Усе, що варто знати волонтерам і благодійникам-початківцям

Усе, що варто знати волонтерам і благодійникам-початківцям

16:00,
31 Жовтня 2023
1070

Усе, що варто знати волонтерам і благодійникам-початківцям

16:00,
31 Жовтня 2023
1070
Усе, що варто знати волонтерам і благодійникам-початківцям
Усе, що варто знати волонтерам і благодійникам-початківцям
Перелік майданчиків з відповідями на найбільш популярні запитання.

Одним із найчастіших запитань, із яким звертаються волонтери, благодійники, представники новостворених громадських і благодійних організацій, є правила ведення документообігу, оподаткування, підтвердження витрат грошей, зібраних на благодійність, ввезення автомобілів, гуманітарної допомоги тощо. 

На більшість питань можна знайти відповіді у цьому переліку.

«ІСАР Єднання» має сторінку з роз’ясненнями у податковій сфері, правил придбання й обліку майна для організацій, виплат, оформлення трудових відносин тощо. Також на порталі є можливість отримати безоплатну індивідуальну консультацію, заповнивши google-форму.

Громадська організація «ЮрШтаб» має  сторінку «Юридичний навігатор волонтера». Головною перевагою навігатора є короткі алгоритми дій із найнеобхіднішою інформацією. Це дозволяє спочатку зрозуміти логіку й основні етапи процесів, а потім детальніше розбиратися в деталях. Алгоритми є як для громадських і благодійних організацій, так і для волонтерів і благодійників, які діють від себе, без реєстрації. 

Також «ЮрШтаб» надає безоплатні індивідуальні консультації за широким колом питань. Допомогу можна отримати через чат-боти в Telegram або Viber.

Корисні роз’яснення є на сайті Громадської організації «Український незалежний центр політичних досліджень» (УНЦПД). У розділі «Видання» та «Довідник громадського активіста» можна знайти інформацію з загальних питань роботи організації, реєстрації ГО, особливостей податкового регулювання, звітності тощо. Також УНЦПД надає безплатні індивідуальні консультації для представників громадських і благодійних організацій.

БФ «Спілка мертвих юристів» має юридичну клініку (студентів-юристів під керівництвом адвокатки Надії Денисюк) і надає консультації безоплатно майже з усіх питань волонтерства та благодійності за винятком питань щодо кримінального переслідування волонтерів і активістів, бухгалтерських питань, заповнення та подання грантових заявок, супроводження реєстрації. Для отримання допомоги потрібно заповнити форму

Важливими ресурсами для громадських організацій і активістів є Портал «Гурт» і «Громадський простір», на яких можна знайти безплатні можливості для навчання в усіх сферах роботи ГО, БО, а також вакансії та грантові пропозиції.

Центр прав людини «ZMINA» має інструкції як для організацій, деякі з них — для  правозахисників, так і просто активних громадян. Зокрема, це інструкції із залучення іноземних волонтерів, підвищення особистої та організаційної безпеки, правил зйомки під час воєнного стану тощо. Організація надає допомогу постраждалим від усіх форм переслідування громадським активістам, правозахисникам, волонтерам, журналістам. 

Захистом інформації громадських організацій і підвищенням кібербезпеки займається «Лабораторія цифрової безпеки». На сайті організації є актуальні рекомендації для правильної роботи з даними та захистом інформації. Також є можливість отримати індивідуальну консультацію за адресою dslua@dslua.org. 

Даниїл Попков, юридичний радник Центру прав людини «ZMINA»

Фото ілюстративне: Mikhail Nilov / pexels.com

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду