Або вбити, або викрасти: Росія веде цілеспрямовану геноцидну політику щодо українських дітей

Або вбити, або викрасти: Росія веде цілеспрямовану геноцидну політику щодо українських дітей

14:30,
15 Серпня 2023
701

Або вбити, або викрасти: Росія веде цілеспрямовану геноцидну політику щодо українських дітей

14:30,
15 Серпня 2023
701
Або вбити, або викрасти: Росія веде цілеспрямовану геноцидну політику щодо українських дітей
Або вбити, або викрасти: Росія веде цілеспрямовану геноцидну політику щодо українських дітей
Міжнародні організації, зокрема ООН, самоусунулись від вирішення цієї проблеми.

Росія здійснює цілеспрямовану геноцидну політику проти України, убиваючи і завдаючи поранень українським дітям або депортуючи їх за межі України.

Про це заявила радниця-уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук в ефірі програми «Укрінформ: Вечірній стрим».

«Це геноцидна політика. У них є два завдання: або знищити, зламати дітей тут, на території України, що вони і роблять, вбиваючи, завдаючи важких поранень, вчиняють сексуальне й психологічне насилля, або викрасти українських дітей, щоб поповнити власну націю», — сказала дитяча омбудсманка.

За її словами, часто викрадених українських дітей у РФ відправляють до кадетських корпусів або влаштовують їм уроки мілітаризації, щоби згодом вони поповнювали лави російської армії.

Герасимчук також зазначила, що росіяни завищують дані про вивезених з України дітей, аби подати злочин як «шляхетний вчинок». «Найбільша цифра, яку ми зафіксували в російських медіа, — 744 тисячі нібито евакуйованих дітей. Усі розуміють, що це жодним чином не евакуація, а саме викрадення, депортація та примусове переміщення, але росіяни це подають як дуже благородний вчинок. І відповідно, чим більшу цифру вони озвучують, тим краще “звучить” їм вчинок», — пояснила Герасимчук.

Водночас, за її словами, жодних підтверджень цих даних, як і доступу до дітей, росіяни не надають — ані українській стороні, ані міжнародній структурі чи третій країні.

Радниця-уповноважена президента повідомила, що Україна має дані про 19,5 тисячі викрадених Росією дітей. Однак ця цифра потенційно може становити 200–300 тисяч, оскільки саме стільки юних українців перебувало на територіях, які росіяни тимчасово окупували.

Своєю чергою юристка ГО «Регіональний центр прав людини» Катерина Рашевська наголосила, що депортація росіянами українських дітей є не чим іншим, як геноцидом: «Це точно цілеспрямована політика, і для відповіді на питання, чому вони це роблять, потрібно дивитися на внутрішню ситуацію в Росії. Річ у тім, що в них вагомі демографічні проблеми».

На думку юристки, викрадення і депортація дітей є інструментом фізичного винищення українського народу, адже росіяни посилюються, натомість українців таким чином послаблюють. За словами Рашевської, зараз неможливо встановити точну кількість депортованих дітей, адже немає доступу до тимчасово захоплених росіянами територій. Зі встановленням даних могли б допомогти міжнародні організації, наприклад, спецпредставниця ООН Вірджинія Гамба, але вона, за словами Рашевської, «самоусунулась від цього процесу, сказавши, що депортовані та примусово переміщені діти перебувають поза її мандатом». Натомість, наголошує юристка, питання викрадення дітей входить до мандата спецпредставниці ООН.

Правниця додала, що для юридичної кваліфікації не має значення, була дитина під час вивезення із супроводом чи без, тому діти, переміщені із законним представником, теж є жертвами депортації або викрадення.

«Якщо дитина вивезена з одним законним представником, наприклад, але це було під примусом, із залякуванням, що здебільшого так і є, то це вважається депортацією. Прийшовши сюди, Російська Федерація самою присутністю створила атмосферу страху і несвободи, де ухвалити вільне інформоване рішення неможливо», — зауважила Катерина Рашевська.

Репортаж «Детектора медіа» із прем’єри фільму-розслідування The Kyiv Independent «Діти для Путіна», що розповідає, як російські окупанти систематично викрадають українських дітей з окупованих територій і вивозять їх до Росії, читайте тут.

Крім того, ми писали про те, що 27 липня в Конгресі США відбувся показ фільму-розслідування журналістів «Слідства.Інфо» «Втеча від росіян», у якому йдеться про долю викрадених росіянами дівчат. 

А також розповідали про те, що журналісти проєктів «Ти як?» та «Схеми» підготували фільм-розслідування «Список 31» про те, як російські військові разом із представниками терористичної організації «ДНР» навесні 2022 року депортували до Росії 31 українську дитину з окупованих територій Донеччини, зокрема Маріуполя.

Фото: «АрміяІnfo»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду