Евакуація на Херсонщині: як волонтери рятують людей і тварин

Евакуація на Херсонщині: як волонтери рятують людей і тварин

13:00,
9 Червня 2023
11096

Евакуація на Херсонщині: як волонтери рятують людей і тварин

13:00,
9 Червня 2023
11096
Евакуація на Херсонщині: як волонтери рятують людей і тварин
Евакуація на Херсонщині: як волонтери рятують людей і тварин
Як шукають і вивозять тварин, чому люди не хочуть виїжджати, як змінюються потреби постраждалих регіонів.

Уранці 6 червня російські окупаційні війська підірвали Каховську ГЕС. Вода з водосховища затоплює прибережні населені пункти. Українська влада спільно з волонтерами евакуює людей і тварин. Але Херсон і наближені до нього населені пункти обстрілюють, а через міни, які спливають, військові та волонтери не можуть потрапити у найбільш критичні регіони. І, напевно, найголовніша проблема — окупація лівого берега Дніпра та всіх населених пунктів там. Окупаційна влада нічого не зробила для евакуації громадян. Понад те, російські війська обстрілюють людей, які самотужки намагаються вибратися з пекла. Вже відомо про декількох поранених і загиблих під час евакуації. Водночас волонтери, активісти, журналісти та просто небайдужі люди в перші години катастрофи почали допомагати рятувати інших. До вашої уваги — чотири історії про взаємодопомогу та згуртування перед великою бідою.

Евакуація людей з інвалідністю: головні виклики волонтерів

Благодійний фонд «Восток SOS» щоденно проводить безплатну евакуацію для всіх охочих. 3 початку повномасштабного вторгнення активісти допомогли вивезти понад 46 тисяч людей. Фонд пропонує евакуацію маломобільним людям, сім’ям із дітьми, літнім людям, людям з інвалідністю. Координатор напрямку евакуації БФ «Восток SOS» Ярослав Корнієнко каже, що не всі готові братися за евакуацію людей з інвалідністю, бо для цього потрібне певне обладнання та навички. Вони з командою побачили такий запит на початку повномасштабної війни та нині продовжують допомагати людям з інвалідністю.

«Ми почали займатись евакуацією людей з інвалідністю, коли нам на гарячу лінію прийшов відповідний запит із Лисичанська, Сіверськодонецька. Тоді не було змоги виїхати й допомогти людям. Тепер ми вивозимо всіх — і маломобільних людей, і одиноких, і літніх», — каже Ярослав.

Не всі волонтери готові братися за евакуацією людей з інвалідністю, їм не вистачає спеціальних засобів для перевезення людей, спеціальних автобусів. За його словами, зараз у Херсоні та наближених населених пунктах люди неохоче погоджуються виїжджати. Вважають за краще перебути декілька днів у Херсоні в родичів чи друзів і повернутися додому. Проте цьому плану на заваді може стати вода.

«Люди думають, що вода от-от зійде і вони повернуться додому. Проте ми з волонтерами бачимо, що вода підіймається кожну годину. Також є проблема з тим, що багато доріг, якими ми часто їздили, — затопило. Це жах, коли люди на деревах сидять, кричать про допомогу, просять врятувати тварин. А там, де сильна течія, без човнів із моторами людям не вдасться евакуюватися. Тому ми закликаємо їх виїжджати зараз. У нашої команди налагоджена система: ми співпрацюємо з різними волонтерами, ДСНС, знаємо, як правильно людину вивезти та куди саме. Вона точно не залишиться наодинці. Про це не варто хвилюватися», — розповідає Ярослав.

Зараз, за словами волонтера, вони перемкнулися на доставлення гуманітарної допомоги, бо в Херсоні вже не так багато людей потребує евакуації. Чого не можна сказати про лівий окупований берег Дніпра. Туди волонтери дістатися не можуть.

«Ми маємо багато дзвінків на гарячу лінію з лівого берега Дніпра. Але ми не можемо допомогти, бо це окупована територія. Там, на жаль, ситуація набагато гірша, й мені навіть страшно уявити, що там зараз відбувається», — говорить волонтер.

Волонтер каже, що телефонує багато людей з лівого берега, які перебувають на дахах, не можуть урятуватись і відчувають себе заручниками окупантів. За ці дні було безліч зворушливих історій, які розривають серце.

«Мене вразило, як люди стали пліч-о-пліч, як згуртувалося суспільство. Наша консолідація, взаємодопомога, злагодженість надихають. Ми можемо сваритися чи сперечатися, але в моменти криз працюємо всі разом».

Волонтери продовжують допомагати людям і тваринам, які постраждали на Херсонщині. Зараз вони купують човни, помпи, питну воду. Невдовзі буде потреба в засобах, які допомагають висушувати будинки.

Звернутися за допомогою до «Восток SOS» можна за такими телефонами:

  • номер гарячої лінії для евакуації: 0800 332 614;
  • або у месенджерах: +38 099 710 48 72 (вайбер); +38 096 108 60 48 (телеграм).

Як волонтери намагаються евакуювати людей із лівого берега Дніпра

Громадська організація «HelpPeople» з початку повномасштабної війни вивозила людей із блокадного Маріуполя, згодом — зі звільнених громад Харківщини та Херсонщини. Нині її учасники допомагають херсонцям, які потерпають від великої води. Зокрема, волонтери вивозять людей не лише з підконтрольної Україні території, але й з окупації.

Керівниця евакуації ГО «HelpPeople» Альбіна Шевченко розповідає, що вони з командою волонтерів намагалися передати містянам човни на лівий берег Дніпра, проте окупанти їх відібрали.

«Росіяни забрали наші човни, які ми передали людям для евакуації. Зараз на лівому березі ситуація жахлива, тому що люди перебувають на дахах, їх ніхто не евакуйовує, окупаційна влада сказала, що це сама зробить, але прирекла людей на смерть», — каже Альбіна.

Волонтерка розповіла, що потреби змінюються кожну годину. Питної води зараз вдосталь, але вже є нові запити: рятувальні жилети, круги, потужні моторні човни, бо подекуди є велика течія.

«Ми маємо багато запитів на евакуацію з Голої Пристані та Олешок. Але росіяни не випускають людей із міст і до того ж придумали якусь нову фільтрацію. А тих, хто намагається евакуюватися власними човнами, — розстрілюють. Ми не маємо змоги врятувати людей, які чекають на допомогу на дахах. Але ми не полишаємо спроб і зараз із командою розробляємо план».

Волонтерка також додала, що неможливо безпечно переплисти Дніпро з правого берега на лівий і допомогти евакуюватися постраждалим.

«Навіть якщо ми якось допливемо до лівого берега, нас уб'ють по дорозі назад», — каже Альбіна.

Отримати консультацію або дізнатися, як евакуюватися з прифронтового міста чи як виїхати з окупації, можна за телефоном громадської організації HelpPeople — 093 696 9788.

Від корів до котиків: як волонтери рятують тварин на Херсонщині

У перші години після вибуху на Каховській ГЕС волонтери й активісти, які опікуються допомогою тваринам, теж вирушили їм на допомогу. Понад 10 зоозахисних організацій координують свої дії, евакуюють тварин, надають їм допомогу. Керівниця напрямку порятунку тварин громадської організації «Nova Ukraine» Ксенія Березна каже, що зараз від кожної організації працює по декілька рятувальних груп і найтяжчою є ситуація в районі Острів у Херсоні.

«Ми розуміли, що це буде перша постраждала територія. Вода почала підійматися й усі тварини опинилися в небезпеці. До того ж не припинялися обстріли й вибухи. Від цього тварини ховаються, їм дуже тяжко, складно їх шукати та вивозити», — розповідає Ксенія про те, що побачила у перші години в Херсоні.

Тварини намагалися врятуватися, переходячи на суху територію, проте вода стрімко підіймалася й таких місць ставало дедалі менше.

«В обід наші волонтери ходили по пояс у воді та намагалися цих тваринок врятувати. До вечора ситуація погіршилася. Ми зрозуміли, що без човнів не зможемо працювати далі», — каже Ксенія.

На Херсонщині є декілька національних природних парків, заповідників, зоопарків. Відтак тварин, які потребують порятунку, дуже багато. Це і свійські тварини, і дикі, і домашні.

«Ми евакуюємо всіх, кого побачимо. Я координую чат, у якому ми розподіляємо роботу між різними рятувальними групами різних організацій, аби працювати ефективно та злагоджено. Усі організації рятують тварин давно й роблять це професійно. Наприклад, ми відловили двох оленів. Вони були перелякані, потребували термінової допомоги та заспокійливих препаратів. Разом ми врятували вже понад тисячу тварин», — говорить волонтерка.

Вже декілька діб тварини намагаються знайти прихисток на дахах будинків, на деревах, на підвищеннях.

«Коли ми їдемо на виклик, аби когось врятувати, дорогою зустрічаємо інших тварин. І так рятуємо і за запитом, і тих, кого побачимо. Кожне життя важливе».

Внаслідок підриву Каховської ГЕС затопило зоопарк «Казкова діброва», що розташований у Новій Каховці. У ньому було близько 300 тварин. З’ясувалося, що частина тварин під час вибуху перебувала вдома в однієї з працівниць. Зокрема, вдалося врятувати папуг, білок, шиншил і морських свинок. Проте інші тварини загинули.

«Зоопарк — це біль. Зранку, коли я зрозуміла, що тварини тонуть, не могла стримати сліз. У мене ще була надія, що їх можна врятувати, що вони живі. Ми думали, як їх можна евакуювати, порадилися з військовими та зрозуміли, що пливти човном до них дуже небезпечно. По-перше, все навколо обстрілюють, по-друге, всюди плавають міни й "касети" і волонтерам туди нереально дістатися. Це біль. Серце й душа не витримують. Ми швидко намагаємося врятувати тих, кого ще можна врятувати».

Зоозахисники сформували декілька штабів для координації та допомоги тваринам. Одна клініка оглядає тварин, інша дає притулок для перетримки, хтось вивозить тварин до Миколаєва чи Одеси. Волонтерка каже, що будь-які руки зараз не будуть зайвими й долучитися до допомоги може кожен.

«Можна донатом підтримати наш фонд або ж ви можете надати нам човни, клітки, повідці, переноски. Потреби змінюються щогодини, тому ми їх постійно оновлюємо та доповнюємо».

Зооорганізації, які можна підтримати:

Журналісти, які стали волонтерами

Журналіст, медійник і громадський активіст Богдан Логвиненко спільно з командою Ukraїner та іншими небайдужими українцями вирушив на допомогу херсонцям. До нього долучилися понад 30 людей на 25 автівках. У перший день катастрофи волонтери привезли гуманітарну допомогу та почали евакуйовувати людей.

«У мене була розписана кожна година 6 червня, але все довелося скасувати, бо Росія — терорист. Я думав, що зберу кілька друзів на автомобілях, але зібралося 26 машин, запакованих так, що я іноді відчуваю себе за кермом буса-корабля, який носить хвилями та вітром», — каже Богдан.

З допомогою Логвиненка українці задонатили на допомогу Херсонщині 1,7 млн гривень. За перші дві доби команді Богдана вдалося доставити адресно та на склади близько 10 тонн гуманітарки, яку вони привезли з Києва. Також волонтер накопичив 2,3 млн гривень, з яких 125 тисяч витратив на теплові гармати для осушення та човен. Зараз замовляють додаткові човни, двигуни та помпи.

«Ситуація і потреби постійно змінюються. Щось, що важливо було зранку, може ввечері виявитися непотрібним. Є величезна проблема з окупованим лівим берегом. Росіяни тримають людей у заручниках. У Херсоні наразі людей на евакуацію практично немає, одиниці виїжджають. Утім, є багато запитів саме з лівого берега, куди їхати вкрай небезпечно. Але вже є і такі приклади. Є і сумні випадки, коли люди лишаються сидіти на дахах і чекати, поки вода спаде», — говорить Богдан.

Також волонтер каже, що варто не забувати про села, які потребують води та продуктів.

«Якщо чесно, зараз тут відчуття величезної толоки, Майдану, де у всіх трішки здають нерви, багато крику, метушні, але будь-які потреби закривають настільки швидко, що йде боротьба, хто швидше допоможе. Українці неймовірні», — додає Логвиненко.

Богдан Логвиненко збирає гроші на евакуацію жителів Херсонщини та на ліквідацію катастрофи тут.

Послухати ці історії про евакуацію людей із окупації, людей із інвалідістю та тварин із затоплених регіонів Херсонщини можна в етері Українського радіо. 

Світлини: Богдан Логвиненко, Help People, "Восток SOS" / фейсбук, Ксенії Березної

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду