Кримську татарку Умерову залишили в Лефортовському СІЗО ще на три місяці

Кримську татарку Умерову залишили в Лефортовському СІЗО ще на три місяці

15:50,
29 Вересня 2023
4852

Кримську татарку Умерову залишили в Лефортовському СІЗО ще на три місяці

15:50,
29 Вересня 2023
4852
Кримську татарку Умерову залишили в Лефортовському СІЗО ще на три місяці
Кримську татарку Умерову залишили в Лефортовському СІЗО ще на три місяці
Суд Москви відмовив пресі в акредитації на засідання і закрив процес, пославшись на державну таємницю.

Незаконно затриману на російсько-грузинському кордоні громадянку України, кримську татарку Леніє Умерову Лефортовський суд Москви залишив у СІЗО ще на три місяці — до 4 січня 2024 року. Про це повідомляє медіапроєкт Sotavision.

У повідомленні йдеться про те, що суд відмовив пресі в акредитації і закрив процес, пославшись на те, що на засіданні нібито буде оголошено відомості, які становлять державну таємницю. Натомість, за словами адвокатки Умерової Ольги Дінзе, ті дані, які слідчий подає до суду, крім даних про оперативників та слідчих, таємниці не містять.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що 25-річна Леніє Умерова, яка останнім часом жила в Києві, намагалася в грудні 2022 року потрапити до окупованого Криму, щоб наглядати за невиліковно хворим батьком, якому діагностували онкологію.

Після перетину державного кордону між Грузією та Російською Федерацією вона була затримана нібито за порушення правил перебування в режимній зоні.

4 грудня 2022 року Пригородний районний суд Республіки Північна Осетія визнав затриману винною в «порушенні режиму державного кордону» та оштрафував її на 2 тисячі рублів. Умерову утримували в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян поблизу Владикавказа до 13 березня.

У ніч з 13 на 14 березня Леніє випустили з місця незаконного утримання, однак на виході її вже чекала машина з чотирма силовиками, які схопили її, наділи на голову пакет, привезли до незнайомого району Владикавказа та залишили там. Майже одразу її затримав патруль поліції. За питання про причини затримання на дівчину склали протокол про непокору працівникам поліції. Ленінський райсуд призначив їй адміністративне покарання — 15 діб арешту.

Поки Умерова перебувала в ІТТ, на неї знову склали аналогічний протокол: нібито дівчина відмовилася віддавати свій телефон поліцейським. 27 березня той самий суд знову призначив їй 15 діб арешту. Леніє перевезли до ІТТ міста Беслан. 9 квітня на дівчину знову склали протокол за непокору поліцейським. 11 квітня Совєтський суд Владикавказа знову призначив 15 діб арешту.

«Це все виглядає настільки абсурдно, що зовсім не схоже на реальність. Однак це вона, і це відбувається у 21 столітті. Як стверджує брат Леніє Азіз, єдиним “злочином” його сестри став український паспорт, адже Умерова відмовилася від російського громадянства під час насильницької паспортизації, яку проводила РФ на окупованому півострові», — написала у фейсбуку постійна представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева.

У травні 2023 року Умерову, яку росіяни утримували за ґратами впродовж 5 місяців у Північній Осетії, доставили до московського СІЗО «Лефортово».

Читайте також:


Фото: Леніє Умерова / Дарʼя Корнілова, телеграм

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду