Громадянського журналіста Амета Сулейманова, який потребує операції на серці, етапували з Криму до в’язниці в Росії

Громадянського журналіста Амета Сулейманова, який потребує операції на серці, етапували з Криму до в’язниці в Росії

14:57,
30 Серпня 2023
442

Громадянського журналіста Амета Сулейманова, який потребує операції на серці, етапували з Криму до в’язниці в Росії

14:57,
30 Серпня 2023
442
Громадянського журналіста Амета Сулейманова, який потребує операції на серці, етапували з Криму до в’язниці в Росії
Громадянського журналіста Амета Сулейманова, який потребує операції на серці, етапували з Криму до в’язниці в Росії
Окупанти вивезли кримського політв’язня до РФ попри те, що розгляд його клопотання про звільнення від відбування покарання через важку хворобу ще не завершений.

Кримського політв’язня, громадянського журналіста Амета Сулейманова, який має серйозну хворобу серця та потребує операції із заміни серцевого клапану, етапували з території тимчасово окупованого Криму до в’язниці «Т-2 Володимирський централ» у РФ. Про це написало видання Zmina, дізнавшись про етапування від дружини Сулейманова Лілії та його адвокатки Лілі Гемеджи.

Чоловіка етапували на територію Росії 27 серпня, хоча розгляд його клопотання про звільнення від відбування покарання через важку хворобу ще не завершений. Наступне засідання має відбутися лише 27 вересня, уточнює Zmina.

За словами адвокатки Сулейманова, в’язиця «Т-2 Володимирський централ» має погану репутацію. Там уже перебуває низка кримських татар, яких Росія звинувачує в політично вмотивованих справах.

До вивезення Сулейманова на територію РФ його понад чотири місяці утримували в Сімферополі, в СІЗО №1 і №2. Коли чоловіка переводили з однієї установи до іншої, у нього забрали тонометр, ліки, пульсоксиметр, особисті речі й нічого не повернули, повідомила Гемеджи.

За словами дружини Сулейманова, її чоловіку не повернули тонометр, пульсоксиметр й основну аптечку перед етапуванням.

Крім того, що Амет Сулейманов потребує операції із заміни серцевого клапана, він також хворіє на гіпертонію, тому йому вкрай важливо стежити за своїм кров’яним тиском, приймати препарати. Але робити цього він не може без тонометра.

Як розповіла Ліля Гемеджи, спочатку ув’язнених доправляють до Керчі, до колонії, звідти — до Краснодара. Дорогою в понад 500 кілометрів етаповані мусять сидіти в машині у зачиненому відсіку розміром 80х80 см без вентиляції. Люди тримають речі на колінах або навіть ставлять собі на голову, бо більше немає куди.

Через те, що Сулейманов має гонартроз усіх кінцівок, причому нижніх — уже другого ступеню, його дружина та адвокатка переживають, як він витримає етапування.

Після Краснодара ув’язнених везуть до міста Володимир у так званих столипінських вагонах.

«Можуть доїхати до якогось міста, там побути два-три дні в СІЗО, на транзитно-пересилочному пункті, потім ще кудись доїхати. Тобто Амет може їхати по території Росії, залежно від маршруту “столипінського” вагона, протягом місяця”, — пояснила Ліля Гемеджи в коментарі Zmina.

Вона нагадала, що зверталася до Комітету проти тортур ООН зі справою Амета Сулейманова та надала всі необхідні медичні документи. Скарга досі перебуває на розгляді, але на адресу уряду РФ уже надіслали листа, де йшлося про те, чому цю особу наразі етапувати не можна. Цього листа росіяни проігнорували.

38-річний кримський татарин Амет Сулейманов — фігурант третьої бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір». Під приводом участі в цій політичній партії росіяни фабрикують справи проти кримських татар, які не сприйняли окупацію півострова й намагаються боротися з режимом.

У 2020 році російський суд ухвалив рішення призначити Сулейманову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту — це єдиний випадок у практиці кримінальних справ «Хізб ут-Тахрір» у РФ. Чоловік страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця.

У 2020 році лікарі рекомендували йому зробити операцію із заміни серцевого клапана.

29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив обвинувальний вирок громадянському журналісту Амету Сулейманову. Його засудили до 12 років позбавлення волі за ст. 205.5 КК РФ (участь у діяльності терористичної організації) через причетність, за версією ФСБ РФ, до ісламської організації «Хізб ут-Тахрір».

Амета Сулейманова затримали в березні 2021 року під час масових обшуків у будинках кримських татар у Криму.

5 квітня 2023 року вирок йому набув чинності — 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали чоловіка з дому для відбування покарання.

Представники українських правозахисних організацій вимагають припинити політично вмотивоване переслідування громадянського журналіста Амета Сулейманова.

Фото: Mumine Saliyeva / фейсбук

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду