Окупаційний суд Криму оштрафував журналістку Лутфіє Зудієву за статтею про «зловживання свободою масової інформації»

Окупаційний суд Криму оштрафував журналістку Лутфіє Зудієву за статтею про «зловживання свободою масової інформації»

19:45,
21 Березня 2024
485

Окупаційний суд Криму оштрафував журналістку Лутфіє Зудієву за статтею про «зловживання свободою масової інформації»

19:45,
21 Березня 2024
485
Окупаційний суд Криму оштрафував журналістку Лутфіє Зудієву за статтею про «зловживання свободою масової інформації»
Окупаційний суд Криму оштрафував журналістку Лутфіє Зудієву за статтею про «зловживання свободою масової інформації»
Журналістка вважає, що як фізична особа не зобов'язана була виконувати вимоги, а її особисту фейсбук-сторінку фактично прирівняли до зареєстрованого медіа.

Підконтрольний РФ Київський районний суд у Сімферополі оштрафував на 2500 рублів (1 тис. гривень) правозахисницю та журналістку Лутфіє Зудієву за статтею про «зловживання свободою масової інформації». Про це повідомив кореспондент «Кримської солідарності».

Співробітник російського «Центру протидії екстремізму» Роман Філатов склав на неї протокол за «поширення в засобах масової інформації інформації про іноземних агентів або матеріалів, які вони виробляють, без вказівки на статус іноземного агента». 

За словами журналістки, суд ухвалив рішення без її участі та не розглянув письмових заперечень в адміністративній справі. Вона вважає, що не є суб'єктом правопорушення і як фізична особа не зобов'язана була виконувати вимоги, а її особисту фейсбук-сторінку фактично прирівняли до зареєстрованого медіа.

«Через ДТП в дорозі та затори я запізнилася на кілька хвилин. Попередила суддю через захисника, але вона чомусь розцінила це як неповагу до суду. Усі свої аргументи, які готувала на засідання та не озвучила, я викладу в апеляційній скарзі», — заявила Зудієва.

Під час засідання адвокат Еміль Курбедінов заявив клопотання про визнання адміністративного протоколу неприпустимим доказом, а також припинення провадження. 

«Співробітники ЦПЕ, відповідно до закону, не мали права порушувати цю справу за цією частиною статті 13.15 КпАП РФ. Саме орган, уповноважений у сфері нагляду за засобами масової інформації, має складати цей протокол та передавати його до судових органів для розгляду», — розповіла сторона захисту після слухання.

«Кримська солідарність» зауважила, що судове засідання тривало вісім хвилин.

Як повідомляв «Детектор медіа», 27 липня 2023 року біля будівлі підконтрольного РФ Верховного суду в окупованому Сімферополі силовики затримали громадянських журналістів Лутфіє Зудієву та Куламета Ібраїмова.

Видання «Ґрати» вимагало негайно звільнити їхню журналістку Лутфіє Зудієву. Зудієва за редакційним завданням мала висвітлювати судове засідання в підконтрольному РФ Верховному суді Криму щодо справи заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, яких російська влада обвинувачує в диверсії. Зудієву не пустили в суд, а пізніше її затримали поліцейські.

Тоді журналістку оштрафували на 12 тисяч рублів (приблизно 5 тисяч грн) та згодом відпустили. 

Вже 22 лютого 2024 року представники російського «Центру протидії екстремізму» (ЦПЕ) провели обшук у будинку Зудієвої та знову затримали її. «Ґрати» припустили, що, судячи з протоколів, увагу правоохоронців привернули три пости Зудієвої на її сторінці у фейсбуці. У двох із них вона, посилаючись на матеріали «Радіо Свобода», не згадала, що це медіа визнане в Росії іноагентом. У третьому пості, де згадана організація Хізб-ут-Тахрір, поліцейські не знайшли маркування про визнання її терористичною.

Українські правозахисники закликали колег пильно стежити за схожими випадками, медійників — інформувати про них суспільство, українську та закордонну владу — висловити позицію, провести розслідування та впровадити санкції проти причетних до переслідувань.

Зазначимо, Лутфіє Зудієва співпрацює з «Ґратами» з моменту відкриття видання у 2019 році. Вона професійно, дотримуючись журналістських стандартів, послідовно пише про переслідування українських громадян у Криму. Справу Нарімана Джеляла і братів Ахтемових Зудієва висвітлює з початку кримінального переслідування кримськотатарських активістів. 

У вересні 2022 року стаття Лутфіє Зудієвої «Вчинок і кара. Як із тортур і уривків фраз з’явилася справа Нарімана Джеляла про диверсії в Криму» ввійшла у шортліст фіналістів премії української журналістики «Честь професії».

Фото: «Кримська солідарність»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду