У Раді зареєстрували євроінтеграційний законопроєкт про доброчесне лобіювання

У Раді зареєстрували євроінтеграційний законопроєкт про доброчесне лобіювання

15:15,
14 Грудня 2023
791

У Раді зареєстрували євроінтеграційний законопроєкт про доброчесне лобіювання

15:15,
14 Грудня 2023
791
У Раді зареєстрували євроінтеграційний законопроєкт про доброчесне лобіювання
У Раді зареєстрували євроінтеграційний законопроєкт про доброчесне лобіювання
Закон, який урегулює лобіювання за європейськими стандартами, вказаний серед вимог Єврокомісії для ухвалення переговірної рамки щодо вступу України в ЄС. Він є частиною антиолігархічного плану дій.

У Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроєкт «Про доброчесне лобіювання». Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Законопроєкт має реалізувати рекомендації Єврокомісії для ухвалення переговірної рамки щодо вступу України в ЄС та є частиною урядового антиолігархічного плану дій,

Законопроект має на меті:

  • забезпечити правові засади лобіювання в Україні відповідно до міжнародних практик та стандартів;
  • забезпечити нормативно-правове регулювання взаємодії посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування із зацікавленими сторонами та суб’єктами лобіювання;
  • встановити прозорі механізми забезпечення діяльності суб’єктів лобіювання та посадових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування;
  • встановити механізми контролю за лобістською діяльністю.

Проєкт закону пропонує визначити:

  • термінологію у сфері лобіювання;
  • права та обов’язки суб’єктів лобіювання;
  • методи впливу;
  • правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання;
  • створення Реєстру прозорості, держателем та адміністратором якого є Національне агентство з питань запобігання корупції;
  • порядок реєстрації у Реєстрі прозорості та винятки з нього;
  • доступ до Реєстру прозорості (відкритий і безплатний);
  • звітність суб’єкта лобіювання, що вноситься до Реєстру прозорості;
  • механізми контролю за діяльністю суб’єктів лобіювання шляхом моніторингу дотримання законодавства з питань лобіювання.

Як ідеться в пояснювальній записці до законопроєкту, орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу GRECO рекомендував Україні «запровадити правила взаємодії членів парламенту з лобістами та іншими третіми сторонами, які намагаються впливати на законодавчий процес». Оскільки жодну із законодавчих ініціатив щодо лобіювання досі не реалізували, GRECO запропонувала надати звіт про вжиті заходи до 31 березня 2024 року. 

Нагадаємо, 8 листопада Європейська комісія рекомендувала державам Євросоюзу почати переговори з Україною про вступ до ЄС. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Україна виконала понад 90% рекомендацій, висунутих Єврокомісією.

Утім, для ухвалення переговірної рамки щодо вступу в ЄС Київ повинен провести ще частину реформ. Серед них Єврокомісія вказала, зокрема, втілити в життя рекомендації Венеційської комісії щодо закону про національні меншини, пов’язані із законами про державну мову, медіа та освіту. Йдеться, серед іншого, про скасування мовних квот у законі «Про медіа».

Також серед необхідних реформ було прийняття закону, який врегулює лобіювання за європейськими стандартами, як частину антиолігархічного плану дій.

Щодо виконання цих та інших пунктів Єврокомісія надасть звіт у березні 2024 року.

Фото з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду