Білоруський політв’язень Ігор Лосік намагався в колонії вкоротити собі віку

Білоруський політв’язень Ігор Лосік намагався в колонії вкоротити собі віку

11:09,
20 Березня 2023
1259

Білоруський політв’язень Ігор Лосік намагався в колонії вкоротити собі віку

11:09,
20 Березня 2023
1259
Білоруський політв’язень Ігор Лосік намагався в колонії вкоротити собі віку
Білоруський політв’язень Ігор Лосік намагався в колонії вкоротити собі віку
Журналіст «Радіо Свобода» незаконно ув’язнений режимом Олександра Лукашенка на 15 років.

Ув’язнений у Білорусі журналіст «Радіо Свобода» Ігор Лосік скоїв спробу самогубства. Про це повідомив білоруський правозахисний центр «Вясна». За даними правозахисників, Лосик тривалий час голодував у колонії, а потім порізав собі руки та шию. Ігоря врятували та відправили до медсанчастини.

Нагадаємо, Ігоря Лосіка затримали 25 червня 2020 року в Білорусі. Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв сказав, що телеграм-канали та стріми «Радіо Свобода» «стали засобом управління і організації вуличних акцій протесту».

Блогер 25 грудня 2020-го мав вийти на свободу, оскільки термін його арешту завершувався. Однак 15 грудня йому висунули нове звинувачення — за ст. 13 ч. 2 ст. 293 («приготування до участі в масових заворушеннях») КК РБ. Санкція статті передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років.

Через це Лосік оголосив безстрокове голодування. Стан блогера почав значно погіршуватися після місяця голодування, його перевели в камеру з цілодобовим відеоспостереженням.

25 січня 2021 року Лосік за власним бажанням зупинив голодування на 42-му дні. 

11 березня 2021 року консультанту «Радіо Свобода», блогеру та адміністратору телеграм-каналу «Білорусь головного мозку» Ігорю Лосіку висунули нове обвинувачення. На знак протесту він спробував порізати руки й оголосив сухе голодування, яке тримав чотири дні та припинив 15 березня.

3 грудня 2021 року Центральний районний суд Мінська визнав «екстремістськими матеріалами» інформаційну продукцію телеграм-каналу Радіо Свобода — Білорусь, його аналоги в соціальних мережах та на відеохостингу YouTube.

У місцях позбавлення волі перебуває і дружина Ігоря Лосіка — Дар’я Лосік, яку засудили до двох років колонії. Дар’ю затримали вранці 18 жовтня 2022 року після обшуку в неї вдома, звинувативши у «сприянні екстремістській діяльності» за інтерв’ю про чоловіка телеканалу «Белсат» навесні 2022 року.

Батьки Дар’ї Лосік повідомили, що подають документи на опіку над чотирирічною донькою Лосіків Пауліною.

США закликали до негайного та безумовного звільнення Дар’ї Лосік. Президент «Радіо Свобода» Джеймі Флай, засудивши затримання дружини ув’язненого журналіста, також вимагав її негайного звільнення.

Правозахисний центр «Вясна» визнав подружжя Ігоря та Дар’ї Лосіків політв’язнями.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду