Українські правозахисники закликають звільнити незаконно засудженого Максима Буткевича

Українські правозахисники закликають звільнити незаконно засудженого Максима Буткевича

19:11,
10 Березня 2023
4154

Українські правозахисники закликають звільнити незаконно засудженого Максима Буткевича

19:11,
10 Березня 2023
4154
Українські правозахисники закликають звільнити незаконно засудженого Максима Буткевича
Українські правозахисники закликають звільнити незаконно засудженого Максима Буткевича
Українські правозахисники закликали звільнити незаконно засудженого окупантами військовополоненого Максима Буткевича. Про це йдеться у спільному зверненні, яке було опубліковане 10 березня.

Заяву про звільнення незаконно засудженого Максима Буткевича опублікувала Коаліція «Україна. П'ята ранку» — об'єднання з більш ніж 30 громадських організацій, які мають досвід документування міжнародних злочинів, порушень прав людини, вчинених на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, м. Севастополь, частин Донецької та Луганської областей з 2014 року.

«Коаліція "Україна. П’ята ранку" переконана, що ці судилища спрямовані на внутрішню російську аудиторію та не мають жодної юридичної сили з точки зору стандартів правосуддя. Натомість вони вкотре доводять, що російська влада та підконтрольні їй проксі-структури на окупованих територіях України вчиняють воєнні злочини проти військовополонених. Адже так звані "судові процеси" проти українських військовослужбовців відбуваються у закритому режимі, з порушенням усіх можливих стандартів правосуддя та здійснюються невизнаними світовою спільнотою квазіутвореннями», — ідеться у заяві. 

Серед учасників Коаліції — громадська організація «КримSOS». У повідомленні на їхньому сайті цитують голову правління Олексія Тільненка.

«Український правозахисник і військовослужбовець Максим Буткевич став ще однією жертвою злочинного російського режиму. Він, як і інші українці, які були незаконно засуджені окупантами, має право на людяне поводження та щонайшвидше визволення з неволі», — зазначив Тільненко.

Заяву оприлюднюють на сайтах інших учасників Коаліції, зокрема, на сайті Центру прав людини Zmina.

«Коаліція наголошує, що порушення права військовополонених на справедливий судовий процес є воєнним злочином. Така практика також заборонена Конвенцією про захист прав людини й основоположних свобод та загальноприйнятими міжнародними нормами розслідування кримінальних правопорушень», — також ідеться у заяві.

Відреагували на вирок і в Український Гельсінській спілці з прав людини, яка теж є учасницею Коаліції.

«Усі троє "засуджених" є військовополоненими, поводження з якими визначається Третьою Женевською конвенцією і виключає: застосування жорстокого поводження чи катування, що є більш ніж очевидним з огляду на самооговор кожним із трьох засуджених, «зізнання» в абсурдному злочині — Максим Буткевич на камеру визнає, що "отримав наказ вбити мирних жителів" і "обстріляв" цивільних із гранатомета (!) в Сіверськодонецьку 4 червня, хоч у цей день він перебував у Києві; порушення прав військовополонених через тримання в СІЗО — Максим Буткевич майже весь час перебуває у Луганському СІЗО», — наголосив виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко.

Підписанти заяви вимагають від міжнародної спільноти «посилити тиск на Росію з вимогою гуманного поводження з військовополоненими, активізувати зусилля Міжнародного Комітету Червоного Хреста задля надання доступу до них та моніторингу умов їхнього утримання, а також швидшого звільнення всіх утримуваних Росією осіб — як військових, так і цивільних громадян України».

Прочитати заяву повністю можна тут. Підписати — тут.

Нагадаємо, МЗС України назвало засудження окупантами правозахисника та військовослужбовця Максима Буткевича та двох військовослужбовців ЗСУ Віктора Похозея та і Владислава Шеля політичною розправою над українськими громадянами та закликало світ засудити дії окупантів.

10 березня 2023 року стало відомо, що так звані «суди» тимчасово окупованих росіянами частин Донецької та Луганської областей засудили Максима Буткевича до 13 років ув'язнення.  Також окупанти засудили двох військовослужбовців ЗСУ Віктора Похозея та Владислава Шеля до 8,5 та 18,5 року ув'язнення відповідно.

Окупанти обвинувачують українців у «жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів». Буткевича так званий «суд» вважає  винним у «замаху на вбивство двох осіб» та «умисному ушкодженні чужого майна».

Максим Буткевич вступив до лав ЗСУ у березні 2022 року. У полон окупантів Буткевич потрапив влітку 2022 року в районі  Золотого і Гірського Луганської області. 

До великої війни Буткевич займався правозахисною і журналістською діяльністю. Був координатором та співзасновником проєкту «Без кордонів», спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник Центру прав людини ZMINA. Входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

Буткевич є одним із засновників «Громадського радіо». Як журналіст співпрацював з ВВС та з українськими телеканалами.

  

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду