Презентували інструмент для моніторингу вступу України до ЄС

Презентували інструмент для моніторингу вступу України до ЄС

15:44,
15 Грудня 2023
30

Презентували інструмент для моніторингу вступу України до ЄС

15:44,
15 Грудня 2023
30
Презентували інструмент для моніторингу вступу України до ЄС
Презентували інструмент для моніторингу вступу України до ЄС
Команда проєкту створила наочний інструмент моніторингу інтеграційного шляху України, котрий оновлюється щомісяця.

13 грудня в Києві відбулася презентація пілотного проєкту «Моніторинг вступу України до ЄС», повідомила пресслужба Центру Бендукідзе. Партнери проєкту — Liberte, Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, Friedrich Naumann Foundation for Freedom

Результати щомісяця оновлюватимуть на сайті. Проєкт досліджує не лише існуюче та заплановане законодавство, а й хід імплементації, для отримання більш реалістичної картини інтеграційного прогресу України. Результати цього моніторингу можуть бути використані під час переговорів про вступ урядами України та ЄС.

Інструмент досліджує сфери:

  • верховенство права;
  • вільне переміщення товарів та митниця;
  • цифрова трансформація;
  • соціальна політика та ринок праці;
  • підприємництво та промислова політика;
  • транспортна політика.

Моніторинг базується на методі Rapid Appreciate. Незалежні експерти профільних галузей здійснюють оцінювання відібраних «подій» і поточного стану справ у своїй сфері.

Проєкт вирізняється зосередженістю на аcquis ЄС (комплекс прав і обов'язків держав-членів ЄС. — «ДМ»), а не вимогах Угоди про асоціацію, повідомила команда Центру Бендукідзе.

Нагадаємо, у червні 2022 року Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус держави — кандидатки у члени Євросоюзу за умови виконання сімох рекомендацій, які стосуються боротьби з корупцією та відмиванням грошей, ухвалення антиолігархічного законодавства та нового закону про ЗМІ, забезпечення прав національних меншин, а також реформи добору суддів Конституційного Суду та судової реформи.

Європейська комісія дійшла висновку, що Україна виконала в повному обсязі чотири з семи умов, необхідних для початку переговорів про членство в Євросоюзі. Однією з умов є прийняття медіазаконодавства та приведення його у відповідність до норм ЄС.

Останньою невиконаною умовою лишається регулювання лобіювання. Реченець — березень 2024 року.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду