Україна офіційно підтверджує депортацію 19,5 тисяч дітей до РФ. У полоні перебувають 28 тисяч цивільних

Україна офіційно підтверджує депортацію 19,5 тисяч дітей до РФ. У полоні перебувають 28 тисяч цивільних

14:47,
7 Грудня 2023
940

Україна офіційно підтверджує депортацію 19,5 тисяч дітей до РФ. У полоні перебувають 28 тисяч цивільних

14:47,
7 Грудня 2023
940
Україна офіційно підтверджує депортацію 19,5 тисяч дітей до РФ. У полоні перебувають 28 тисяч цивільних
Україна офіційно підтверджує депортацію 19,5 тисяч дітей до РФ. У полоні перебувають 28 тисяч цивільних
Дмитро Лубінець: Якщо ми повертатимемо одну дитину щодня, то нам треба для цього 55 років.

На сьогодні Україна офіційно підтверджує депортацію окупантами до Росії понад 19,5 тисяч українських дітей. Загалом у полоні РФ перебувають 28 тисяч цивільних громадян України. Про це під час міжнародної конференції з прав людини «Свобода або страх» заявив український омбудсман Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

«Наразі є цифра у понад 19 540 офіційно підтверджених депортованих українських дітей», — заявив Лубінець.

За його словами, українська влада зараз має дуже багато ініціатив щодо повернення українських дітей, хоч і не має надто багато інструментів для цього, але шукає все нові і нові конкретні способи.

«Якщо ми повертатимемо одну дитину щодня, то нам треба для цього 55 років. І це на тлі того, що РФ щодня продовжує депортувати все нові і нові групи українських дітей з території нашої держави», — сказав Лубінець

Крім дітей, за словами омбудсмана, серед 28 тисяч цивільних заручників є 2 тисячі громадян України віком понад 65 років.

Є випадки, коли в полон захоплюють тільки за проукраїнські вислови українців, старших 80–85 років. «І вкотре ми нічого не можемо з цим зробити», — каже омбудсман.

Лубінець каже, що українська влада не може перевірити стан заручників, отримати доступ до російських тюрем і передати їм ліки. Він назвав взяття цивільних заручників росіянами «новою системою придушення цивільного населення на ТОТ».

Лубінець закликав міжнародну спільноту допомогти українській державі захистити своїх громадян і повернути їх.

Нагадаємо, у липні російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова оголосила, що з початку повномасштабного вторгнення Росія «прийняла» понад 700 тисяч українських дітей. Більшість із них, за її словами, «приїхали» до Росії з батьками чи іншими родичами. При цьому, за її словами, на територію Росії також «прибули» близько 1,5 тисячі дітей із сиротинців або дітей, які залишилися без піклування. 288 дітей з окупованої території Донеччини, як повідомила Львова-Бєлова, були влаштовані в Росії в прийомні сімʼї.

При цьому президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна може підтвердити документально близько 20 000 випадків примусового переміщення українських дітей, але реальна їх кількість більша. 

27 квітня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

17 березня  Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

У червні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення опублікувала на своєму сайті звіт щодо того, яку відповідальність російські ЗМІ несуть за депортацію українських дітей.

Нещодавно уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець вперше підтвердив факт зміни імені та прізвища українській дитині, яку депортували з окупованих територій до Росії. Йдеться про 10-місячну Маргариту Прокопенко з Херсона, яку вивезли до Москви та «удочерили» лідер партії «Справедливая Россия» Сергій Миронов та його дружина. Це вперше Україна підтвердила факт зміни імені депортованій українській дитині і вперше підтверджено факт участі в депортації російського топполітика.

Читайте також: 

Фото ілюстративне: Армія.info

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду