Бачити смерть батьків на власні очі: в Іспанії понад 30 українських дітей пройшли реабілітацію та отримали психологічну допомогу

Бачити смерть батьків на власні очі: в Іспанії понад 30 українських дітей пройшли реабілітацію та отримали психологічну допомогу

14:37,
2 Січня 2023
1043

Бачити смерть батьків на власні очі: в Іспанії понад 30 українських дітей пройшли реабілітацію та отримали психологічну допомогу

14:37,
2 Січня 2023
1043
Бачити смерть батьків на власні очі: в Іспанії понад 30 українських дітей пройшли реабілітацію та отримали психологічну допомогу
Бачити смерть батьків на власні очі: в Іспанії понад 30 українських дітей пройшли реабілітацію та отримали психологічну допомогу
Діти, які втратили батьків внаслідок війни, завершили реабілітацію у таборі Gen Camp на півдні Іспанії.

Учасники другої зміни освітньо-оздоровчого табору Gen Camp вже повернулися до України. Понад тридцять дітей отримали психологічну допомогу від провідних психотерапевтів, педагогів та тьюторів.

Діти, які втратили батьків під час війни, отримали кваліфіковану психологічну допомогу в освітньо-оздоровчому таборі Cen Camp на півдні Іспанії. Зміна у таборі тривала протягом 21 дня. Проєкт реалізується під патронатом першої леді Олени Зеленської.

Після закінчення реабілітації дітей у таборі громадська організація Gen.Ukrainian актуалізує наявні та розробляє авторські програми лікування дитячої психотравми. Ці програми базуються на протоколі Міністерства охорони здоров’я України. Пізніше Gen.Ukrainian передасть їх МОЗ для подальшого лікування дітей, які зіткнулися з жахами війни.

Друга зміна табору – це унікальні історії. Таке неможливо вигадати та описати словами. 90% дітей – це ті, хто пережив травмуючу подію – втрату одного або двох дорослих. Половина з них були свідками загибелі батьків, інші – діти загиблих героїв.

«Це боляче навіть переповідати. Це не лише трагедії – це історії зумисних тортур над нашими дітьми. Що вони зараз відчувають? Як їм пережити цей досвід? Саме тому наприкінці листопада стартувала друга зміна в освітньо-психологічному таборі Gen.Сamp. Діти, які стали свідками жахливих воєнних злочинів, на чиїх очах убивали батьків, хто дивом вижив під час спроби евакуації чи під ракетними обстрілами, отримують психологічну допомогу від провідних психотерапевтів, педагогів та тьюторів», — розповіла Олена Зеленська.

Двоє дітей у другій зміні табору – це ті, хто були в полоні у підвалі села Ягідне Чернігівської області. Вони спали стоячи, голодували. Пережили знущання окупантів.

«Я здивована тим, наскільки сильними та сміливими є наші діти. Особисто для мене показовим стало те, яку глибоку і важку травму вони тримають у своєму серці. І ми були праві, коли не стали чекати міжнародного досвіду, а почали розробляти і впроваджувати свою програму. Адже глибина і ментальні особливості українських дітей потребують відповідного, іншого лікування. За результатами другої зміни ми впевнилися, що менше ніж 21 день реабілітація тривати не може. Нас вразило те, що, насправді, діти зранку до ночі програють війну у тій чи іншій формі: у малюнках, пластиліні, навіть у спорті. Той травмуючий досвід живе у їхній свідомості та супроводжує їх весь час. Ми не ставимо собі завдання змусити дітей забути про те, що вони пережили. Наша мета – допомогти їм прожити цю травму і навчити їх жити з цим досвідом. І з кожним разом нам це вдається все краще», – зазначила засновниця ГО Gen Ukrainian Оксана Лебедєва.

Особливістю другої зміни табору стала унікальна авторська програма «Захищені любов’ю», яку розробила команда українських спеціалістів на чолі з головною психологинею проєкту Оксаною Шльонською. Цього разу група дітей була змішаною: діти, які отримали травму раніше, і ті, хто перебуває у моменті гострого горя, коли від моменту травми минуло зовсім мало часу.

Серед вихованців табору є ті, історії яких вже набули розголосу. Зокрема, це Андрій, батьків якого під час спроби евакуації у березні вбили російські військові. Один з БТРів розчавив автомобіль, у якому перебувала вся родина хлопчика. Самого ж Андрія окупанти витягли з авто та залишили на узбіччі дороги, вистріливши на його очах у бензобак машини. Після реабілітації Андрій повернувся у Бровари, де зараз проживає зі своєю старшою сестрою, яка взяла над ним опіку. Хлопчик і досі не може усвідомити те, що з ним сталося. Андрій зізнається, що у таборі його навчили відпускати свої страхи: «Коли в тебе щось болить, треба написати це на листочку, прив'язати до гелевої кульки і відпустити в небо, щоб воно летіло. Ти про нього не пам'ятав і тобі було легше», – каже хлопчик.

Пройшов реабілітацію і Богдан із Бахмута. 8-річний хлопчик залишився сам під обстрілами в районі Бахмута, куди практично немає доступу через постійні обстріли. Його батьки загинули на вулиці під час артилерійського удару, тоді мама Богдана була на 7 місяці вагітності. Тіла батьків пролежали на вулиці протягом декількох днів. Через ворожі атаки, які не припинялися, забрати їх було неможливо. Дізнавшись, що батьки загинули, Богдан вночі втік від сусідки. На велосипеді він приїхав на їх місце загибелі.

Правоохоронцям вдалося евакуювати хлопчика. Зараз його забрала до себе колишня дружина вітчима. У майбутньому Богданчик мріє стати військовим та захищати Україну, а поки вчиться захищати себе. Біля свого ліжка у таборі він повісив намальований щит, який оберігав його від жахливих снів та тривог.

Серед вихованців табору була і Маргарита з Маріуполя, у якої 8 березня померло 12 родичів у будинку, куди прилетіла ворожа авіабомба. Вижили тільки дівчинка та її мама. Маргарита має яскраві ознаки обтяженого горювання, вона хоче стати детективом у майбутньому, а її найзаповітнішим бажанням є те, аби її тато був знову живий: «Сьогодні моя мрія — це побачити тата і хоч трошки з ним поговорити. Іноді я розмовляю з ним через вікно. Він же мене чує…», — каже Марго.

Загалом у другій зміні табору Cen Camp реабілітацію пройшла 31 дитина віком від 6 до 11 років з Київської та Чернігівської областей, Маріуполя, Харкова, Бахмута, Луганська. За результатами терапевтичної діяльності команда табору формує психологічні протоколи, які стануть основою для науково-дослідної бази, яку пізніше планують інтегрувати в роботу з дітьми на всій території України.

Аби отримати допомогу та стати учасником табору, необхідно заповнити анкету на сайті та пройти співбесіду з куратором проєкту.

Gen.Ukrainian — громадська організація, що об'єднує приватних осіб і меценатів. Засновані організацією проєкти реалізуються під патронатом першої леді України Олени Зеленської.

Проєкт Gen.Camp реалізується за підтримки Міністерства соціальної політики, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства інфраструктури, Національної соціальної сервісної служби, Радниці-уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Герасимчук Дар'ї, Генерального консульства України в Барселоні, ГО «Безбар'єрність».

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду