Розмови про (на)дії. Огляд подкастів від громадського сектору та про нього

Розмови про (на)дії. Огляд подкастів від громадського сектору та про нього

13:00,
13 Лютого 2024
1647

Розмови про (на)дії. Огляд подкастів від громадського сектору та про нього

13:00,
13 Лютого 2024
1647
Розмови про (на)дії. Огляд подкастів від громадського сектору та про нього
Розмови про (на)дії. Огляд подкастів від громадського сектору та про нього
Дев’ять подкастів про війну, волонтерство, активізм, спільноти та людську небайдужість, які з’явилися під час великої війни.

Згідно з результатами дослідження ринку подкастингу від Megogo audio за 2023 рік, більшість опитаних творців аудіоконтенту в Україні працюють у сферах медіа, культури, IT та комунікацій.

Утім, серед респондентів було і 2.2% представників громадського сектора. Вони освоїли подкасти, адже це не лише спосіб для ГО пояснити зрозумілою мовою особливості своєї роботи, а й інструмент для популяризації їхньої місії та цінностей серед широкої аудиторії.

«Детектор медіа» зібрав дев’ять подкастів від українських організацій, ініціатив і благодійних фондів про війну, волонтерство, активізм, спільноти та людську небайдужість.

  1. «Почуті/По суті»

Аналітично-адвокаційний Центр спільних дій використовує подкасти для популяризації своєї місії — впроваджувати інструменти залучення людей до прийняття рішень і просувати демократичні зміни. Зокрема, команда випустила 27 епізодів подкасту «Один одному» про громади, що допомагають Україні. А також продовжує проєкт «Ок, і шо?», в якому експерти розкладають по поличках найважливіші ініціативи та рішення влади.

У червні 2023 року Центр спільних дій повідомив про запуск нового проєкту під назвою «Почуті/По суті». Він висвітлює закони через призму людей — тих, хто ухвалює рішення, і тих, для кого це роблять.

Наприклад, аби дізнатися про забезпечення прав нацменшин в Україні, журналістка, нараторка проєкту Марія Очеретяна сама поїхала у містечко Герца Чернівецької області. Все для того, щоб поспілкуватися з українськими румунами, а також посадовцями, дотичними до розробки нового закону.

 Журналістка, нараторка подкасту «Почуті/По суті» Марія Очеретяна

В іншому ж епізоді про постанову Кабміну щодо умов ввезення гуманітарної допомоги, яка викликала обурення багатьох волонтерів, ведуча запитала про думку обох сторін — як представників благодійних фондів, так і влади.

Хоча «Почуті/По суті» має лише аудіоверсію на YouTube, команда Центру спільних дій вигадала альтернативу відеосупроводу. Фактичним продовженням подкасту став паралельний проєкт «Видимі». Він у форматі короткого інтерв’ю дає слово тим, на кого безпосередньо впливають певні рішення, — представникам нацменшин, волонтерам, видавцям, військовим тощо.

  1. «Громадські слухання»

Керівниця проєктів і старша аналітикиня аналітичного центру з питань соціального розвитку Cedos Олена Сирбу у подкасті «Громадські слухання» говорить про те, як посилити спроможності місцевої влади та залучати жителів до прийняття рішень.

 Керівниця проєктів і старша аналітикиня аналітичного центру з питань соціального розвитку Cedos Олена Сирбу

Серед тем — майбутнє реформи децентралізації, планування відновлення у громадах, взаємодія органів місцевої влади з жителями, яка лише зміцнюватиме довіру, а не навпаки.

Спікери подкасту діляться прикладами, які можна використати на практиці. Зокрема, про інструменти й особливості залучення переселенців до обговорень у громадах розповів виконавчий директор Асоціації учасницького розвитку громад Леонід Донос. А про досвід формування спільноти навколо проєкту «Okhtyrka: Urban Vision» йдеться в епізоді подкасту з головою ГО Urban Reform Олександрою Нарижною.

Радимо також звернути увагу на розмову зі співзасновницею ГО «Інша освіта» Каріною Фурсою-Левицькою про те, чому варто приділяти особливу увагу етапу знайомства людей у спільноті, та як фахівці з фасилітації можуть допомогти «розквітнути групі людей», об’єднаних спільними цінностями чи метою.

Усі епізоди доступні на Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts та NV подкасти.

  1. «Фронтова поплава»

Подкаст «Фронтова поплава» виходить у форматі стриму в соцмережі X та на YouTube з 23 лютого 2022 року і нині нараховує аж 142 епізоди.

Журналіст Олег Новіков, співорганізатор простору Валерій Агєєв, а також учасник АТО та голова фонду «Повернись живим» Тарас Чмут обговорюють поточну ситуацію на фронті, стан української армії та деталі щодо різних видів озброєння.

 Очільник департаменту стратегічних ініціатив фонду «Повернись живим» Іван Науменко, учасник АТО та голова фонду «Повернись живим» Тарас Чмут, журналіст Олег Новіков і колишній офіцер воєнної розвідки Антон Муравейник

До стримів також часто долучаються українські військові та волонтери, яким слухачі можуть ставити запитання. Наприклад, у 141-му епізоді колишній офіцер воєнної розвідки Антон Муравейник пояснював слухачам, чому чутки про нібито активізацію бойових дій на півночі України є ворожою ІПСО.

В останньому випуску Олег Новіков і Тарас Чмут говорили про поточні проєкти та партнерства «Повернись живим», актуальні вакансії у фонді, а також збиття російських літаків А-50 та Іл-22, чому ми не можемо за допомогою перехопленої російської документації виробляти їхню продукцію та багато іншого.

Слухати «Фронтову поплаву» можна на Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts та YouTube.

  1. «Фактори стійкості»

А про те, як волонтерам вдається знаходити власне внутрішнє джерело сили, продовжувати працювати у складних умовах під час війни та підтримувати інших, ідеться у подкасті «Фактор стійкості» на «Радіо Сковорода». Керівниця партнерств Української волонтерської служби Наталія Калантаєнко говорить із представниками громадського сектору, аби дізнатися більше «про можливості людської небайдужості».

Розмови наповнені особистими рефлексіями волонтерів з абсолютно різних галузей. Зокрема, на платформах уже можна послухати епізод із речником руху опору «Жовта стрічка» Ярослава Божка про історію зародження ініціативи та важливість спільноти, побудованої на довірі. Про зв’язок стійкості та тіла, пошук своїх людей і «відчуття недаремності» розповіла психологиня, засновниця проєкту «Пов’язані» Тетяна Матвійчук. А думками про важливість оперативності та стійкості в допомозі військовим, та методами, як у таких умовах не втратити опору, поділилася волонтерка, що допомагає ЗСУ, Ная Новак.

 Речник руху опору «Жовта стрічка» Ярослав Божко та керівниця партнерств Української волонтерської служби Наталія Калантаєнко

Слухати можна на SoundCloud, Apple Podcasts та Google Podcasts.

  1. «Воїни» й «Кохані»

Улітку 2023 року мережа підтримки українських військових Veteran Hub запустила два нових подкасти — «Воїни» й «Кохані». І хоча нині проєкти вже завершені, кожен епізод заслуговує на ваш час та увагу. Як зауважила одна зі слухачок у коментарях до випуску на Youtube, іноді здається, що в одній країні існують два окремих світи — військовий та цивільний, однак подкастам Veteran Hub вдається їх об’єднувати.

Ведучий проєкту «Воїни», морський піхотинець і менеджер подій у Veteran Hub Гліб Стрижко спілкується з українськими військовослужбовцями та військовослужбовицями про їхній шлях, рішення піти на фронт, перші поранення та реабілітації, а також переживання, страхи й розлуку з рідними. Серед гостей — професійні військові, журналісти, громадські діячі, режисери, музиканти, які взяли до рук зброю та стали на захист країни.

Це подекуди емоційно складні, однак правдиві та щирі розмови, які дозволяють побачити реальність очима воїнів.

 Ведучий проєкту «Воїни», морський піхотинець Гліб Стрижко та актор, режисер, художній керівник підрозділу «ТрО Медіа» Служби зв’язків із громадськістю (СЗГ) штабу командування Сил ТрО ЗСУ Ахтем Сеітаблаєв

Водночас реальність жінок, які чекають рідну людину з фронту, показує ведуча подкасту «Кохані», комікеса та дружина воїна Настя Зухвала. Героїні діляться власними історіями кохання, викликами та труднощами у стосунках після рішення партнерів піти на війну, моментами розпачу та тривогами, а також методами, які допомагають їм проживати цей досвід і не втрачати віру. Хтось із них пише поезії, займається фінансами або фермерською справою, волонтерить чи дбає про дітей, однак усіх їх об’єднує спільний досвід — очікування на повернення коханих.

  Ведуча подкасту «Кохані», комікеса та дружина воїна Настя Зухвала й дружина воїна, Героя України та генерал-майора Ігоря Гордійчука Тетяна Гордійчук

Подкасти доступні на YouTube, а також Apple Podcasts, Spotify та Google Podcasts.

  1. «Голосний подкаст»

Розмови «про дітей, для них і про все, що їх оточує» ведуть співзасновники благодійного фонду «Голоси дітей» Олена Розвадовська й Азад Сафаров. Свій дебютний епізод вони присвятили знайомству з роботою їхньої ініціативи, розповіли, чому вона має саме таку назву, а також як до її створення причетний фільм «Будинок зі скалок» та премія «Оскар».

І все це — у форматі «Запитання-відповідь». Чимало запитань творцям благодійного фонду підготували, зокрема, діти та підлітки. Вони, як пояснюють ведучі, є повноцінними учасниками фонду та безпосередньо долучаються до його процесів. «Ми не ретранслятори. Ми даємо дітям можливість бути почутими», — сказала Розвадовська.

  Ведучі «Голосного подкасту» Олена Розвадовська й Азад Сафаров

Ведучі «Голосного подкасту» вже поспілкувалися з правозахисницею та юристкою Регіонального центру з прав людини Катериною Рашевською, головною редакторкою «Громадського» Христиною Коцірою, телеведучою «1+1» Марічкою Падалко та журналісткою і консультанткою проєктів для дітей із розладом спектра аутизму (РСА) у фонді Оленою Пшеничною.

У фокусі уваги — найрізноманітніші теми: незаконна депортація Росією українських дітей і механізми їхнього повернення додому, особливості дорослішання в умовах війни, стосунки у сім’ї, а також виклики, з якими стикаються батьки дітей з РСА.

Подкаст доступний на YouTube та NV подкасти.

  1. «Чому їй не байдуже»

У 2023 році Divoche.media запустило власний подкаст про активних жінок і їхні ініціативи. У другому сезоні, зокрема, головна редакторка видання Оксана Павленко та журналістка і засновниця «Так Штаб» Ксенія сфокусували свою увагу на темі жінок у контексті війни. Серед запрошених гостей — волонтерки, госпітальєрки та воєнна кореспондентка.

Подкаст насичений рефлексіями та реальним досвідом жінок, які адвокатують зміни у суспільстві, державі й армії та досягають вагомих зрушень. Водночас, як раніше сказала сама Оксана Павленко в інтерв’ю «Детектору медіа», епізоди вийшли досить емоційними, «у форматі підслуханої розмови».

 Головна редакторка видання Divoche.media Оксана Павленко та медична волонтерка Олена Самойленко

Про те, як громадські ініціативи шиють жіночу військову бойову форму та чому це питання безпеки українських захисниць, які виклики постають перед волонтерками та що допомагає їм зберігати стійкість, а також про гендерну рівність в армії, боротьбу зі стереотипами, ментальне здоров’я, нову реальність і не тільки — можна послухати на Spotify, Apple Podcasts,  Google Podcasts та YouTube.

Наразі команда Divoche.media думає над продовженням подкасту.

  1. «Вільні» Людмили Тягнирядно

Не менш щирим виявився подкаст «Вільні» журналістки та ведучої Людмили Тягнирядно про громадських активістів і волонтерів, які допомагають жителям звільнених громад пережити наслідки війни.

Десять розмов охоплюють історії небайдужих людей з усієї України. Зокрема, дитяча та сімейна психологиня Наталя Антоненко розповідає про окупацію Херсона та роботу з дітьми під час російського терору. Співкоординаторка волонтерського логістичного центру «Хаб Вокзал» Яна Білецька ділиться історією роботи найбільшого гуманітарного центру Харкова та поїздки в деокуповані села Слобожанщини. А про те, як жителі Одеси допомагають Силам протиповітряної оборони знищувати ворожі цілі, можна почути з розповіді волонтера групи «Технарі», співрозробника застосунку «єППО» Геннадія Сульдіна.

Серед героїв подкасту є ті, хто відбудовує будинки чи реставрує доступні помешкання в українських містах і селах для переселенців, ті, кому вдалося евакуювати тисячі цивільних із тимчасово окупованих областей, а також ті, хто забезпечує літніх людей усім необхідним та закликає робити це інших.

Подкаст доступний на SoundCloud, Apple Podcasts, Google Podcasts та Spotify.

 Журналістка та ведуча подкасту «Вільні» Людмила Тягнирядно

  1. «Гуртом та вщент»

Подкаст «Гуртом і вщент» щоразу збирає близько 400 тисяч переглядів на YouTube. Волонтер і засновник благодійного фонду Сергій Притула та стендап-комік Антон Тимошенко з гумором розповідають свої життєві історії й обговорюють суспільно важливі теми та новини. Серед таких, наприклад, — скандал довкола сімʼї Гринкевичів, труднощі в мобілізації, споживання російського контенту, ворожа пропаганда в Європі, феномен українського волонтерства чи тиск на журналістів.

У серпні 2023 року один із фрагментів їхньої розмови спонукав до суспільної дискусії щодо того, чи мають інфлюенсери з великою аудиторією поширювати інформацію про збори на ЗСУ. Тоді ведучі «Гуртом і вщент» розкритикували франківську блогерку Юлію Вербу, у профілі якої не помічали згадок про донати.

 Волонтер і засновник благодійного фонду Сергій Притула та стендап-комік Антон Тимошенко

У самому ж подкасті неодноразово звучать заклики допомагати українським захисникам. За словами ведучих, «Гуртом і вщент» — це «величезна підводка до зборів».

Окрім основного збору, в описі до епізоду також залишають низку посилань на скарбнички для підтримки армії. З шостого випуску ведучі запустили рекламні інтеграції, кошти з яких також перераховують на волонтерські потреби, як-от збір на планшети для ТрО, БРЕМ для «Азова» чи скарбничка проєкту «Ігла» + тепловізор.

Послухати випуски «Гуртом та вщент» можна на YouTube, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts. Amazon Music та Megogo.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду