Українська мережа за права дитини розробила Дитячу дорожню карту

Українська мережа за права дитини розробила Дитячу дорожню карту

14:41,
12 Квітня 2024
430

Українська мережа за права дитини розробила Дитячу дорожню карту

14:41,
12 Квітня 2024
430
Українська мережа за права дитини розробила Дитячу дорожню карту
Українська мережа за права дитини розробила Дитячу дорожню карту
У кожному з 10 розділів описані проблеми, стратегічні напрями для їх розв’язання, зокрема рекомендації для органів влади.

Громадська спілка «Українська мережа за права дитини» (УМПД) 15 квітня в Києві презентує Дорожню карту у сфері забезпечення прав та найкращих інтересів дитини, повідомила «Детектору медіа» пресслужба організації.

Документ розробили у 2023 році експерти спілки, яка нині включає 33 громадські організації. Залучили також дітей і батьків, представників соціальних служб та установ, де надають соціальні послуги, повідомила Дар’я Касьянова, голова правління ГС «Українська мережа за права дитини» та програмна директорка МБО «БФ “СОС Дитячі Містечка” Україна». 

Читайте також:

Дорожня карта у сфері забезпечення прав та найкращих інтересів дитини, або Дитяча дорожня карта складається з 10 компонентів:

  • культура сприйняття дитини в суспільстві;
  • законодавство і політики;
  • урядування (управління системою);
  • дані і аналітика;
  • людські ресурси;
  • фінансове забезпечення;
  • послуги для дітей і сімей з дітьми за місцем проживання;
  • догляд поза біологічною сім’єю;
  • організація захисту, попередження і реабілітація дітей у контакті з законом;
  • координація, взаємодія та перенаправлення.

«Ми перші, хто зібрав аналітику в різних напрямах: від культури сприйняття дитини в суспільстві до питань догляду поза біологічною сімʼєю. Фактично Дорожня карта у сфері забезпечення прав та найкращих інтересів дитини — це компас, на який мають орієнтуватись як представники громадського сектору, так і влада», — сказала Дар’я Касьянова.

В основу Карти закладені принципи Конвенції ООН про права дитини, Європейської стратегії з прав дитини, Європейської гарантії щодо дітей, Стратегії ради Європи з прав дитини, йдеться в описі документа.

Напрацювання з Дитячої дорожньої карти ввійшли до національної Стратегії забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні, додала Дар’я Касьянова.

15 квітня об 11:00 експерти УМПД презентують Дитячу дорожню карту. Про Стратегію забезпечення права кожної дитини в Україні на зростання в сімейному оточенні розповість представниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей. Долучитись до обговорення онлайн можуть усі охочі, які заповнять форму реєстрації. Захід також транслюватимуть на фейсбук-сторінці УМПД. 

Карта створена в рамках проєкту «Поверни Україну для всіх дітей», який УМПД втілює з Міжнародним фондом «Відродження».

Нагадаємо, у грудні 2023 року Україна офіційно підтвердила депортацію 19,5 тисяч дітей до РФ. «Детектор медіа» розповідав, що робить влада, громадські організації та світ, щоби повернути українських дітей додому. Які механізми повернення депортованих дітей має українська сторона, розповіла юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

Інфографіка: УМПД

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду