Названо імена причетних до переслідування незалежних журналістів у Криму

Названо імена причетних до переслідування незалежних журналістів у Криму

17:29,
5 Жовтня 2023
853

Названо імена причетних до переслідування незалежних журналістів у Криму

17:29,
5 Жовтня 2023
853
Названо імена причетних до переслідування незалежних журналістів у Криму
Названо імена причетних до переслідування незалежних журналістів у Криму
Ув’язнених і затриманих у Криму журналістів поміщають у страшні умови та насильно перевозять з півострова до російських тюрем.

Росіяни незаконно утримують в окупованому Криму щонайменше 15 журналістів — громадянських і цивільних. Усі вони ув’язнені за сфабрикованими справами. Про це нагадала голова Кримської правозахисної групи (КПГ) Ольга Скрипник під час пресконференції «Як врятувати Владислава Єсипенка та інших кримських журналістів, ув’язнених Росією?», яка відбулась в «Укрінформі».

«За цими цифрами стоять абсолютно реальні люди, з реальними сім’ями. Це дружини, діти, які залишилися без батьків, і постійні страждання цих родин», — сказала правозахисниця.

Серед незаконно утримуваних окупантами журналістів — Олексій Бессарабов, Владислав Єсипенко, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Сервер Мустафаєв, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов, Асан Ахтемов, Ірина Данилович, Вілен Темер’янов, Ернес Аметов. Також серед них Наріман Джелялов — заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, ув’язнений, зокрема, й за те, що намагався висвітлювати правду про події в Криму.

Те, що справи проти всіх них сфабриковані, — безсумнівний факт, що доведений, у тому числі, й правозахисниками, які працюють як адвокати. До того ж є всі докази про те, що переслідування журналістів окупантами — система, наголосила Ольга Скрипник.

«Якщо суб’єкт переслідування — кримськотатарський активіст чи журналіст, то окупанти використовують так зване антитерористичне законодавство РФ і виносять такій людині вирок, що передбачає 15–17 років позбавлення волі. Ув’язнених і затриманих поміщають у страшні умови, коли насильно перевозять з півострова до російських в’язниць», — розповіла правозахисниця. 

У випадку з українськими журналістами та активістами справи зазвичай фабрикуються за так зване шпигунство або диверсії, уточнила голова КПГ. Ця практика, за її словами, триває вже дев’ять років. 

Тож дуже важливо, вважає правозахисниця, щоб світ знав імена не лише наших постраждалих журналістів, але й тих, хто причетний до їх переслідування. Оскільки ці люди — злочинці. Здебільшого йдеться про міжнародні злочини проти людяності або воєнні злочини, скоєні Росією.

Серед цих людей є як громадяни України, які стали зрадниками, так і росіяни, сказала Скрипник, продемонструвавши список причетних до переслідування станом на сьогодні:

  • Андрій Гіба — заступник начальника слідчого відділу УФСБ Росії в Криму, переслідував Владислава Єсипенка та інших політв’язнів;
  • Ганна Туробова — прокурорка підконтрольної РФ прокуратури Криму, переслідувала Ірину Данилович та інших політв’язнів;
  • Олександр Мордовін — суддя апеляційного військового суду РФ (станом на лютий 2022 року), переслідував Османа Аріфмеметова та інших політв’язнів;
  • Олег Єгоров — суддя апеляційного військового суду РФ, переслідував Ремзі Бекірова та інших кримських політв’язнів;
  • Анатолій Солін — суддя апеляційного військового суду РФ (станом на листопад 2022 року), переслідував Амета Сулейманова та інших політв’язнів;
  • Антон Цикуренко — суддя «Київського райсуду» Сімферополя, переслідував Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекірова та інших політв’язнів;
  • Ігор Костін — суддя Південного окружного військового суду РФ (станом на липень 2022 року), переслідував Амета Сулейманова та інших політв’язнів;
  • Ігор Надолінський — прокурор управління із забезпечення участі прокурорів у розгляді кримінальних справ судами прокуратури Ростовської області (станом на 2021 рік), переслідував Амета Сулейманова та інших кримських політв’язнів;
  • Вадим Мєркулов — керівник експертного підрозділу УФСБ РФ по «Республіці Крим та місту Севастополь», переслідував Амета Сулейманова та інших кримських політв’язнів;
  • Сергій Винник — суддя апеляційного військового суду РФ (з 2019 року), переслідував Тимура Ібрагімова, Сейрана Салієва та інших кримських мусульман;
  • Сергій Махньов — старший слідчий з особливо важливих справ «слідчого відділу» УФСБ Росії у «Республіці Крим та місту Севастополь», переслідував Рустема Шейхалієва та інших кримських політв’язнів.

Скрипник уточнила, що в представленому списку максимально зібрані прізвища осіб, причетних до переслідування журналістів у Криму, які або поки ще взагалі не перебувають під міжнародними санкціями, або перебувають не під усіма. 

Список відкритий, знайти його можна на сайті КПГ в розділі «Кримські справи». Цей перелік не вичерпний, він постійно оновлюється. Переслідування тривають, тож з’являтимуться нові прізвища, уточнила правозахисниця. 

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що українські правозахисники склали список російських злочинців, які відмовляють у лікуванні кримським політв’язням.

Також ми писали про те, що Міністерство закордонних справ України рішуче засудило етапування ув’язнених в окупованому Криму першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста Нарімана Джеляла, а також братів Асана та Азіза Ахтемових до Росії.

На фото голова КПГ Ольга Скрипник

Фото: скриншот з відео пресконференції в «Укрінформі»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду