Журналістку видання «Ґрати» Лутфіє Зудієву, затриману 27 липня у Криму, оштрафували й відпустили

Журналістку видання «Ґрати» Лутфіє Зудієву, затриману 27 липня у Криму, оштрафували й відпустили

12:12,
28 Липня 2023
424

Журналістку видання «Ґрати» Лутфіє Зудієву, затриману 27 липня у Криму, оштрафували й відпустили

12:12,
28 Липня 2023
424
Журналістку видання «Ґрати» Лутфіє Зудієву, затриману 27 липня у Криму, оштрафували й відпустили
Журналістку видання «Ґрати» Лутфіє Зудієву, затриману 27 липня у Криму, оштрафували й відпустили
Затриманого разом з нею кореспондента видання «Грані» заарештували на п’ять діб.

Журналістку видання «Ґрати» Лутфіє Зудієву, затриману 27 липня в окупованому Криму, оштрафували на 12 тисяч рублів (приблизно 5 000 грн). Про це видання повідомило у своєму телеграм-каналі.

Зудієву та інших кримських татар звинуватили в тому, що вони зібралися біля підконтрольного РФ Верховного суду Криму, намагаючись потрапити на відкрите засідання у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових. Російська влада обвинувачує їх у диверсії. 

Ще трьох затриманих 27 липня також оштрафували, а кореспондента видання «Грані» Куламета Ібраїмова заарештували на п’ять діб.

Як повідомляє «Кримська солідарність», щодо Лутфіє Зудієвої склали протокол за частиною 1 статті 20.2.2 КпАП РФ («Організація такого, що не є публічним заходом, масового одночасного перебування та (або) пересування громадян у громадських місцях, публічні заклики до масового одночасного перебування та (або) пересування громадян у громадських місцях»).

Щодо Куламета Ібраїмова склали протокол за частиною 4 статті 20.2.2 КпАП РФ через «повторне правопорушення».

«Зрозуміло, що комусь дуже хочеться, щоб в ефірі звучала лише одна точка зору. І це думка на користь спецслужб, на користь силових структур та сторони держобвинувачення. Але наше завдання — об'єктивно розповідати про те, як фабрикуються подібні кримінальні справи, розповідати, на яких доказах будується версія держобвинувачення, як на ці докази відповідає захист. Саме тому я сьогодні перебувала біля будівлі суду. Незважаючи на тиск, незважаючи на штрафи, незважаючи на інші форми ризику, ми продовжимо цю діяльність. Тому що вважаємо, що вона має принципове значення, тому що ця діяльність на користь суспільства в Криму, на користь людей, і незважаючи на те, що сьогодні було таке, нічим необґрунтоване, незаконне, невмотивоване затримання, незважаючи на цей штраф у розмірі 12 тисяч рублів, я дивлюсь у майбутнє з упевненістю. І доти, доки я перебуваю на волі, я займатимуся тим, чим займалася попередні роки», — заявила Лутфіє Зудієва після виходу з будівлі суду.

Як повідомляв «Детектор медіа», 27 липня біля будівлі підконтрольного РФ Верховного суду в окупованому Сімферополі силовики затримали громадянських журналістів Лутфіє Зудієву та Куламета Ібраїмова.

Видання «Ґрати» вимагало негайно звільнити їхню журналістку Лутфіє Зудієву. Зудієва за редакційним завданням мала висвітлювати судове засідання в підконтрольному РФ Верховному суді Криму щодо справи заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, яких російська влада обвинувачує в диверсії. Зудієву не пустили в суд, а пізніше її затримали поліцейські.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що громадянську журналістку Ірину Данилович, яку окупанти незаконно засудили до майже семи років позбавлення волі, етапували з тимчасово окупованого Криму до російського міста Краснодар. 

Також ми повідомляли про те, що затримання в окупованому Криму правозахисника Абдурешита Джеппарова президент Володимир Зеленський назвав актом репресії проти кримськотатарського народу.

Фото: громадська ініціатива «Кримська солідарність»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду