До 17 років колонії суворого режиму засудили імама в окупованому Криму

До 17 років колонії суворого режиму засудили імама в окупованому Криму

17:26,
13 Січня 2023
998

До 17 років колонії суворого режиму засудили імама в окупованому Криму

17:26,
13 Січня 2023
998
До 17 років колонії суворого режиму засудили імама в окупованому Криму
До 17 років колонії суворого режиму засудили імама в окупованому Криму
42-річного політв’язня засуджено у справі «Хізб ут-Тахрір». Його визнали винним в «організації діяльності терористичної організації та участі у діяльності такої організації».

17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму — такий обвинувальний вирок щодо Раїфа Февзієва, імама із Строгонівка, що в Сімферопольському районі Криму, виніс Південний окружний військовий суд (Ростов-на-Дону).

Про це повідомила Харківська правозахисна група (ХПГ) з посиланням на «Кримську солідарність», інформацыю підтвердила організація «КримSOS».

42-річного політв’язня засуджено у справі «Хізб ут-Тахрір». Його визнали винним в «організації діяльності терористичної організації та участі у діяльності такої організації».

Імам відкидає всі обвинувачення і наполягає: справа проти нього сфабрикована. 

«За 70 хвилин розмови про іслам людині дали 17 років», — прокоментував «Кримській солідарності» рішення суду щодо Февзієва адвокат Едем Семедляєв.

На оголошення вироку Раїф Февзієв прийшов у білій футболці з написом «Наш народ не терористи».

«Міжнародна ісламська політична організація "Хізб ут-Тахрір" називає своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн у ісламському халіфаті, але відкидає терористичні засоби досягнення цього. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, занісши до списку з 15 об’єднань, названих "терористичними". В Україні організація діє без обмежень. Після окупації Криму російська влада стала використовувати участь у "Хізб ут-Тахрір" для тиску на кримських татар. Членів організації переслідують не за підготовку державного перевороту та тероризм, а за публічні акції проти політичних репресій у Криму, системну критику російської влади та за масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на події 2014 року», — цитує ХПГ «Кримську солідарність».

«17 серпня 2021 року оселю Февзієва у селі Строганівка обшукали співробітники ФСБ. Адвоката не пустили на обшук, а на самого імама під час трусу надягли кайданки. Як розповіла дружина Раїфа Ліана Февзієва, слідство відправило імама на психіатричну експертизу. Там його поселили до камери з чотирма засудженими за вбивство людьми. Таким чином слідство намагалося тиснути на арештованого», — інформують у ХПГ.

«Через ув'язнення, погані умови харчування та відсутність медичної допомоги у політв'язня у слідчому ізоляторі розвинулися нові захворювання,  —  йдеться в повідомленні "Кримської солідарності". — За рік перебування під арештом у імама з'явилися проблеми з тиском, із серцево-судинною системою, із підшлунковою залозою, ШКТ, а також нервовою системою. Належної медичної допомоги йому не надавали — лікарі призначали антибіотики, не проводячи при цьому базового огляду пацієнта. Потрібні ліки сім'я відправляла сама».

Як і в інших справах цієї категорії, основні свідчення в суді надали секретні свідки. Причому, на думку захисту, під одним псевдонімом свідчення давали одразу кілька осіб. Спецслужби стежили за імамом та прослуховували його проповіді з 2016 року. Аудіозапис такої розмови і став головною підставою для ув’язнення Февзієва.

За інформацією «КримSOS», у справі «Хізб ут-Тахрір» вироки винесли ще шістьом кримським татарам сумарно на 76 років. Нагадаємо, п’ять політв’язнів із «другої Сімферопольської групи» справи «Хізб ут-Тахрір» чекали на винесення вироку 45 місяців та 15 днів. 11 січня їх засудили до 13 років позбавлення волі.

За інформацією Кримськотатарського ресурсного центру, у Криму кількість політв’язнів і переслідуваних у кримінальних справах досягла 266. У 189 випадках йдеться про представників кримськотатарського народу. З 2017 року до 2022 року на півострові було зафіксовано 7 911 порушень основних прав людини:

  • 371 обшук (277 обшуків стосувалися кримських татар);
  • 1 327 затримань (1 091 — кримських татар);
  • 1 270 допитів (969 — кримських татар);
  • 1 212 арештів (902 — кримських татар).

Фото: «Кримська солідарність»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду