Активісти «Жовтої стрічки» передали депутатам Європарламенту квитки на потяг до звільненого Криму

Активісти «Жовтої стрічки» передали депутатам Європарламенту квитки на потяг до звільненого Криму

10:31,
31 Березня 2023
595

Активісти «Жовтої стрічки» передали депутатам Європарламенту квитки на потяг до звільненого Криму

10:31,
31 Березня 2023
595
Активісти «Жовтої стрічки» передали депутатам Європарламенту квитки на потяг до звільненого Криму
Активісти «Жовтої стрічки» передали депутатам Європарламенту квитки на потяг до звільненого Криму
Квитки євродепутати отримали разом з листами кримськотатарських активістів із розповідями про опір окупантам.

Рух громадського спротиву «Жовта стрічка» передав представникам Європейського парламенту листи від українських та кримськотатарських активістів і лідерів думок із розповідями про опір російським окупантам у Криму. Серед адресаток, зокрема, голова Європейського парламенту Роберта Мецола. Разом із листами європарламентарі отримали у подарунок квитки на майбутні перші залізничні рейси до звільненого півострова.

Листи адресовані 14 європейським парламентарям. Серед них: Роберта Мецола (голова Європарламенту, Мальта), Ріго Террас (Естонія), Пятрас Ауштрявічюс (Литва), Гі Вергофстадт (Бельгія), Радослав Сікорський (Польща), Віола фон Крамон-Таубадель (Німеччина), Наталі Луазо (Франція), Сандра Калнієте (Латвія), Роберт Бедронь (Польща), Андрюс Кубілюс (Литва), Сергій Лагодинський (Німеччина), Вітольд Ващиковський (Польща), Міхаель Ґалер (Німеччина), Анна Фотига (Польща).

«Хоробрість і стійкість українців є прикладом для всього світу. Мій покійний батько був учасником французького руху опору і розповідав мені про життя під іноземною окупацією. Він побачив свою країну звільненою і насолоджувався свободою, пам'ятаючи про втрату хоробрих бійців і друзів. Слава Україні!», — говорить Наталі Луазо, представниця Франції у Європейському парламенті.

До написання листів європарламентарям долучилася перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, представники «Жовтої стрічки» в Криму та кримськотатарські активісти, а також інші лідери думок: постійна представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева; кінорежисер, актор, заслужений артист АР Крим, військовослужбовець ЗСУ Ахтем Сеітаблаєв; головна редакторка онлайн-видання «Українська правда», співзасновниця ГО «Крим SOS» Севгіль Мусаєва; сестра незаконно ув’язненого окупантами кримськотатарського активіста Богдана Зізи, громадська активістка Олександра Баркова; режисер і сценарист фільму «U311 Черкаси» Тимур Ященко; кримчанка, анонімна провідниця евакуаційних рейсів «Укрзалізниці». 

«Навіть після дев’яти років окупації рух спротиву у Криму залишається сильним. Він живе в українських піснях, які кримці продовжують слухати попри заборони. У політв’язнях, які не зрадили свою Батьківщину.  В унікальній природі та традиціях півострова. Синьо-жовтий прапор, який нещодавно замайорів у селі Грушівка, сповіщає про те, що Крим чекає на повернення в Україну», — пише у своєму листі Еміне Джапарова, перша заступниця міністра закордонних справ України.

Разом із листами представники «Жовтої стрічки» передали європейським депутатам квитки на перші потяги до українського Криму, якими вони зможуть скористатися після деокупації півострова та відновлення пасажирського сполучення «Укрзалізницею».

«Європейці знають про кримський опір напрочуд мало, адже російська пропаганда в Європі досі залишається активною. За офіційними даними, в російському ув’язненні перебувають майже 200 людей із Криму. Підтримка європарламентарів  надзвичайно важлива не лише для українців, а й для киримли (кримських татар), для яких півострів є єдиним домом. Листи, які представники нашого руху передали європейським парламентарям у Брюсселі, повинні стати потужним голосом кримського опору, який почують не лише дипломати, а й звичайні жителі європейських країн», — розповідають засновники «Жовтої стрічки».

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду