У Києві провели чергову акцію ініціативи «Гроші на ЗСУ»

У Києві провели чергову акцію ініціативи «Гроші на ЗСУ»

15:13,
11 Лютого 2024
25

У Києві провели чергову акцію ініціативи «Гроші на ЗСУ»

15:13,
11 Лютого 2024
25
У Києві провели чергову акцію ініціативи «Гроші на ЗСУ»
У Києві провели чергову акцію ініціативи «Гроші на ЗСУ»
Серед здобутків акцій — додатково спрямовані на допомогу ЗСУ 3,33 млрд грн Київрадою, рішення про пряму закупівлю КМДА дронів і передачу їх військовим.

10 лютого відбулася чергова акція від київської громади «Гроші на ЗСУ», повідомила комунікаційна команда ініціативи «Гроші на ЗСУ».

Вимоги киян залишаються незмінними:

  • 20 % бюджету Києва — на ЗСУ;
  • ефективне освоєння, прозорість і звітність щодо використання коштів на допомогу Силам Оборони;
  • підвищення інклюзивності Києва;
  • устаткування медзакладів та реабілітаційних центрів для поранених військових;

«Ми уважно стежимо за процесом розгляду рішення №1624 від 26 грудня 2023 року, яке передбачає збільшення фінансування програми "Захисник Києва", скоротивши витрати на транспортну інфраструктуру», — сказала під час акції Ірина Ігнатович, учасниця ініціативної групи.

Ірина розповіла, що на засіданні бюджетної комісії від 18 січня 2024 року створено робочу групу. Робоча група 6 лютого повідомила про те, що оскільки автори проєкту рішення не були присутні на зустрічах групи, члени робочої групи не могли отримати необхідні роз'яснення, звідки саме мають перенаправити 1 млрд грн: з задекларованих в міських цільових програмах на 2024—2025 рік 34 млрд грн чи з реально закладених в бюджеті 3 млрд грн. Робоча група вирішила направити проєкт на доопрацювання авторам.

Тарас Калита, активіст ініціативної групи «Гроші на ЗСУ» повідомив, що процес із закупівлі та передачі дронів КМДА рухається, але не з такою швидкістю, як хотілося б. КМДА провела переговори зі структурою ЗСУ, якій будуть передані закуплені БПЛА, погодила вимоги до них і уклала угоду, яка має бути підставою для оголошення закупівлі. Наступні етапи: оголошення та проведення тендеру, укладання договору, поставка та передача БПЛА. Ініціативна група стежитиме за ситуацією.

Він також розповів про поточний стан з одноразовими виплатами 30 тис. грн, обіцяних КМДА для мобілізованих та контрактників Києва (рішення ухвалено 7 грудня). Сьогодні, 10 лютого, минає термін, коли ТЦК мають надати дані про киян, які приєдналися до ЗСУ після 1 грудня. Після цього КМДА має почати виплати вже найближчим часом. Ініціативна група повідомила, що стежитиме за ситуацією.

Також активісти шукають способи донести вимоги щодо розширення цієї системи виплат, враховуючи приклади інших міст (допомога пораненим, виплати тим, хто приєднався до ЗСУ раніше тощо), сказав Тарас.

Тарас Калита також говорив, що міста України ризикують, проводячи закупівлі на користь ЗСУ самостійно, адже процес не відображений у законодавстві. Для остаточного врегулювання, за його словами, треба внести зміни в закон «Про місцеве самоврядування» і Бюджетний кодекс. Законопроєкти були подані до Верховної Ради в серпні 2023 року, пройшли усі погодження, але досі не були розглянуті, додав він. Якби відповідні рішення були прийняті, у місцевої влади не залишилося б аргументів щодо обмеження підтримки ЗСУ на кшталт «До нас не надходять запити» або «Ми не маємо повноважень», резюмував Тарас Калита. Ініціативна група запропонувала підтримати звернення Київради до парламенту із закликом ухвалити законопроєкти.

Наприкінці акції відбулась хвилина мовчання задля вшанування пам’яті загиблих внаслідок російського вторгнення.

Усі результати акцій, анонси та роз'яснення, як Київ може допомагати Силам оборони під час війни, можна переглянути в соцмережах ініціативи: телеграм, інстаграм, фейсбук.

Нагадаємо, акції «Гроші на ЗСУ» стартували в 2023 році як реакція закладений в бюджеті Києва лише 1 млрд грн на потреби ЗСУ (1 % загального бюджету столиці). Відтоді активісти збираються під Київрадою щосуботи. 

Фото з акції: ініціатива «Гроші на ЗСУ»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду