У Києві тривають акції ініціативи «Гроші на ЗСУ»

У Києві тривають акції ініціативи «Гроші на ЗСУ»

14:00,
9 Лютого 2024
695

У Києві тривають акції ініціативи «Гроші на ЗСУ»

14:00,
9 Лютого 2024
695
У Києві тривають акції ініціативи «Гроші на ЗСУ»
У Києві тривають акції ініціативи «Гроші на ЗСУ»
10 лютого відбудеться друга акція в 2024 році.

10 лютого впродовж 10:00–11:00 під будівлею Київської міської державної адміністрації відбудеться щосуботня акція ініціативи «Гроші на ЗСУ», повідомила «Детектору медіа» її команда. «Гроші на ЗСУ» позиціонують себе як ініціативну групу від київської громади з контролю бюджетних витрат КМДА на потреби ЗСУ в період воєнного стану.

Учасники мітингу вимагають:

  •  20% бюджету Києва на ЗСУ;
  •  підвищення інклюзивності міста;
  •  устаткування для медзакладів та реабілітаційних центрів для поранених військових;
  •  прозорість і звіт по використанню коштів на допомогу Силам оборони.

Організатори нагадали, що на 2024 рік на допомогу ЗСУ закладено 1 млрд грн — 1% з 85-мільярдного бюджету Києва. 

У 2023 році відбулося 15 акцій «Гроші на ЗСУ». Відтак додатково на допомогу ЗСУ Київ виділив 3,33 млрд грн.

Акція «Гроші на ЗСУ»

26 грудня 2023 року було внесено проєкт рішення, відповідно до якого мають перенаправити на допомогу ЗСУ 1 млрд гривень з міської цільової програми розвитку транспортної інфраструктури за рахунок скорочення закладених 850 млн на будівництво Подільського моста та 579 млн на розв’язку на Богатирській. Вперше депутати пропонують скасувати непершочергові під час війни витрати і перенаправити кошти на армію, а не використовувати профіцитні кошти.   

18 січня 2024 року Київрада проголосувала за рішення, згідно з яким КМДА вперше за час повномасштабної війни почне напряму закуповувати БПЛА та передавати їх військовим, на цю програму виділено 500 млн грн. Згідно зі звітом за дев’ять місяців 2023 року міської цільової програми «Захисник Києва» по підпрограмах закупівлі БПЛА та підготовці операторів БПЛА, на які виділено 12,6 млн грн, фактичне засвоєння становить 0.

«Поки весь минулий рік різні міста України купували і передавали на фронт допомогу, наше місто залишалося осторонь, адже КМДА, депутати Київради та очільник міста Віталій Кличко стверджували, що це неможливо за законодавством. Більше того, вони наголошували, що за “нецільове використання коштів”» будуть відкриті провадження. Рішення про прямі закупівлі не пов’язане зі змінами в законодавстві, тобто закупівлі можна було проводити весь минулий рік», — пишуть організатори акції.

Фото ініціативи «Гроші на ЗСУ»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду