Окупанти затримали в Криму журналістку «Ґрат» Лутфіє Зудієву

Окупанти затримали в Криму журналістку «Ґрат» Лутфіє Зудієву

18:51,
27 Липня 2023
931

Окупанти затримали в Криму журналістку «Ґрат» Лутфіє Зудієву

18:51,
27 Липня 2023
931
Окупанти затримали в Криму журналістку «Ґрат» Лутфіє Зудієву
Окупанти затримали в Криму журналістку «Ґрат» Лутфіє Зудієву
Видання закликає журналістські об’єднання і правозахисників виступити на захист Зудієвої та інших затриманих кримчан.

У четвер, 27 липня, в окупованому Криму затримали журналістку видання «Ґрати» Лутфіє Зудієву. Про це повідомили в редакції самих «Ґрат», за чиїм завданням Зудієва мала висвітлювати судове засідання у так званому Верховному суді Криму щодо справи заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, яких російська влада обвинувачує в диверсії.

Журналістку не пустили до суду, а пізніше затримали. Разом із нею затримали ще 12 кримських татар — родичів і друзів Джеляла й Ахтемових, які намагалися потрапити на відкрите засідання суду. Серед затриманих також кореспондент видання «Грані» Куламет Ібраїмов.

Під час затримання Зудієва показала поліцейським прескарту і заявила, що виконує редакційне завдання, однак вони проігнорували цю інформацію.

Журналістку привезли в Залізничний райвідділ поліції Сімферополя, де, погрожуючи, намагалися змусити здати відбитки пальців і зразки слини. Вона відмовилася.

У результаті щодо журналістки склали адмінпротокол про «участь у масовому одночасному перебуванні громадян у публічному місці поблизу Верховного суду Криму… з метою подальшого висвітлення в ЗМІ». Це підтверджує, що поліцейські знали про журналістський статус Зудієвої.

Лутфіє Зудієва співпрацює з «Ґратами» з моменту відкриття видання у 2019 році. Вона професійно, дотримуючись журналістських стандартів, послідовно пише про переслідування українських громадян у Криму. Справу Нарімана Джеляла і братів Ахтемових Зудієва висвітлює з початку кримінального переслідування кримськотатарських активістів. 

У вересні 2022 року стаття Лутфіє Зудієвої «Вчинок і кара. Як із тортур і уривків фраз з’явилася справа Нарімана Джеляла про диверсії в Криму» ввійшла у шортліст фіналістів премії української журналістики «Честь професії».

Із лютого 2023 року вона вчиться у Лондонській школі журналістики на дистанційному курсі News Journalism.

«Ґрати» вимагають негайно звільнити журналістку та інших незаконно затриманих біля так званого Верховного суду кримчан. Видання звертається до українських, міжнародних журналістських об’єднань та правозахисних організацій із проханням виступити на захист затриманої журналістки і висловити солідарність із колегами, яких російська влада переслідує в Криму.

Лутфіє Зудієва пише для видання «Ґрати» на теми, пов’язані із судовими процесами над політв’язнями і фактами порушення прав людини в Криму. 

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», громадянську журналістку Ірину Данилович, яку окупанти незаконно засудили до майже семи років позбавлення волі, етапували з тимчасово окупованого Криму до російського міста Краснодар. 

Також ми писали про те, що затримання в окупованому Криму правозахисника Абдурешита Джеппарова президент Володимир Зеленський назвав актом репресії проти кримськотатарського народу.

Фото: Антон Наумлюк / «Ґрати»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду