Кампанія Prisoner’s Voice на «Книжковому Арсеналі» розповість історії звільнених із російського полону українок

Кампанія Prisoner’s Voice на «Книжковому Арсеналі» розповість історії звільнених із російського полону українок

15:42,
21 Червня 2023
662

Кампанія Prisoner’s Voice на «Книжковому Арсеналі» розповість історії звільнених із російського полону українок

15:42,
21 Червня 2023
662
Кампанія Prisoner’s Voice на «Книжковому Арсеналі» розповість історії звільнених із російського полону українок
Кампанія Prisoner’s Voice на «Книжковому Арсеналі» розповість історії звільнених із російського полону українок
Жінок здебільшого викрадали за проукраїнську позицію, волонтерство та громадську активність, пише Центр громадянських свобод.

24 червня в межах XI Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» у Києві відбудеться подія «Women’s voices», повідомила громадська організація «Центр громадянських свобод». Подію запланували на 11:00–11:45 у Мистецькому арсеналі, (Київ, вул. Лаврська, 10–12).

Учасниці події:

  • Мар’яна Мамонова. Медикиня, капітан Медичної служби Збройних сил України, учасниця російсько-української війни. З початку повномасштабного російського вторгнення служила в Маріуполі. Тоді вона разом з колегами та десятками цивільних переховувалася на металургійному заводі імені Ілліча та рятувала життя іншим. Ще до полону Мар'яна в одному з листувань повідомила рідним, що вагітна. З 4 квітня російські окупанти утримували жінку в полоні в Оленівці. 21 вересня Мар'яну звільнили з полону.
  • Вікторія Андруша. Вчителька математики та інформатики у Броварському ліцеї. Родом з Чернігівщини. 25 березня 25-річну Вікторію Андрушу росіяни викрали з дому. Тривалий час її тримали в Курському СІЗО, до неї не пускали адвокатів і не підтверджували, що вона дійсно там. Її позбавили волі на пів року. 29 вересня Вікторію повернули. Після повернення з російської неволі нагороджена орденом «Народний герой України» та почесною відзнакою «За заслуги перед містом».
  • Людмила Гусейнова. У 2014-му працювала інженеркою з техніки безпеки в Новоазовську, що на Донеччині. З початком війни допомагала розселяти переселенців. Наприкінці літа 2014-го місто окупували. Гусейнова дізналася, що Україна не встигла евакуювати дитячий сиротинець у Приморському на лінії фронту. Дітям з інтернату Людмила з підконтрольної території України возила взуття та одяг, а також українські книжки. У 2019-му її заарештували. Людмилу тримали за ґратами три роки. Тепер вона захищає права інших жінок, яких силоміць утримують окупанти, та допомагає тим, хто повернувся з полону.

Модеруватиме подію Анастасія Багаліка, радіоведуча, співавторка подкасту «Звільніть наших рідних» на «Громадському радіо».

До правозахисників звернулися родичі та друзі понад 1000 цивільних, яких насильно утримувала чи утримує Росія, 12% з них — це жінки, пише ЦГС. «Відразу після затримання жінок і чоловіків зазвичай тримають разом в підвальних приміщеннях, які непридатні для перебування людей. Часто їх не годують, не дають воду і можливості сходити в туалет», — написали правозахисники.

Зацікавленим історіями представникам/-цям медіа запропонували звернутися до комунікаційниці Центру громадянських свобод Христини Бучковської (096 137 67 99 — телефон, WhatsApp).

Подія організована в рамках кампанії Prisoner’s Voice — ініціативи Центру громадянських свобод, яка з 2014 року працює над звільненням всіх українських політичних в’язнів у Росії, Криму та на Донбасі й цивільних, ув'язнених унаслідок російської агресії. Тоді громадська організація «Центр громадянських свобод» запустила інформаційну кампанію «LetMyPeopleGo», щоб висвітлити політичні переслідування українських громадян у Росії, Криму і на Донбасі.

У 2018 році, коли український кінорежисер і політв’язень Олег Сенцов оголосив голодування, ЦГС запустив міжнародну ініціативу SaveOlegSentsov. Після звільнення з в’язниці та повернення з Росії Олега Сенцова в 2019 році ініціативу перейменували на PrisonersVoice. У 2022 році після 24 лютого ініціатива почала допомагати цивільним, ув’язненим внаслідок російської агресії.

Нагадаємо, «Детектор медіа» розповідав про кампанію з написання поштівок політв’язням, яка відбулася під час Х Книжкового Арсеналу в Києві.

«Детектор медіа» також писав, що фестиваль «Книжковий Арсенал» проходитиме з 22 до 25 червняMegogo безкоштовно транслюватиме події «Книжкового Арсеналу».

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду