Голова російської партії удочерив викрадену з України дівчинку. Їй змінили ім'я та особисті дані, — ЗМІ

Голова російської партії удочерив викрадену з України дівчинку. Їй змінили ім'я та особисті дані, — ЗМІ

13:21,
23 Листопада 2023
902

Голова російської партії удочерив викрадену з України дівчинку. Їй змінили ім'я та особисті дані, — ЗМІ

13:21,
23 Листопада 2023
902
Голова російської партії удочерив викрадену з України дівчинку. Їй змінили ім'я та особисті дані, — ЗМІ
Голова російської партії удочерив викрадену з України дівчинку. Їй змінили ім'я та особисті дані, — ЗМІ
10-місячну дівчинку вивезли з Херсонського будинку дитини, попри живу рідну матір, яку позбавили батьківських прав. Їй змінили ім’я та місце народження. Доля іншого вивезеного хлопчика наразі невідома.

Лідер російської партії «Справедливая Россия» Сергій Миронов та його дружина удочерили вивезену з України 10-місячну дівчинку Маргариту Прокопенко, таємно змінивши їй ім'я та громадянство. Про це дізналося російське інтернет-видання «Важные истории».

Наприкінці серпня 2022 року в окуповану Херсонську область приїхали дружина глави «Справедливой России» Сергія Миронова Інна Варламова і його заступниця Яна Лантратова.

Назад жінки виїхали разом із двома вихованцями Херсонського будинку дитини: 10-місячною Маргаритою Прокопенко та дворічним Іллею Ващенком.

hromadske відзначає, що москвичка Інна Варламова вже фігурувала в їхньому розслідуванні про викрадення дітей з Херсонщини. З власних джерел hromadske отримало ексклюзивний документ — довіреність від місцевої окупаційної влади на Варламову, москвичку 55 років. Документ надавав їй право «супроводжувати» двох дітей з Херсонщини до Москви — 10-місячну Маргариту Прокопенко та дворічного Іллю Ващенка.

Дозвіл на вивезення дітей за кордон, зроблений на Інну Геннадіївну Варламову / hromadske

До початку повномасштабного вторгнення Росії ці діти жили в Херсонському будинку дитини. Маргариту, за даними «Важных историй», виписали попри те, що вона лікувалася від бронхіту в Херсонській обласній дитячій лікарні.

Офіційно дітей вивезли до Москви для «обстеження, визначення подальшої тактики лікування та проходження реабілітації».

Фото: Інна Варламова (у центрі), Яна Лантратова (праворуч від неї) і призначена після окупації головою Херсонського будинку дитини Тетяна Завальська (ліворуч) у Херсонській області / «Важные истории»

Через тиждень після вивезення з України Маргарита та Ілля опинились у Підмосков'ї. Про це свідчить запит, який управління Мінсоцрозвитку РФ у Московській області скерувало до Херсонського будинку дитини на початку вересня 2022 року. Відомство просило надіслати документи, які підтверджують, що Маргарита та Ілля залишилися без піклування батьків.

Запит від Мінсоцрозвитку РФ до Херсонського будинку дитини / «Важные истории»

У листопаді 2022 року суд у Московській області розглянув справу про удочеріння, зацікавленою особою в якому проходила Інна Варламова.

Як свідчать документи в розпорядженні ЗМІ, через місяць після рішення суду, у грудні 2022-го, Миронов та Варламова вдочерили Маргариту і поміняли її особисті дані.

Тепер дівчинку звуть Марина Сергіївна Миронова. Крім того, дитині змінили місце народження: замість українського Херсона — підмосковний Подольськ.

Знайоме із ситуацією джерело повідомило журналістам, що справжню матір Маргарити позбавили батьківських прав, а її батько помер. Проте дівчинка має й інших родичів.

Доля хлопчика Іллі Ващенка до кінця невідома. ЗМІ встановили, що тільки через рік після депортації, у вересні 2023 року, він отримав нове свідоцтво про народження. З нього випливає, що хлопчик перебуває в Московській області.

Повідомляється, що випадок Маргарити — перший документально доведений випадок усиновлення української дитини російським політиком такого рангу.

За словами юристів, яких опитали журналісти, з погляду міжнародного права це може кваліфікуватися як воєнний злочин і вважатися ознакою геноциду.

Раніше російське видання «Проект» з’ясувало, що до примусового вивезення українських дітей до Росії причетна керівниця російського фонду «Архистратига Михаїла» й голова опікунської ради «Національного центру допомоги зниклим і постраждалим дітям» Олена Мільська. 

У липні російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова оголосила, що з початку повномасштабного вторгнення Росія «прийняла» понад 700 тисяч українських дітей. Більшість із них, за її словами, «приїхали» до Росії з батьками чи іншими родичами. При цьому, за її словами, на територію Росії також «прибули» близько 1,5 тисячі дітей із сиротинців або дітей, які залишилися без піклування. 288 дітей з окупованої території Донеччини, як повідомила Львова-Бєлова, були влаштовані в Росії в прийомні сімʼї.

При цьому президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна може підтвердити документально близько 20 000 випадків примусового переміщення українських дітей, але реальна їх кількість більша. 

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

13 вересня Європарламент визнав самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка співучасником злочинів Росії в Україні, зокрема депортації дітей, і попросив Міжнародний кримінальний суд видати ордер на його арешт.

У вересні шестеро українських дітей, яких вдалося повернути з Росії, прибули до нідерландської Гааги, де зустрілися з керівництвом Міжнародного кримінального суду.

У червні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення опублікувала на своєму сайті звіт щодо того, яку відповідальність російські ЗМІ несуть за депортацію українських дітей.

Головне фото: Інна Варламова та Сергій Миронов / hromadske

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду