У Росії зізнались у вивезенні з України 700 тисяч дітей

У Росії зізнались у вивезенні з України 700 тисяч дітей

17:07,
31 Липня 2023
4176

У Росії зізнались у вивезенні з України 700 тисяч дітей

17:07,
31 Липня 2023
4176
У Росії зізнались у вивезенні з України 700 тисяч дітей
У Росії зізнались у вивезенні з України 700 тисяч дітей
Така інформація міститься в доповіді російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Росія з початку повномасштабного вторгнення «прийняла» близько 4,8 мільйона жителів України, з яких понад 700 тисяч — діти. Такі дані містяться  в доповіді російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. За її словами, більшість українських дітей приїхали до Росії з батьками чи іншими родичами.

Згідно з документом Львової-Бєлової, на територію Росії також «прибули» близько 1,5 тисячі вихованців установ для дітей-сиріт або дітей, які залишилися без піклування: 288 дітей з території, контрольованої угрупованням «ДНР», були влаштовані в Росії в прийомні сімʼї.

Діти з територій під контролем угруповання «ЛНР», як стверджується, повернулися до своїх установ, проте згодом 92 дитини також були влаштовані до російських родин. З квітня до жовтня 2022 року в російські прийомні сімʼї влаштували ще 380 дітей з Донбасу, які, як мовиться в документі, залишилися без піклування батьків.

У звіті наголошується, що в листопаді 2022 року в безпосередній близькості від лінії фронту опинився дитячий будинок-інтернат в Олешках Херсонської області, звідки 52 вихованці з тяжкими патологіями були «тимчасово» перевезені «на безпечну територію» — до анексованого Криму.

«Наприкінці літа — восени 2022 року у звʼязку з ситуацією на лінії фронту батьки з Херсонської, Запорізької, Харківської областей та інших територій добровільно відправили дітей на відпочинок, у тому числі для захисту від воєнних дій. Їх разом із супроводжуючими, за дорученням від батьків, прийняли санаторії та організації відпочинку та оздоровлення Криму та Краснодарського краю», — йдеться у звіті Львової-Бєлової.

Депортація українських дітей до Росії — це воєнний злочин. За підозрою в скоєнні цього злочину Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Повернути в Україну поки що вдалося лише 386 дітей.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що, за даними російського видання «Важные истории», кількість депортованих з України дітей, переданих під «попередню опіку», втричі більше цифри, яку російська влада озвучує публічно. За інформацією видання, після початку повномасштабної війни окупанти депортували з України від 4,4 до 19,5 тисяч дітей. 

Також «Детектор медіа» повідомляв про те, що журналісти The Kyiv Independent ідентифікували 20 дітей, яких викрали з Донецької області і передали російським сім'ям. А журналісти проєктів «Ти як?» і «Схеми» ідентифікували причетних до депортації 31 української дитини за допомогою свідчень Євгена Межевого, чиї діти були у «списку 31». Прем’єра розслідування відбулася 18 липня 2023 року на ютуб-каналі «Радіо Свобода». 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду