За час окупації до Криму незаконно прибули 800 тисяч росіян, — УГС

За час окупації до Криму незаконно прибули 800 тисяч росіян, — УГС

16:22,
7 Грудня 2023
938

За час окупації до Криму незаконно прибули 800 тисяч росіян, — УГС

16:22,
7 Грудня 2023
938
За час окупації до Криму незаконно прибули 800 тисяч росіян, — УГС
За час окупації до Криму незаконно прибули 800 тисяч росіян, — УГС
Колонізація триває і на новоокупованих землях. На думку правозахисників, така політика порушує міжнародне гуманітарне право. Її можна вважати воєнним злочином.

Із 2014 року в тимчасово окупований Крим незаконно прибули 800 тисяч росіян, тим часом як 100 тисяч українців покинули півострів. Схожу політику колонізації та зміни демографічного стану Росія провадить й щодо інших окупованих територій України. Про це свідчать дані Української Гельсінської спілки з прав людини.

Зазначається, що з 2014 року на території України росіяни вчинили надзвичайну кількість воєнних злочинів, злочинів проти людяності та інших грубих порушень прав людини.

«Така російська політика порушує міжнародне гуманітарне право, а саме — статтю 49 Конвенції про захист цивільного населення під час війни: “Окупаційна держава не повинна здійснювати переміщення або депортації частини свого громадянського населення на територію, яку вона окуповує”», — вважають аналітики.

За їхнім висновком, масове переселення росіян у Крим і депортацію українців звідти можна, ймовірно, вважати воєнним злочином відповідно до статті 8 (2) (а) (vii) Римського статуту МКС і злочином проти людяності згідно зі статтею 7 (1) (d).

Повідомляється, що на території окупованого півострова ключовими елементами політики росіян щодо зміни демографічного складу населення були: пільгове іпотечне кредитування; переміщення російських військових, правоохоронців, державних, медичних та освітніх працівників, суддів та їхніх родин; видворення українців на материкову частину України; стимулювання переїзду українців на російську територію.

Як пише Гельсінська спілка, зміна демографічного складу населення окупованих територій є лише одним із численних воєнних злочинів Росії проти України. При цьому багато з цих злочинів мають системний характер і реалізовуються Росією як послідовна державна політика.

Правозахисники пишуть, що ідентичну політику Росія проводить на інших окупованих територіях. Однак там колонізаційна політика наразі не настільки успішна, як у Криму, адже інтенсивність бойових дій не дозволяє мотивувати цивільних росіян масово переміщатися на окуповані території.

Певним винятком можна вважати великі окуповані міста України, які розташовані відносно далеко від лінії фронту і які росіяни можуть вважати «тиловими», наприклад, Маріуполь. Заселення та відбудова таких міст є для Росії політичним проєктом, який має продемонструвати, що вони під російською окупацією «процвітають».

Так, 1 липня 2023 року радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що з моменту окупації в Маріуполь незаконно переселилось близько 40 000 росіян. За повідомленням Центру національного спротиву, Росія розробила «план розвитку» тимчасово окупованого Маріуполя, що передбачає збільшення його населення приблизно на 300 тисяч унаслідок міграції з РФ. Заплановані демографічні зміни мають бути втілені до 2035 року.

Крім того, про наміри Росії змінити демографію окупованих територій може свідчити значна кількість оголошень на російських сайтах про набір людей з регіонів Росії та країн СНД для переїзду на роботу на окуповані території України. Частина з них укладає тимчасові контракти, але частина може залишитися. Так, за повідомленнями Центру національного спротиву, як пише Гельсінська спілка, кількість незаконних мігрантів з Центральної Азії на окупованих територіях України вже сягнула 100 тисяч осіб.

Фото: росіянка, яка влітку 2022-го «взагалі не хотіла виїжджати з Криму», адже жила там «як у себе вдома» / скриншот

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду