Zmina зафіксувала 162 випадки тиску на журналістів в окупованому Криму за останні два роки

Zmina зафіксувала 162 випадки тиску на журналістів в окупованому Криму за останні два роки

13:43,
4 Травня 2024
593

Zmina зафіксувала 162 випадки тиску на журналістів в окупованому Криму за останні два роки

13:43,
4 Травня 2024
593
Zmina зафіксувала 162 випадки тиску на журналістів в окупованому Криму за останні два роки
Zmina зафіксувала 162 випадки тиску на журналістів в окупованому Криму за останні два роки
У цю статистику ввійшли кримінальні переслідування, викрадення журналістів, адміністративні протоколи, обшуки їхніх помешкань та погрози в інтернеті.

Упродовж 2022 та 2023 років Центр прав людини Zmina зафіксував 162 випадки тиску на журналістів в тимчасово окупованому Криму. Про це під час відкриття фотовиставки «За об’єктивом: культура у вирі війни» повідомила менеджерка проєктів Центру прав людини Zmina Вікторія Нестеренко.

За її словами, у цю статистику ввійшли кримінальні переслідування, викрадення журналістів, адміністративні протоколи, обшуки їхніх помешкань, погрози в інтернеті.

«У перші два тижні російської агресії на півострові окупаційна влада знищила незалежну журналістику. “Зелені чоловічки” приходили в офіси медіа, розшукували журналістів з тим, щоб вони почали працювати на Росію та продукувати російську пропаганду окупаційної влади», — нагадала Вікторія Нестеренко.

На цьому тлі з'явилися громадянські ініціативи та рухи, зокрема «Кримська солідарність». На півострові також активні громадянські журналісти, які працюють анонімно. Здебільшого це кримські татари, родичі бранців Кремля, які висвітлюють судові засідання. Тих журналістів, які працюють відкрито, як-от Лутфіє Зудієва, час від часу піддають переслідуванням.

«До неї російські силовики вже неодноразово приходили додому з обшуками, намагаючись щось в неї знайти. Відбуваються регулярні вилучення мобільних телефонів, відеореєстраторів з надією, що вони зможуть там щось знайти, щоб в майбутньому потенційно відкрити проти неї кримінальне провадження, щоб вже остаточно запроторити за ґрати й не дати говорити правду», — пояснила Вікторія Нестеренко.

Росія також незаконно утримує 16 журналістів, які визнані політв’язнями. До них жахливо ставляться у місцях несвободи, особливо в Росії, та переводять до штрафних ізоляторів або до одиночних камер. 

Zmina закликає міжнародну спільноту адвокатувати питання визволення журналістів.

Нагадаємо, у січні аналітик правозахисної організації «КримSOS» Євген Ярошенко заявив, що Росія порушує норми міжнародного гуманітарного права, розширюючи географію утримання кримських політв’язнів. РФ вивозить кримських ув’язнених до Салавату (Башкортостан), на Північний Кавказ, до регіонів Приуралля. Окрім цього, останнім часом аналітики фіксують, що політв’язні потрапляють у Челябінську область та Красноярський край.

Раніше ми повідомляли, що, за даними «КримSOS» станом на листопад 2023 року, 19 кримських журналістів зазнали чи зазнають переслідувань від 2014-го. 16 із них досі перебувають за ґратами.

У жовтні голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник під час пресконференції «Як врятувати Владислава Єсипенка та інших кримських журналістів, ув’язнених Росією?» назвала імена причетних до переслідування незалежних журналістів у Криму. Перелік відкритий, знайти його можна на сайті КПГ в розділі «Кримські справи». Цей список постійно оновлюється, адже переслідування тривають.

Читайте також: 

На світлині — менеджерка проєктів Центру прав людини Zmina Вікторія Нестеренко

Фото: Микола Мирний/Zmina

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду