Тиша та «шведський стіл психологічних послуг»: як проходить реабілітація жінок, звільнених з полону

Тиша та «шведський стіл психологічних послуг»: як проходить реабілітація жінок, звільнених з полону

14:32,
28 Грудня 2022
2049

Тиша та «шведський стіл психологічних послуг»: як проходить реабілітація жінок, звільнених з полону

14:32,
28 Грудня 2022
2049
Тиша та «шведський стіл психологічних послуг»: як проходить реабілітація жінок, звільнених з полону
Тиша та «шведський стіл психологічних послуг»: як проходить реабілітація жінок, звільнених з полону
У жовтні в Україну повернулося 108 жінок, які перебували в полоні. А вже в грудні «Фонд Маша» разом із гуманітарним проєктом Saving Lives розпочав психологічну реабілітацію звільнених українок та їхніх дітей в програмі «Незламна мама».

Психологиня проєкту Сусанна Ангелова розповіла про особливості роботи на цій зміні в таборі «Незламної мами».

«Незламна мама» – це три тижні роботи з психологами, арттерапевтами, спеціалістами з тілесної терапії. Програму мами проходять разом із дітьми. Дуже важливо, щоб жінка почувала себе в безпеці, знаючи, що її малюки поряд. Українки, які перебували в полоні, також проходили реабілітацію разом із дітьми.

«Уявіть: діти від початку вторгнення і до жовтня не були поряд зі своїми мамами, – розповідає психологиня Сусанна Ангелова. – Рідні, з якими жили цей час малюки, часто не знали, чи живі матері, чи ні. Тобто діти перебували в страшенній невизначеності і постійній тривозі за маму. Під час реабілітації ми вчили їх заново спілкуватися між собою, повертали емоційний зв'язок. Тому ми спеціально проводили додаткові сімейні зустрічі у форматі мама плюс діти».

Спеціально для цієї зміни психологи «Незламної мами» разом зі спеціалістами, які працюють винятково у вузькому профілі роботи зі звільненими з полону, розробили особливу програму.

«Стратегічно ми більш гнучко підходили до занять. Створили такий собі "шведський стіл психологічних послуг", де кожна жінка могла обрати ту кількість і ті форми роботи (групова чи індивідуальна терапія, арт- та тілесна терапія, "розмовні" групи підтримки), які відчувала за необхідне і прийнятне зараз. Тривалість зустрічей з психологами теж не нормувалася. Ми давали більше часу, якщо комусь треба було говорити довше. Але була одна жінка, якій, навпаки, треба було менше говорити, і більше перебувати в тиші. Їй потрібно було відновитися фізично. Тому ми підлаштувалися під її потреби і зосередилися на тому, щоб огорнути її турботою та спокоєм».

Психологи створили для учасниць зміни домашню теплу атмосферу. І їхня робота не обмежувалася сеансами терапії. Вечорами всі разом грали в настолки чи співали пісень. Все заради того, щоб повернути жінкам, які були в полоні, віру у реальність нормального життя.

За словами психологів, емоційний стан жінок, які повернулися з полону, можна порівняти зі станом людини, яка втратила близьких чи пережила окупацію.

«Коли ми почали працювати зі звільненими українками, то здивувалися, скільки в них волі до життя, – розповідає Сусанна Ангелова. – Вони дійсно незламні і дуже замотивовані відновитися. Я захоплююся цими жінками. Вони вражають. Вони дійсно герої».

Але психологічна реабілітація у такій ситуації – це половина справи. Також жінки потребували фізіотерапії, бо у всіх були численні травми внаслідок тортур. У таборі з ними працював реабілітолог, але цю роботу треба продовжувати.

Через три тижні в таборі «Незламної мами» ці жінки разом з дітьми повернулися додому. Звісно, вони не стали новими людьми. Навпаки, повернули собі себе. Заново навчилися жити, спілкуватися з найріднішими, не боятися звертатися по допомогу.

Програма реабілітації «Незламна мама» спеціально розроблена спеціалістами з психології та посттравматичних синдромів для жінок та дітей, що постраждали від війни. Це 3-тижневий офлайн-табір, де з учасниками проєкту працюють психологи. Зміну для жінок, звільнених з полону, «Фонд Маша» проводив спільно з Благодійним фондом DO IT TOGETHER, який є частиною гуманітарного проєкту Saving Lives. Підтримати проєкт можна тут.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду