«КримSOS»: до восьми з половиною років засудили колишнього капітана українського корабля «Славутич»

«КримSOS»: до восьми з половиною років засудили колишнього капітана українського корабля «Славутич»

16:52,
20 Лютого 2023
2468

«КримSOS»: до восьми з половиною років засудили колишнього капітана українського корабля «Славутич»

16:52,
20 Лютого 2023
2468
«КримSOS»: до восьми з половиною років засудили колишнього капітана українського корабля «Славутич»
«КримSOS»: до восьми з половиною років засудили колишнього капітана українського корабля «Славутич»
Капітан 1-го рангу запасу Військово-морських сил ЗСУ Олексій Кисельов отримав від окупаційного «Джанкойського районного суду» 8 років 6 місяців позбавлення волі.

17 лютого цього року окупаційний «Джанкойський районний суд» оголосив вирок колишньому капітану українського корабля «Славутич» Олексію Кисельову — 8 років і 6 місяців позбавлення волі.

Про це повідомили на сайті громадської організації «КримSOS».

«Судові процеси не припинялися, попри його скарги на стан здоров’я та відсутність медичної допомоги», — розповів аналітик «КримSOS» Євгеній Ярошенко.

«Суддя Ліліана Соловйова визнала офіцера винним і призначила йому покарання у вигляді восьми з половиною років позбавлення волі з відбуванням першого року у в’язниці, а решти строку в колонії суворого режиму», — сказано також у повідомленні «Кримського процесу».

Вирок оголосили за статтею 208 Кримінального кодексу Росії (Організація незаконного збройного формування чи участь у ньому). Захист має намір оскаржити цей вирок у суді апеляційної інстанції.

Згідно з повідомленням, окупанти викрали капітана 1-го рангу запасу Військово-морських сил ЗСУ Олексія Кисельова 22 липня 2022 року в місті Генічеськ на Херсонщині та вивезли до Криму.

За словами сина, які наводить «Укрінформ», так звані «днрівці» вдерлися до будинку у Генічеську, де мешкав Олексій Кисельов, і зі зав’язаними очима та зв’язаними руками відвезли у невідоме місце. Там його тримали три дні, де, не виключено, застосовували тортури, а після чого передали ФСБ і відвезли у Сімферополь, де утримували у СІЗО.

«29 липня відбувся "суд", де йому призначили запобіжний захід — 2 місяці в СІЗО м.Сімферополь. Фізичний стан тата засвідчує про його побиття і, можливо, тортури», — додав тоді син викраденого.

Його обвинуватили у нібито причетності до батальйону імені Номана Челебіджихана. Батальйон імені Номана Челебіджіхана — добровольче кримськотатарське збройне формування, створення якого розпочалось на початку 2016 року під час блокади на адміністративному кордоні з окупованим Кримом, назване на честь Номана Челебіджіхана — кримськотатарського політика і громадського діяча, першого Голови уряду Кримської Народної Республіки.

У жовтні затриманий оголосив голодування через відсутність медичної допомоги, яку чоловіку не надавали протягом двох місяців. Нагадуємо, що відсутність належної медичної допомоги в місцях позбавлення волі уже призвела до загибелі двох кримських політв’язнів та становить смертельну загрозу іншим.

Олексій Олексійович Кисельов народився 2 лютого 1964 року, був командиром корабля управління «Славутич» ВМСУ, після відставки у званні капітана 1-го рангу займався громадською та підприємницькою діяльністю у Севастополі. Після окупації Криму Росією у 2014 році виїхав у Генічеськ. Є одним із засновників ГО «Переселенець-СОС» — організації, що опікується правами внутрішньо переміщених осіб із Криму і Донбасу.

За повідомленням «КримSOS», за дев’ять років окупації Криму щонайменше 15 особам були винесені вироки в «справах батальйону імені Номана Челебіджихана». З них 10 — після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року. Сумарний термін вироків у цих справах складає 106 років і три місяці.

Раніше «ЗМІ для змін» повідомляв, що щонайменше 149 громадян України перебуває у місцях несвободи — або в окупованому Криму, або вивезені в Росію. Більшість — це кримські татари, яких переслідують за сфабрикованими справами.

Фото: IPC-Генічеськ

Ракетні обстріли, військова база, політичні та релігійні переслідування: яким був Крим у 2022 році

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду