cs.detector.media
15.12.2023 15:44
Презентували інструмент для моніторингу вступу України до ЄС
Презентували інструмент для моніторингу вступу України до ЄС
Команда проєкту створила наочний інструмент моніторингу інтеграційного шляху України, котрий оновлюється щомісяця.

13 грудня в Києві відбулася презентація пілотного проєкту «Моніторинг вступу України до ЄС», повідомила пресслужба Центру Бендукідзе. Партнери проєкту — Liberte, Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, Friedrich Naumann Foundation for Freedom

Результати щомісяця оновлюватимуть на сайті. Проєкт досліджує не лише існуюче та заплановане законодавство, а й хід імплементації, для отримання більш реалістичної картини інтеграційного прогресу України. Результати цього моніторингу можуть бути використані під час переговорів про вступ урядами України та ЄС.

Інструмент досліджує сфери:

Моніторинг базується на методі Rapid Appreciate. Незалежні експерти профільних галузей здійснюють оцінювання відібраних «подій» і поточного стану справ у своїй сфері.

Проєкт вирізняється зосередженістю на аcquis ЄС (комплекс прав і обов'язків держав-членів ЄС. — «ДМ»), а не вимогах Угоди про асоціацію, повідомила команда Центру Бендукідзе.

Нагадаємо, у червні 2022 року Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус держави — кандидатки у члени Євросоюзу за умови виконання сімох рекомендацій, які стосуються боротьби з корупцією та відмиванням грошей, ухвалення антиолігархічного законодавства та нового закону про ЗМІ, забезпечення прав національних меншин, а також реформи добору суддів Конституційного Суду та судової реформи.

Європейська комісія дійшла висновку, що Україна виконала в повному обсязі чотири з семи умов, необхідних для початку переговорів про членство в Євросоюзі. Однією з умов є прийняття медіазаконодавства та приведення його у відповідність до норм ЄС.

Останньою невиконаною умовою лишається регулювання лобіювання. Реченець — березень 2024 року.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status