Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу проти Росії на блокування сайту zmina.info у Криму

Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу проти Росії на блокування сайту zmina.info у Криму

15:43,
3 Лютого 2023
1142

Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу проти Росії на блокування сайту zmina.info у Криму

15:43,
3 Лютого 2023
1142
Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу проти Росії на блокування сайту zmina.info у Криму
Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу проти Росії на блокування сайту zmina.info у Криму
Центр прав людини «Zmina» торік подав скаргу на Росію за блокування сайту zmina.info. 19 січня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) повідомив, що скарга зареєстрована.

Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу Центру прав людини «Zmina» проти Росії на блокування сайту zmina.info у Криму, яка подавалася у вересні минулого року.

Про це стало відомо з письмової відповіді Секретаріату ЄСПЛ від 19 січня 2023 року. Про отримання відповіді проінформував сайт організації.

«Позов готувала група юристів, а супроводжували процес Інститут розвитку регіональної преси та Європейський центр захисту прав людини (EHRAC)», — ідеться у повідомленні.

За словами головної редакторки сайту zmina.info Ольги Падірякової, після 24 лютого 2022 року редакція не тільки інформувала про ситуацію з правами людини в Україні, але й з перших днів стала робити акцент на воєнних злочинах Росії в Україні. Також команда сайту щоденно відстежувала та висвітлювала порушення прав людини і ключові події у Криму. 

Крім того, у березні 2022 року редакція відкрила російськомовну сторінку сайту zmina.info, де розміщувала переклади новин, статей та інструкцій, які стосувались повномасштабного вторгнення, воєнних злочинів та примусової мобілізації. 

«Ми зробили це, щоб інформувати російськомовну аудиторію, зокрема на окупованих територіях України, про ситуацію з повномасштабним вторгненням та про воєнні злочини країни-агресора», — сказала Ольга Падірякова.

Згодом у травні 2022 року стало відомо, що Роскомнагляд заблокував сайт на території Росії та окупованому нею Криму.

«Редакція сайту та керівництво організації не отримували повідомлень про блокування і його причини від офіційних органів РФ. Водночас зі свого боку заявляю, що редакція не робила на сайті zmina.info протизаконних публікацій», — заявила головна редакторка сайту.

На думку голови Центру прав людини «Zmina» Тетяни Печончик, до блокування сайту привела багаторічна інформаційна та правозахисна діяльність організації, висвітлення ситуації з порушеннями прав людини в окупованому Криму, починаючи з кінця лютого 2014 року, висвітлення тяжких наслідків широкомасштабної збройної агресії Росії проти України, воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних після 24 лютого 2022 року. 

«Враховуючи, що громадяни України в Криму й без того мають обмежений доступ до інформації, блокування доступу до нашого порталу, який надавав дуже спеціалізовану інформацію, пов’язану саме з правами людини, завдало великої шкоди. Ми працюємо заради людей, тому для нас значення має не просто можливість щось повідомити, але й отримання людьми важливої інформації, яка дозволяє впроваджувати зміни. Це особливо важливо для деокупації Криму», — зазначила Печончик. 

Юристка Європейського центру захисту прав людини Камілла Алонзо також прокоментувала, що блокування незалежних ЗМІ, які повідомляють про російську агресію в Україні, є ключовою спробою Росії цензурувати та контролювати інформаційний простір щодо свого вторгнення. 

«Справа zmina.info має особливе значення, оскільки вона стосується застосування Росією власного законодавства на окупованій території Криму та її спроб запобігти законному поширенню інформації на українській суверенній території», — додала Алонзо.

Адвокат Сергій Заєць, який також допомагав готувати позов, прокоментував, що у міжнародному праві майже немає стандартів, які б визначали межі свободи слова під час війни. На його думку, ця скарга стосується спроби Росії приховати інформацію про власні злочини в Україні від українських громадян, які опинилися на окупованих територіях. 

«Росія порушила свої міжнародні зобов’язання не лише через збройну агресію проти України, але також і через те, що створила перешкоди для поширення інформації про порушення прав людини та способи їх захисту. І саме інформація про права людини, їх порушення і можливості захисту є головним змістом сайту zmina.info, який забанила російська влада. У скарзі йдеться про порушення статей 10 та 18 Європейської конвенції про захист прав людини, і юристи, які працювали над нею, впевнені, що майбутнє рішення ЄСПЛ у цій справі посуне кордони наявної практики Суду», — переконаний Заєць.

Нагадаємо, раніше коаліція «Україна. П’ята ранку» (куди входить і «Zmina») випустила аналітичний звіт, у якому йдеться про проблему примусової мобілізації Росією українських громадян на тимчасово окупованих територіях, зокрема у Криму, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській областях.

Також у спільній публікації низки правозахисних організацій України, зокрема, і «Zmina», йдеться про заклик до міжнародних партнерів не брати участі у реформі Конституційного Суду, адже запроваджена конкурсна процедура не відповідає рекомендаціям Венеційської комісії та висновку Європейської Комісії та несе серйозні загрози узалежнення та встановлення політичного контролю над інституцією.

Раніше «ЗМІ для змін» повідомляв, що щонайменше 149 громадян України перебуває у місцях несвободи — або в окупованому Криму, або вивезені в Росію. Більшість — це кримські татари, яких переслідують за сфабрикованими справами.

Фото: Candice Imbert, coe.int

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду