Українські правозахисники засудили незаконне утримання Росією кримської татарки Леніє Умерової

Українські правозахисники засудили незаконне утримання Росією кримської татарки Леніє Умерової

14:49,
18 Квітня 2023
1006

Українські правозахисники засудили незаконне утримання Росією кримської татарки Леніє Умерової

14:49,
18 Квітня 2023
1006
Українські правозахисники засудили незаконне утримання Росією кримської татарки Леніє Умерової
Українські правозахисники засудили незаконне утримання Росією кримської татарки Леніє Умерової
Громадянку України, яка їхала з Києва у Крим до хворого батька, затримали на кордоні між Грузією та РФ.

Українські правозахисники вимагають негайно звільнити кримську татарку Леніє Умерову, яку незаконно позбавили волі в Росії. Про це йдеться у зверненні, яке підписали десять правозахисних організацій.

«Протягом чотирьох з половиною місяців органи російської влади незаконно утримують громадянку України, кримську татарку Леніє Умерову. Минулого тижня суд Владикавказу знову призначив Умеровій 15 діб арешту за «непокору поліції» попри те, що вона не визнає провини. Леніє Умерова має бути звільнена, як і всі жертви політично вмотивованих переслідувань у Криму», — розповів голова правління КримSOS Олексій Тільненко.

Українські правозахисники засуджують злочинні дії представників влади рф та вимагають:

  • негайно звільнити громадянку України Леніє Умерову;

  • провести ефективне та неупереджене розслідування обставин незаконного ув’язнення Леніє Умерової;

  • негайно звільнити всіх політичних в’язнів та цивільних заручників, котрі утримуються в місцях несвободи на території АР Крим та м. Севастополя, інших окупованих територіях України або на території Російської Федерації.

Заяву підписали представники Кримської правозахисної групи, Правозахисного центру «Дія», Центру прав людини Zmina, КримSOS, Платформи звільнення політв’язнів, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Центру громадянських свобод, Медійної ініціативи за права людини, Інституту миру та порозуміння, Харківського антикорупційного центру.

Громадянка України, кримська татарка Леніє Умерова, яка проживала в місті Києві, у грудні 2022 року намагалася повернутися до окупованого Криму, щоб наглядати за невиліковно хворим батьком, якому діагностували онкологію.

Після перетину державного кордону між Грузією та Російською Федерацією вона була затримана нібито за порушення правил перебування в режимній зоні. 4 грудня 2022 року Пригородний районний суд Республіки Північна Осетія визнав затриману винною в «порушенні режиму державного кордону» та оштрафував її на 2 тисячі рублів. Умерову утримували в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян біля Владикавказу до 13 березня.

В ніч з 13 на 14 березня Леніє випустили із місця незаконного утримання, однак на виході її вже чекала машина з чотирма силовиками, які схопили її, одягли на голову пакет привезли до незнайомого району Владикавказу та залишили там. Майже одразу її затримав патруль поліції. За питання про причини затримання на дівчину склали протокол про непокору працівникам поліції. Ленінський райсуд призначив їй адміністративне покарання — 15 діб арешту.

Поки Умерова перебувала в ІТТ, на неї знову склали аналогічний протокол: нібито дівчина відмовилася віддавати свій телефон поліцейським. 27 березня той самий суд знову призначив їй 15 діб арешту. Леніє перевезли до ІТТ міста Беслан. 9 квітня на дівчину знову склали протокол за непокору поліцейським. 11 квітня Советський суд Владикавказу знову призначив 15 діб арешту.

«Це все виглядає настільки абсурдно, що зовсім не схоже на реальність. Однак це вона, і це відбувається у 21 столітті. Як стверджує брат Леніє Азіз, єдиним “злочином” його сестри став український паспорт, адже Умерова відмовилася від російського громадянства під час насильницької паспортизації, яку проводила РФ на окупованому півострові», — написала у Фейсбук постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

Правозахисники побоюються, що Луніє виносять нові адмінарешти для того, аби мати час на фальсифікування кримінальної справи проти дівчини.

«Це чергове порушення норм міжнародного права, адже країна-терористка утримує в заручниках абсолютно невинну дівчину лише за те, що вона громадянка України. Ми маємо надати розголос цій ситуації, аби досягти справедливості для Леніє та всіх незаконно утримуваних Росією громадян України», — наголосила Таміла Ташева.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду