Підрив Каховської ГЕС: Громадські організації мобілізувались на допомогу жителям постраждалих територій

Підрив Каховської ГЕС: Громадські організації мобілізувались на допомогу жителям постраждалих територій

14:53,
6 Червня 2023
3377

Підрив Каховської ГЕС: Громадські організації мобілізувались на допомогу жителям постраждалих територій

14:53,
6 Червня 2023
3377
Підрив Каховської ГЕС: Громадські організації мобілізувались на допомогу жителям постраждалих територій
Підрив Каховської ГЕС: Громадські організації мобілізувались на допомогу жителям постраждалих територій
«Детектор медіа» зібрав перелік організацій, які допомагають долати наслідки події. Перелік оновлюється.

Українське громадянське суспільство включилося в процес допомоги жителям територій, постраждалих унаслідок руйнування Каховської ГЕС. Благодійні фонди, громадські організації, окремі волонтери та медійники оголосили збори коштів, долучилися до евакуації людей і тварин із затоплених населених пунктів і надання постаждалим прихистку. 

«Масштаб техногенної катастрофи, яку влаштували росіяни на півдні України, поки що важко усвідомити. Оцінку потім проведуть експерти, але, боюся, вона буде невтішною. Зараз же головна задача — порятунок людей та тварин із затоплених територій», — написав у фейсбуку Сергій Притула. За його словами, гуманітарний штаб Благодійного фонду Сергія Притули долучається до допомоги Херсонщині і зараз з’ясовує потреби в керівництва Херсонської області. «Здавалось би, ми вже мали звикнути до того, що рашисти — гній. Але кожного разу, після кожного такого злочину, ненависть до них як вперше. Руйнувати та плюндрувати — це все, що вони вміють. В цьому весь рускій мір. Абсолютний непотріб, який має бути покараний за ці злочини. Справедливість має бути відновлена. Сили Оборони над цим зараз працюють. Ну а ми маємо їм допомогти усім необхідним», — наголосив Притула.

Команда благодійної релігійної місії «Карітас-Спес Україна» повідомила у фейсбуку, що перебуває на підконтрольній Україні частині Херсонщини й допомагає в евакуації до залізничного вокзалу та лікарні, які стали пунктами збору біженців. Повідомляється, «Карітас-Спес Одеса» готується надавати допомогу в Миколаєві та Одесі, а також видає питну воду в Нікополі.

Вирушили з самого ранку на допомогу й екіпажі благодійного фонду «Восток SOS». ️«Якщо ви або ваші близькі потребують евакуації, звертайтеся на гарячу лінію БФ "Восток SOS" за телефоном 0800 332 614 або у месенджерах: +38 099 710 48 72 (вайбер); +38 096 108 60 48 (телеграм). Ми допомагаємо виїхати самотнім людям, родинам з дітьми та тваринами, людям з інвалідністю. Потурбуйтеся про близьких, друзів, знайомих і сусідів, передайте їм цю інформацію. Ваша небайдужість може врятувати життя», — повідомив фонд на фейсбук-сторінці. Також «Восток SOS» закликав підтримати роботу фонду донатом.

Благодійний фонд Rescue Now, який займається евакуацією цивільного населення з деокупованих територій Харківської області та неокупованих міст Донбасу, оголосив термінову допомогу жителям Херсонської області. Як повідомили «Детектору медіа» у Rescue Now, волонтери фонду вже виїхали на Херсонщину з місією допомогти місцевому населенню. Фонд везе гуманітарну допомогу: гігієнічні набори, сухпайки, ковдри, питну воду та пластикові пляшки для води. Також у разі необхідності волонтери фонду можуть допомогти з евакуацією. Представники фонду звернулися з проханням задонатити в спеціальну банку, кошти з якої підуть на закупівлю гуманітарної допомоги та пального для автівок, які доставляють вантаж і вивозять людей з постраждалого регіону.

Працюють евакуаційні рейси громадської організації Help People, повідомила «Детектору медіа» пресслужба ГО. «Зараз ми докладаємо всіх зусиль до цього регіону. Просимо всіх небайдужих — приєднайтеся до наших зусиль. Якщо у вас є транспортний засіб, ви можете приєднатися до нашої техніки для евакуації цивільних. Якщо у вас є можливість підтримати це, будь ласка зробіть донат, щоб допомогти людям або на паливо та обслуговування автомобіля», — закликав керівник Help People Олексій Воронін. Контакти: сторінки Help People та Олексія Вороніна, гаряча лінія +380 93 69 69 788.

Не залишились осторонь й організації, які допомагають тваринам.

Соціальна ініціатива Save Pets of Ukraine від Kormotech повідомила «Детектору медіа», що станом на вечір 6 червня надала для евакуації чотирилапих 1500 кг корму для котів та собак, смаколики, 37 кліток, 7 переносок, нашийники, повідці, 125 евакуаційних рюкзаків. Ініціатива Save Pets of Ukraine приймає заявки від організацій, які вирушають на Херсонщину з метою евакуації, щоб надати їм все необхідне. А також збирає запити стосовно надання прихистку тваринам, евакуйованим з Херсонщини, у притулках Запорізької, Дніпровської, Одеської областей. Ініціатива також підготувала перелік інших зоозанисних організацій, до яких можна звернутися по допомогу: БФ «Україна. Об’єднані в різноманітності»ГО «Фенікс», ГО «Петро і Мазепа» (+380932230214), БО «12 вартових» (+380638631512). Всеукраїнський центр допомоги безпритульним тваринам Patron Pets Center у Києві готовий прийняти евакуйованих з Херсонщини тварин, повідомили в Save Pets of Ukraine.

«Друзі, нам потрібні гроші, аби допомагати постраждалим через підрив Каховської ГЕС тваринам. Наші команди евакуації вже у дорозі в Херсонську область, ми на зв’язку із притулками та реабілітаційними центрами», — написав у фейсбуку засновник гуманістичного руху UAnimals Олександр Тодорчук. Він повідомив, що UAnimals запустив збір на своєму офіційному сайті UAnimals, але через хакерську атаку сайт не працює. Поки команда намагається впоратися з атакою та відновити роботу сайту, організація просить долучатися пожертвами на монобанку

Українська волонтерська служба в телеграм-каналі зібрала перелік корисних контактів для евакуації, пошуку прихистку та іншої допомоги.

ГО «Марш жінок» опублікувала у фейсбуку перелік доступних місць у прихистках різних організацій.  

Нагадаємо, уночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Унаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що внаслідок підриву Каховської ГЕС загалом затоплення загрожує до 80 населеним пунктам регіону.

У Херсоні знеструмлений мікрорайон Корабел, з метою безпеки також відключать газопостачання.

В «Укргідроенерго» повідомили, що внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

У розвідці зазначають, що окупанти двічі мінували Каховську ГЕС перед тим, як її підірвати, і додають, що такий крок свідчить про паніку серед російських загарбників.

Фото: vostok-sos.org

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду