Підрив Каховської ГЕС: Правозахисники закликали світ зупинити Росію та її воєнні злочини

Підрив Каховської ГЕС: Правозахисники закликали світ зупинити Росію та її воєнні злочини

19:46,
6 Червня 2023
1043

Підрив Каховської ГЕС: Правозахисники закликали світ зупинити Росію та її воєнні злочини

19:46,
6 Червня 2023
1043
Підрив Каховської ГЕС: Правозахисники закликали світ зупинити Росію та її воєнні злочини
Підрив Каховської ГЕС: Правозахисники закликали світ зупинити Росію та її воєнні злочини
Цей та інші злочини екологічного характеру, які вчиняє Росія на території України, мають підштовхнути міжнародну спільноту до криміналізації екоциду як п’ятого злочину, над яким має юрисдикцію Міжнародний кримінальний суд, — заявила Коаліція «Україна. П’ята ранку».

Правозахисники/-ці вбачають у підриві Каховської гідроелектростанції ознаки воєнного злочину, йдеться в заяві Коаліції «Україна. П’ята ранку»

«Доступні фото- та відеоматеріали, що засвідчують масштабність пошкодження греблі, підтверджують версію про підрив греблі з використанням вибухівки. Ракетний обстріл не міг спричинити подібного одномоментного ефекту та утворення значної за розмірами пробоїни. З огляду на контроль Росії над гідроелектростанцією та датовані ще жовтнем 2022 року повідомлення про її мінування наразі видається дуже ймовірним, що вибух став наслідком умисного підриву закладеної РФ вибухівки», — йдеться в заяві. 

Правозахисники пишуть, що в міжнародному гуманітарному праві дамби та греблі разом з атомними електростанціями — як «установки і споруди, що містять небезпечні сили» — мають один із найвищих рівнів правового захисту. Руйнування таких об’єктів — навіть якщо вони військові — заборонене Першим додатковим протоколом до Женевських конвенцій, сказано в заяві.

Підрив ГЕС є чи не єдиним випадком в історії міжнародного кримінального правосуддя, який може бути кваліфікований за статтею 8 (2)(b)(iv) Римського статуту Міжнародного кримінального суду: «Умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоду цивільним об’єктам чи масштабну, довготривалу та серйозну шкоду навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою», — додали правозахисники.

«Лише деокупація всіх територій України зможе покласти край масовим порушенням міжнародного гуманітарного права, прав людини та варварському знищенню довкілля, яке здійснюється внаслідок російської агресії. Ми закликаємо світ вжити заходів, щоб позбавити Росію впливу в Раді Безпеки ООН, інших міжнародних організаціях», — наголосила Коаліція «Україна. П’ята ранку» та закликала притягнути до відповідальності за скоєне безпосередніх виконавців і вище військово-політичне командування Росії.

Учасники коаліції, правозахисники Truth Hounds додалищо Росія усвідомлювала наслідки руйнування ГЕС, бо щонайменше з осені 2022 року вела дезінформаційну кампанію про нібито наміри ЗСУ підірвати греблю.

Крім цього, майже за тиждень до вибуху, 30 травня 2023 року російський уряд ухвалив постанову №873, у якій ідеться, що жодні аварії внаслідок «воєнних дій» і зокрема теракти на окупованих українських територіях, не розслідуватимуть до 1 січня 2028 року, повідомили Truth Hounds. «Документ також містить пункти про те, що до 2024 року на об’єктах не застосовується частина "Про промислову безпеку небезпечних виробничих об’єктів" та "Про безпеку гідротехнічних споруд". Цей факт також вказує на те, що напад на Каховську греблю, схоже, планували завчасно і створювали умови для унеможливлення розслідування злочину», — йдеться в заяві. 

Кримська платформа теж назвала підрив Каховської греблі воєнним злочином. «Цей теракт є проявом безвідповідальної та злочинної політики російської влади щодо України, потенційні наслідки якої можуть вплинути на всю Європу та світ. Затоплення великої території нижче за течією Дніпра є особливо небезпечним і матиме значні екологічні, соціальні та економічні наслідки, а також ризики для безпеки півдня України та Північного Причорномор’я», — йдеться в дописі Кримської платформи у фейсбуку.

Нагадаємо, як повідомили українські офіційні особи, уночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Унаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що внаслідок підриву Каховської ГЕС загалом затоплення загрожує до 80 населеним пунктам регіону. В «Укргідроенерго» повідомили, що внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

Коаліція «Україна. П’ята ранку» почала документувати воєнні злочини Росії проти України 25 лютого 2022 року. З того часу до коаліції приєдналися 34 неурядові організації, серед яких — «КримSOS», Українська Гельсінська спілка з прав людини, Медійна ініціатива за права людини, Truth Hounds, Інститут масової інформації та інші. У червні 2022 року Центрально-Європейський університет вручив коаліції нагороду «на знак визнання мужньої роботи з документування звірств, скоєних під час війни Росії проти України».

Зображення: truth-hounds.org

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду