Кримських політв’язнів Нарімана Джеляла та Азіза Ахтемова етапують до міста Мінусінськ у Східному Сибіру

Кримських політв’язнів Нарімана Джеляла та Азіза Ахтемова етапують до міста Мінусінськ у Східному Сибіру

15:31,
28 Жовтня 2023
1074

Кримських політв’язнів Нарімана Джеляла та Азіза Ахтемова етапують до міста Мінусінськ у Східному Сибіру

15:31,
28 Жовтня 2023
1074
Кримських політв’язнів Нарімана Джеляла та Азіза Ахтемова етапують до міста Мінусінськ у Східному Сибіру
Кримських політв’язнів Нарімана Джеляла та Азіза Ахтемова етапують до міста Мінусінськ у Східному Сибіру
Як розповіли родичі Азіза Ахтемова UA.South, етапування триватиме близько місяця. Дорогою до Сибіру Азіза та Нарімана по кілька днів тримали за ґратами у Краснодарі, Саратові та інших російських містах.

Російські окупанти етапують першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста Нарімана Джеляла та ще одного кримського політв’язня Азіза Ахтемова до міста Мінусінськ у Східному Сибіру. Про це в UA.South повідомив український і кримськотатарський журналіст Осман Пашаєв, передає Zmina.

«Вже кілька тижнів з Наріманом нема зв’язку. Адвокат Микола Полозов каже, що етап — найскладніша частина в житті ув’язненого. Все що завгодно може трапитися саме під час транспортування засуджених. Те, що від Нарімана немає жодної інформації, має насторожувати загал і змусити всіх прискіпливо слідкувати за діями російської каральної системи», — зазначив Пашаєв. 

Кілька днів тому Азіз Ахтемов вийшов на зв’язок із батьком та повідомив, що наразі перебуває в Челябінську.

За словами родичів Ахтемова в коментарі UA.South, етапування триватиме близько місяця. Дорогою до Сибіру кримських політв'язнів по кілька днів тримали за ґратами у Краснодарі, Саратові та інших російських містах.

Іншого активіста Асана Ахтемова етапують до Владимира. З ним немає зв’язку.

Як зауважив  адвокат Микола Полозов, етапування до Сибіру є кліматичним тиском на політв’язнів. Такий метод традиційно використовував радянський ГУЛАГ.

«Мета режиму — зламати дисидента, щоб згодом він був безпечним для режиму навіть на волі. Відрізати ув’язненого від спілкування з родичами, дітьми і захисниками — також відпрацьований КГБ спосіб психологічного тиску. Полозов наводить приклад 60-річного дисидента Алєксєя Горінова, якого торік засудили за дискредитацію армії. Час від часу його навмисно саджають в холодну камеру, аби в’язень застудився і постійно хворів. Там, куди везуть Нарімана і Азіза Ахтемових, для таких тортур клімат підходить майже протягом року. При цьому довести, що це тортури, майже неможливо», — йдеться у матеріалі UA.South. 

Іншою проблемою віддалених в’язниць у матеріалі також називають ускладнення адвокатського контролю за умовами утримання.

Нагадаємо, «засудженого» Нарімана Джеляла вивезли з Криму до в’язниць на території Росії в понеділок, 2 жовтня.

Раніше захист політв’язня подав клопотання до Федеральної служби виконання покарань РФ щодо того, аби Джеляла не етапували далі Криму, однак росіяни його не врахували. Як відомо, чоловік має проблеми зі здоров’ям, зокрема міжхребцеву грижу та варикоз, що виник уже в ув’язненні й потребує лікування.

У той день до Росії також вивезли незаконно засуджених активістів Асана й Азіза Ахтемових, яких засудили до 15 та 13 років колонії суворого режиму відповідно. 

4 вересня 2021 року представники окупаційної «влади» в Криму провели обшуки і затримали п’ятьох людей, зокрема Нарімана Джеляла, в межах справи про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.  

Свідок захисту заявив у суді, що Наріман Джелял не міг мати жодного стосунку до вибуху газопроводу, оскільки в цей день, 21 серпня 2021 року, перебував у Києві.

Незадовго до затримання 23 серпня, Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримської платформи». Влада України пов’язує затримання Джеляла, а також інших кримськотатарських активістів із помстою РФ за проведення цього міжнародного саміту, спрямованого на пошуки шляхів деокупації Криму.

21 вересня 2022 року підконтрольний Росії «верховний суд Криму» засудив Джеляла до 17 років позбавлення волі

Наріман Джелял — кримськотатарський політик, викладач, політолог та журналіст. Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу (з 2013 року), керівник інформаційно-аналітичного підрозділу. Працював ведучим на телеканалі ATR, кореспондентом республіканської газети «Авдет». 

На світлині — Азіз Ахтемов, Наріман Джелял, Асан Ахтемов

Фото: Elmaz Qırımlı

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду