Петиція про державні виплати постраждалим волонтерам: триває збір підписів

Петиція про державні виплати постраждалим волонтерам: триває збір підписів

19:25,
11 Липня 2023
827

Петиція про державні виплати постраждалим волонтерам: триває збір підписів

19:25,
11 Липня 2023
827
Петиція про державні виплати постраждалим волонтерам: триває збір підписів
Петиція про державні виплати постраждалим волонтерам: триває збір підписів
У петиції просять повернути норму про грошову компенсацію волонтерам, які постраждали, допомагаючи цивільним у зоні бойових дій. Нині виплати передбачені для тих, хто постраждав під час допомоги військовим.

Електронна петиція на сайті президента №22/191100-еп «Щодо поновлення права волонтерів, які постраждали під час надання допомоги цивільним, на грошову допомогу від держави» була подана 27 квітня 2023 року. За 16 днів до закінчення збору підписів вона має 4100 із 25 тисяч підписів.

Як «Детектор медіа» писав раніше, автор петиції, Микита Проданець, голова благодійної організації «Благодійний фонд “СейвПісІнЮей”», просить президента доручити уряду внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 року № 604.

Автор петиції пише, що 7 квітня 2023 року уряд ухвалив постанову №310, яка внесла зміни в згадану постанову №604, що регулює питання виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, які отримали інвалідність при здійсненні волонтерської діяльності для захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та членам сімей загиблих волонтерів. За словами автора петиції, ці зміни позбавили фінансової підтримки держави волонтерів, які постраждали під час допомоги цивільним.

«Зміни до Постанови №604 мали виключно привести Постанову №604 у відповідність із Законом України № 2519-ІХ від 15 серпня 2022 року "Про внесення змін до Закону України “Про волонтерську діяльність” щодо підтримки волонтерської діяльності", поширивши його дію на всю територію країни. Адже до згаданих змін до Закону України "Про волонтерську діяльність" отримати допомогу могли лише волонтери, які постраждали в Луганській та Донецькій областях. Разом з тим, рішенням від 07 квітня 2023 року Уряд виключив з Постанови №604 положення про можливість отримати фінансову допомогу (у випадку інвалідності чи смерті волонтера), якщо волонтери допомагали не військовим, а цивільним громадянам», — пояснив автор петиції.

Микита Проданець звернув увагу, що організації громадянського суспільства не раз зверталися до уряду та Міністерства у справах ветеранів України, яке відповідало за розробку нової редакції Постанови №604, проте не були почуті.

Окрім змін до Постанови №604, підписанти петиції просять створити при Мінсоцполітики комісію, яка розглядатиме справи постраждалих волонтерів. Третє прохання — створити робочу групу для напрацювання змін до Постанови №604, залучивши до неї представників волонтерської спільноти та організацій громадянського суспільства.

Нагадаємо, Київрада розгляне петицію про перейменування вулиці на честь полеглого активіста та воїна Геннадія Афанасьєва. 

Фото: facebook.com/baseuango

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду