Окупаційний суд у Криму знову оштрафував журналістку і правозахисницю Луфтіє Зудієву

Окупаційний суд у Криму знову оштрафував журналістку і правозахисницю Луфтіє Зудієву

11:55,
18 Квітня 2024
375

Окупаційний суд у Криму знову оштрафував журналістку і правозахисницю Луфтіє Зудієву

11:55,
18 Квітня 2024
375
Окупаційний суд у Криму знову оштрафував журналістку і правозахисницю Луфтіє Зудієву
Окупаційний суд у Криму знову оштрафував журналістку і правозахисницю Луфтіє Зудієву
Раніше окупаційна влада Криму звинуватила її у «зловживанні свободою масової інформації» за поширення матеріалів «Радіо Свобода» без маркування медіа як «іноагента».

Окупаційний Мировий суд №10 Сімферополя оштрафував правозахисницю та журналістку Лутфіє Зудієву на 2 тисячі російських рублів за «зловживання свободою масової інформації». Про це вона повідомила правозахисній організації «Кримська солідарність», інформує проєкт «Крим.Реалії» («Радіо Свобода»).

«Суд сьогодні визнав мене винною, призначив штраф у розмірі 2000 рублів і вважав, що мої аргументи і докази — це спроба уникнути адміністративної відповідальності. Я в суді наполягала на тому, що співробітники Центру протидії екстремізму підійшли до вивчення матеріалів адміністративної справи дуже формально та склали її із грубими порушеннями. Я вважаю, що навіть із погляду доказової бази є серйозні порушення», — розповіла Зудієва.

Вона також заявила, що продовжить займатися журналістською та правозахисною діяльністю, оскільки вважає, своїми діями не порушувала чинне російське законодавство.

Адвокат Назім Шейхмамбетов повідомив, що готує апеляційну скаргу. Він також зазначив, що окупаційний суд не взяв до уваги аргументи, які надала сторона захисту.

Нагадаємо, 22 лютого 2024 року у Джанкої російські силовики провели обшук у журналістки та правозахисниці Лутфіє Зудієвої. Її звинуватили у «зловживанні свободою масової інформації» за поширення матеріалів «Радіо Свобода» без маркування медіа як «іноагента».

Наприкінці березня стало відомо, що підконтрольний Росії Київський районний суд у Сімферополі оштрафував Зудієву на 2500 рублів.

Ми також писали, що російські силовики затримували Зудієву й в липні 2023 року. В такий спосіб окупаційна влада перешкодила їй висвітлювати судове засідання у так званому Верховному суді Криму щодо справи заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, яких російська влада обвинувачує в диверсії. Пізніше її відпустили та оштрафували на 12 тисяч рублів (приблизно 5 000 грн). 

Лутфіє Зудієва — громадська активістка, правозахисниця, журналістка, яка висвітлює судові процеси та масові обшуки в Криму. 

Лутфіє Зудієва співпрацює з «Ґратами» з моменту відкриття видання у 2019 році. Вона професійно, дотримуючись журналістських стандартів, послідовно пише про переслідування українських громадян у Криму. Справу Нарімана Джеляла і братів Ахтемових Зудієва висвітлює з початку кримінального переслідування кримськотатарських активістів. 

У вересні 2022 року стаття Лутфіє Зудієвої «Вчинок і кара. Як із тортур і уривків фраз з’явилася справа Нарімана Джеляла про диверсії в Криму» ввійшла у шортліст фіналістів премії української журналістики «Честь професії».

Джерело фото: «Суспільне Крим»

 

 

 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду