Правозахисники звернулися до омбудсмана через закриті судові реєстри

Правозахисники звернулися до омбудсмана через закриті судові реєстри

21:11,
18 Січня 2023
1179

Правозахисники звернулися до омбудсмана через закриті судові реєстри

21:11,
18 Січня 2023
1179
Правозахисники звернулися до омбудсмана через закриті судові реєстри
Правозахисники звернулися до омбудсмана через закриті судові реєстри
Вважають це проявом закритості влади, що шкодить демократії в країні.

Центр прав людини «Zmina» скерував до уповноваженого з прав людини Верховної Ради України скаргу щодо реєстру судових рішень, доступ до якого закрили з початком великомасштабного наступу Росії та з якого вилучили багато справ.

Про це інформує організація на своєму сайті.

Правозахисники вважають таке обмеження доступу до судових рішень непропорційним.

«Після 24 лютого та оголошення воєнного стану доступ до деяких державних реєстрів був закритий чи суттєво обмежений, серед яких і Єдиний державний реєстр судових рішень. Після відновлення в червні доступу до ЄДРСР виявилося, що за невідомим і довільним принципом з реєстру вилучено майже всі вироки щодо кримінальних правопорушень за останні три роки», — ідеться у повідомленні.

Крім того, як інформує «Zmina», зникли документи й у справах щодо переслідування активістів і волонтерів. А також вилучено справи щодо притягнення до відповідальності за колабораційну діяльність: у 3671 кримінальному провадженні, які відкрито відповідно до інформації Офісу генерального прокурора України, у ЄДРСР доступні лише 64 документи.

У грудні правозахисні організації звернулися до Державної судової адміністрації та вимагали припинити обмеження доступу до документів у ЄДРСР, відновити доступ до рішень та забезпечити своєчасне внесення процесуальних документів до реєстру.

«У відповіді на це ДСА зазначила, що доступ обмежено, зокрема, через нібито загрозу національній безпеці, життю і здоров’ю громадян. Правозахисники вважають, що таке масштабне "зачищення" реєстру, хоча, ймовірно, і відповідає захисту національної безпеки і суверенітету України в умовах воєнного стану – та одночасно не відповідає закону й не є необхідним у демократичному суспільстві попри збройну агресію проти України», — йдеться далі у повідомленні.

На думку правозахисників, обмеження доступу до рішень у реєстрі є проявом закритості влади під час війни і кроком назад від демократичних цінностей.

«Це унеможливлює громадський контроль за діяльністю влади під час війни, що відкриває шлях до зловживань посадовців. Також закриття доступу до судової практики робить дії держави менш прогнозованими й зрозумілими, що підриває необхідну під час війни довіру суспільства до влади. Крім цього, доступ до судових рішень у своїй діяльності щоденно необхідний адвокатам, журналістам, науковцям-правознавцям, правоохоронцям, громадським активістам і правозахисникам. Тож закриття доступу до судових рішень жодним чином не сприяє перемозі України і є шкідливим», — зазначають у своєму зверненні до омбудсмана правозахисники.

Вони просять Уповноваженого перевірити дотримання права на доступ до публічної інформації під час ухвалення рішення ДСА та відреагувати на можливе порушення.

Нагадаємо, раніше коаліція «Україна. П’ята ранку» (куди входить і «Zmina») випустила аналітичний звіт, у якому йдеться про проблему примусової мобілізації Росією українських громадян на тимчасово окупованих територіях, зокрема у Криму, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській областях.

Також у спільній публікації низки правозахисних організацій України, зокрема, і «Zmina», йдеться про заклик до міжнародних партнерів не брати участі у реформі Конституційного Суду, адже запроваджена конкурсна процедура не відповідає рекомендаціям Венеційської комісії та висновку Європейської Комісії та несе серйозні загрози узалежнення та встановлення політичного контролю над інституцією.

Фото: Zmina

Ольга Падірякова, «Зміна»: «Бачимо своїм читачем кожного, хто хоче знати про права людини»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду