За минулий рік в Україні вбили 50 правозахисників

За минулий рік в Україні вбили 50 правозахисників

16:28,
6 Квітня 2023
1093

За минулий рік в Україні вбили 50 правозахисників

16:28,
6 Квітня 2023
1093
За минулий рік в Україні вбили 50 правозахисників
За минулий рік в Україні вбили 50 правозахисників
Автори:
Наша країна посіла друге місце за цим показником після Колумбії.

Протягом 2022 року у 26 країнах світу було вбито щонайменше 401 правозахисника. Найбільше — у Колумбії (186 правозахисників), Україні — (50), Мексиці (45), Бразилії (26) та Гондурасі (17). 

Про це йдеться у щорічній доповіді міжнародної організації Front Line Defenders «Глобальний аналіз про становище правозахисників, які перебувають у небезпеці в усьому світі».

Ситуація погіршилась: у 2021 році було зафіксовано 358 насильницьких смертей правозахисників у 35 країнах світу.

«У той час, як Латинська Америка залишалася найсмертоноснішим регіоном у світі для правозахисників, ми також побачили ще більш небезпечний ландшафт для правозахисників у контексті повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ці люди постраждали через свою правозахисну діяльність. За своє рішення не мовчати та кинути виклик несправедливості вони заплатили своїм життям», — сказала виконувачка обов’язків директорки Front Line Defenders Олів Мур.

У контексті повномасштабного вторгнення Росії в Україну правозахисники, які займались гуманітарними питаннями, а також журналісти, що висвітлювали порушення прав людини, зазнавали атак з боку російських військових. Щонайменше пів сотні вбивств активних громадян України було зафіксовано, зокрема, на основі досліджень Центру прав людини ZMINA.

Всього аналітики Front Line Defenders задокументували 1500 загроз і порушень, що стосуються правозахисної діяльності.  

Основні загрози включали:

  •     арешт або затримання (19,5%); 

  •     юридичне переслідування (14,2%); 

  •     фізичний напад (12,8%); 

  •     погрози вбивством (10,9%); 

  •     стеження (9,6%). 

В Азії та Америці найчастішим порушенням щодо правозахисників були погрози вбивством, в Африці – арешт і затримання, на Близькому Сході –  судові позови.

Найбільш ризикованими напрямками правозахисної діяльності, за даними Front Line Defenders, залишається захист довкілля та прав корінних народів, свобода висловлення поглядів, свобода зібрань, захист прав жінок та боротьба за доступ до правосуддя. Серед цифрових загроз виділяють блокування сайтів, надсилання погроз онлайн, конфіскація пристроїв, стеження і доксинг, тобто публікація особистих і контактних даних правозахисників для цькування. 

«Попри наступ на права людини та верховенство права в багатьох країнах, правозахисники продемонстрували надзвичайну сміливість і наполегливість у відстоюванні більш демократичних, справедливих та інклюзивних суспільств у 2022 році», — кажуть аналітики. 

Front Line Defenders – це міжнародна організація, заснована в Ірландії у 2001 році задля захисту правозахисників у небезпеці. Вона документує переслідування за мирну і законну громадську діяльність, а також допомагає правозахисним організаціям змінюватися, зокрема через безпекові гранти, підвищення видимості та міжнародну адвокацію.  

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду