Amnesty International задокументувала злочини проти українських дітей та освіти на окупованих територіях

Amnesty International задокументувала злочини проти українських дітей та освіти на окупованих територіях

12:58,
12 Грудня 2023
483

Amnesty International задокументувала злочини проти українських дітей та освіти на окупованих територіях

12:58,
12 Грудня 2023
483
Amnesty International задокументувала злочини проти українських дітей та освіти на окупованих територіях
Amnesty International задокументувала злочини проти українських дітей та освіти на окупованих територіях
Українських дітей окупанти примусово зараховують до шкіл, які працюють за російською програмою. А батьки бояться випускати дітей на вулицю, щоб їх примусово не вивезли на «перевиховання» до Росії.

Правозахисна організація Amnesty International опублікувала дослідження про широкомасштабні репресії та утиски українських освітян, школярів та їхніх батьків на окупованих Росією територіях України.

Організація повідомила, що отримала докази від 23 працівників освіти та 16 сімей з дітьми шкільного віку, які жили чи все ще живуть під російською окупацією.

Правозахисники заявили, що майбутнє дітей на окупованих територіях під загрозою, адже російська агресія в Україні продовжує обмежувати навчання в школах.

«На окупованих Росією територіях залякування та примус є щоденною реальністю для сімей, дітей та педагогічного колективу. Ніхто не в безпеці під час нескінченної кампанії терору Росії в Україні», — сказала дослідниця Amnesty International Анна Райт.

За інформацією організації, з початку російського вторгнення в Україну ті, хто живе під російською окупацією, ризикували зазнати жорстокої розплати за бажання продовжити українську освіту. Причому деякі батьки вирішували переховувати своїх дітей, щоб уникнути їх відправлення до закладів «перевиховання» для всиновлення в Росії або примусового зарахування до шкіл, які працюють за російською програмою.

Як ідеться в дослідженні, незважаючи на ризик репресій, за кілька місяців окупації деякі вчителі та батьки намагалися організувати навчання за українською програмою.

«За словами обласного освітянина, вчителі, учні та батьки перетворилися на партизанів, які риють ями на городах, щоб сховати ноутбуки та мобільні телефони, або ховаються на горищах і старих коморах, щоб зловити мобільний сигнал», — ідеться в дослідженні.

Одна шкільна бібліотекарка розповіла Amnesty International, що їй доводилося таємно зустрічатися з учнями, щоб передати їм книжки, незважаючи на російські військові патрулі на вулицях їхнього села, які часто проводили свавільні обшуки.

Поліна, мати двох дітей, розповіла, що за дев’ять місяців російської окупації її діти лише кілька разів виходили з дому через страх, що їх вивезуть до Росії.

Ксенія, мати 15-річного хлопчика Кирила з окупованого села на Херсонщині (імена змінені), розповіла Amnesty International про візит учителя додому навесні 2022 року. Вчитель запитав Кирила, чи піде він до школи, коли вона відкривається у вересні. Ксенія сказала, що Кирило не піде до школи. На початку вересня приїхали люди в російській військовій формі і сказали: «Якщо ви завтра не прийдете до школи, наступного тижня приїде автобус і відвезе вас у дитячий будинок у Росії». Кирило повернувся до школи, але побачив, що вона прикрашена російською державною символікою, а біля дверей і всередині будівлі стояв озброєний персонал.

Вчителька з окупованого Бердянська Запорізької області, яка виїхала з окупованих територій у липні 2022 року, але продовжує проводити онлайн-заняття з дітьми, що проживають в окупованій громаді, розповіла Amnesty International, як дітей тепер змушують вчити російську мову та співати гімн. Тим, хто відмовиться, погрожують відібрати їх від батьків для «перевиховання в російських дитячих будинках».

За свідченнями сімей з окупованих Росією територій, школи відкрилися без кваліфікованого педагогічного персоналу. Дітей залишають у класах самих і наказують їм читати підручники. Це означає погіршення якості навчання та дисципліни.

«Єдиний спосіб допомогти Україні одужати та зробити сьогодення та майбутнє українських дітей менш болючими — це щоб Росія припинила війну в Україні, що є актом агресії за міжнародним правом», — заявила дослідниця Amnesty International Анна Райт.

Нагадаємо, 22 листопада Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9591 про визнання результатів навчання людей, які проживають на окупованих територіях. Законопроєкт дасть змогу молоді з тимчасово окупованих територій продовжити навчання та здобуття фаху.

Раніше Центр національного спротиву повідомляв, що у школах на тимчасово окупованих територіях дітям тимчасово дозволили отримувати уроки української мови, якщо є заява батьків. Окупанти надрукували свої підручники української мови з розповідями про «братні народи» й виправдовуванням окупації, хоча й таких підручників не вистачає.

Раніше повідомлялось, що на тимчасово захоплених територіях окупанти змушували українських дітей під диктування «вчителя» писати листи військовим російської окупаційної армії.

У вересні окупанти у межах програми «педагогічний десант» почали звозити з Росії студентів-педагогів для «роботи з дітьми» на тимчасово захоплених територіях України. Завдання «десантників» — навчати українських дітей історії та російської мови. Тобто, «історії рідного краю» українських дітей навчають студенти з Саратова.

У листопаді на окупованій частині Херсонщини росіяни зарахували всіх учнів перших класів до організації «Орлята Росії» — дитячого крила псевдоволонтерського «Руху перших», який фінансується Кремлем. Вступ до організації примусовий. Так звані «орлята» фактично є аналогом радянських «жовтенят». У межах програми діти відвідуватимуть пропагандистські заходи, де їм нав'язуватимуть російські наративи.

На 2024 рік російський уряд запланував виділити на «патріотичне виховання» дітей та підлітків 45,85 млрд рублів (майже 460 млн доларів США). 20,5 млрд з них мають дістатися нещодавно створеній організації «Рух перших», яке диктатор Путін пропонував перейменувати в «піонерію». 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду