000 ОГС, які працюють у зонах високого ризику.

Серед основних напрямків роботи INSO:

  • наліз та обробка даних про небезпечні ситуації, з якими зустрічаються ОГС із метою напрацювання швидких механізмів реагування на типи небезпек (зокрема інформування ОГС про загрози, аналіз найімовірніших сценаріїв, обмін інформацією та досвідом між ОГС, візуалізацію та мапування);
  • авчання для членів ОГС аналізу та оцінки ризиків;
  • озробка ефективних систем управління кризовими ситуаціями на рівні спільнот;

INSO діє здебільшого в Західній, Центральній і Східній Африці та на Близькому Сході.

Продовжуючи тему організацій, які походять із Нідерландів, варто також згадати про Centre for Safety and Development (СSD) та їхню роботу, спрямовану на посилення захисту та безпеки ОГС. Допомогу для ОГС та активістів/ок вони надають навчанням і консультуванням.

Навчання від СSD охоплює 5 напрямків:

  • підготовка до подорожей і роботи в зонах: високого та екстремального ризику безпеки;
  • середнього та високого ризику безпеки;
  • низького та середнього ризику безпеки;
  • курс посилення та вдосконалення знань і навичок поведінки в умовах надзвичайних ситуацій;
  • курс безпеки для жінок, які збираються в подорож.

Консультування від СSD охоплює теми безпекових політик і процедур, поради під час роботи в польових умовах, розбір ситуацій-симуляцій та багато іншого.

Ще одним потужним гравцем на полі посилення безпеки та захисту активістів в Європі є Peace Brigades International. Вона працювала у Нікарагуа, Сальвадорі, Шрі-Ланці, Північній Америці, Гаїті, Непалі та на Балканах, а зараз діє у Колумбії, Гватемалі, Гондурасі, Індонезії, Кенії, Мексиці та Непалі. PBI захищає і підтримує активістів/ок, спільноти, рухи й організації, які захищають права людини, через супровід, міжнародне спостереження, адвокацію, підвищення обізнаності та розвиток безпекової спроможності.

У контексті доступу українських ОГС, активістів/ок і правозахисників/ць до важливих ресурсів, методичних напрацювань та ефективних безпекових інструментів дуже важливою є інформаційна платформа організації Open Briefing. Платформа поєднує багатомовні інструменти, посібники для посилення індивідуальної та колективної безпеки, а також стійкості організацій громадянського суспільства та активістів/ок у всьому світі.

Ми радимо переглянути всі інструменти платформи, проте найяскравішими з них є:

Варто зазначити, що велику кількість готових адаптованих безпекових матеріалів для українських ОГС, активістів/ок, правозахисників/ць можна знайти на сайті Центру демократії та верховенства права. За єдиним лінком зібрано велику кількість корисних напрацювань у напрямках фізичної, цифрової, правової та ментальної безпеки для ОГС, активістів/ок, правозахисників/ць, волонтерів/ок.

Підсумовуючи, наголосимо, що робота ОГС, правозахисників/ць, активістів/ок, журналістів/ок і волонтерів/ок часто означає для них небезпеку і постійні загрози життю та здоров’ю. Відповідно, зважати на питання безпеки дуже важливо — як під час війни, так і після неї. Кожна з проаналізованих цим матеріалом мереж та організацій допоможе посилити безпекові спроможності сектору та кожної окремої організації.

Олександра Мельник, менеджерка проєктів ЦЕДЕМ, безпекова тренерка для ОГС та активістів/ок

Матеріал підготовлений у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. ІСАР Єднання несе повну відповідальність за зміст, який може не відображати поглядів АМР США або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Ілюстративне фото: Getty Images

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду