Як громадські ініціативи Ізраїлю об’єдналися заради порятунку та допомоги

Як громадські ініціативи Ізраїлю об’єдналися заради порятунку та допомоги

17:00,
19 Жовтня 2023
3483

Як громадські ініціативи Ізраїлю об’єдналися заради порятунку та допомоги

17:00,
19 Жовтня 2023
3483
Як громадські ініціативи Ізраїлю об’єдналися заради порятунку та допомоги
Як громадські ініціативи Ізраїлю об’єдналися заради порятунку та допомоги
Як ізраїльське суспільство об’єдналося навколо допомоги постраждалим і які громадські ініціативи виникли.

7 жовтня палестинське бойове угруповання ХАМАС атакувало Ізраїль. ХАМАС випустив тисячі ракет по країні, бойовики вдерлися в ізраїльські громади, де вбили понад тисячу людей, сотні містян узяли у полон. У відповідь на вторгнення Ізраїль завдав ударів по Сектору Газа. Напад стався через день після 50-ї річниці атаки Єгипту та Сирії в 1973 році, яка поклала початок війні Судного дня на Близькому Сході.

Як громадянське суспільство в Ізраїлі реагує на війну та чим опікується, «Детектору медіа» розповіли волонтерка ізраїльської гуманітарної організації NATAN, сімейна лікарка Альбіна Ротштейн, і засновниця технологічної платформи «Глобальна ізраїльська ініціатива», громадська діячка Олена Новгородська.

За словами Альбіни Ротштейн, попри політичні розбіжності, атака на країну об’єднала суспільство та владу. Вона говорить, що південні міста, які розташовані на кордоні з Сектором Газа, вже багато років живуть у стані постійних обстрілів. Люди звикли, що час від часу палестинці обстрілюють їх. Відповідно, у будь-яку хвилину готові до сирен і того, що за мить вони мають опинитись у бомбосховищі. Ціле покоління дітей виросло в такій атмосфері.

«Зараз містяни активно допомагають армії та цивільним, які вимушені були покинути свій дім. Ми закуповуємо їжу, одяг, гігієнічні засоби, шкарпетки й навіть труси. У нас організовані пункти збору допомоги. Супермаркети буквально за перший день спорожніли. Але не тому, що люди скуповували все собі, а тому, що купували необхідні речі для військових», — розповіла волонтерка.

Альбіна Ротштейн, волонтерка ізраїльської гуманітарної організації NATAN

За її словами, люди різного фаху пропонували свої послуги безплатно, аби також бути долученими до допомоги. Наприклад, психологи надають допомогу людям, поліцейським. Вони перші побачили всі жахи, які зробив із людьми ХАМАС. Також психологи надають допомогу постраждалим від бойових дій. Ресторани безплатно готують їжу для евакуйованих людей. Альбіна говорить, що зранку їй зателефонувала знайома з проханням знайти перукаря для 50 солдатів, яким терміново потрібна стрижка. Цей запит закрили за дві хвилини. Також містяни йдуть здавати кров, і попри те, що лікарні переповнені, все ж чекають своєї черги.

«Моя сім'я ходила вже чотири рази в лікарню, аби здати кров. Ми простояли кілька годин і не встигли це зробити. Зараз ми у черзі 400-ті. Думаю, за декілька днів ми це зробимо», — розповіла волонтерка.

Понад рік Альбіна волонтерить в ізраїльській гуманітарній організації NATAN. Це волонтерська організація, яка надає допомогу під час катастроф у різних країнах світу та має 18-річний досвід роботи. NATAN співпрацює з міжнародними неурядовими організаціями та місцевими громадами по всьому світу. Більше часу волонтери приділяють катастрофам у світі, проте після теракту в Ізраїлі відразу почали допомагати місцевим жителям.

Стоматологи-волонтери стоматологічної клініки NATAN в одному з евакуаційних центрів

Загалом організація працює у декількох напрямах. Перший — це лікарська допомога. З перших днів війни Росії в Україні волонтери організували клініку в Польщі для першої медичної допомоги біженцям з України. Паралельно організація має проєкти з психологічної допомоги та підготовки українських фахівців лікувати посттравматичний стресовий розлад і надавати психологічну допомогу людям.

«Мій проєкт — це віртуальна медична допомога. Ми працюємо разом з українськими організаціями. Одна з них — це ізраїльська медична місія в Україні. Наш проєкт базується в Костянтинівці Донецької області. Люди приходять на прийом як до звичайного лікаря, на місці їх приймають волонтери чи оператори, які збирають анамнез, перевіряють тиск, збирають всю інформацію про стан людини. І потім лікар бесідує з пацієнтом, оглядає його, може послухати легені, перевірити серце та дає свої рекомендації або виписує ліки», — розповіла Альбіна.

Команда ізраїльських лікарів надає допомогу пацієнтам у місті Костянтинівка за допомогою технології телемедицини

За словами волонтерки, так працює віртуальна медицина. Вони розуміють, що багато лікарів були змушені покинути ті райони, де тривають активні бойові дії, а також прифронтові міста, проте люди все одно потребують лікування. Організація намагається допомогти людям у такий спосіб.

В Ізраїлі організація відкрила клініку для біженців, надає психологічну допомогу евакуйованими людям, працює з поліцейськими, які були там, де перебували терористи, і чиїх колег було вбито.

Олена Новгородська, засновниця платформи «Глобальна ізраїльська ініціатива»

Засновниця технологічної платформи «Глобальна ізраїльська ініціатива» Олена Новгородська говорить, що волонтерські та громадські організації в Ізраїлі швидко переорієнтувались і почали допомагати тим, хто постраждав. Хтось почав готувати для солдатів і цивільних, які постраждали, хтось забезпечує військових засобами гігієни, хтось розселяє жителів півдня країни та збирає їм одяг.

«По-перше, у нас є організації, які мають дуже багато підписників. Саме вони кидали поклик у соцмережах — і люди швидко відгукувалися. По-друге, є дуже багато людей, які у мирному житті займаються бізнесом, технологіями, ми маємо свою спільноту, і ось через неї розповсюджувалась інформація про допомогу. Мій знайомий створив центр гуманітарної допомоги. Він збирає гроші та купує все необхідне для військових частин. Також для цивільних. Вони оновлюють список потреб кожні 2–3 години — і люди активно купують, що треба, або пересилають гроші. По-третє, дуже багато ресторанів і магазинів працюють як волонтерські центри та безплатно готують їжу для всіх постраждалих. Також мій друг створив швидкий додаток, де можна зареєструватись і запропонувати допомогу, наприклад, розміщення постраждалої сім’ї у себе, або привезти їжу чи допомогти грошима. Також волонтери створили додаток для пошуку людей, які зникли безвісти», — розповіла Олена Новгородська.

На думку волонтерки, до війни ізраїльське суспільство не було таким активним і згуртованим. Це сталося зараз під час терористичної атаки ХАМАС.

«До війни у нас була суспільна криза. Це було обумовлено політичним розколом. Люди виходили на протест проти чинної влади, вони були не згодні з рішеннями уряду, частина ізраїльтян покинула країну, бо не бачила перспектив розвитку. Проте війна нас усіх об’єднала. І навіть наше політичне керівництво стало пліч-о-пліч, аби перемогти терористів», — говорить волонтерка.

Те, що відбувалось у прикордонних ізраїльських містах, волонтерка порівнює зі звірствами, які були вчинені російськими окупаційними військами в Україні — у Бучі, Ірпені, Ізюмі, Херсоні й інших місцевостях. 

«Я з України. Шість років тому переїхала в Ізраїль. І для мене 7 жовтня — це другий розстріл мого серця. Перший — це те, що трапилося в Україні. Зараз дедалі більше ізраїльтян проводять паралелі та порівнюють насильство, звірства, тероризм, геноцид у них і в Україні», — розповіла Олена.

Поруч із жахами війни є місце героїзму. Таких історій дуже багато, говорить волонтерка. Наприклад, історія молодого подружжя, яке зачинило своїх маленьких близнюків у бомбосховищі й захищало дім від терористів. У той час у місті не було ні армії, ні поліції. Вони загинули, вбивши сімох терористів. Проте їхні діти залишились живими.

«У мене відчуття, що це казки, які ожили, з трагічним кінцем. Це як Гаррі Поттер залишається жити, а його батьки гинуть від рук зла», — порівнює волонтерка.

За словами обох учасниць волонтерського руху, в чомусь цей активізм в Ізраїлі схожий на український — як і воєнне протистояння ворогам, теж спільне для обох країн. Це зближує людей в Ізраїлі, а також дає розуміння, з чим саме стикаються українці.

На титульному фото волонтерки волонтерської організації NATAN Worldwide Disaster Relief

Фото natanrelief.org, фейсбук-сторінки Олени Новгородської і Альбіни Ротштейн

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду