Шестеро українських дітей, яких повернули з Росії, прибули до Гааги. Завтра зустріч з керівництвом МКС

Шестеро українських дітей, яких повернули з Росії, прибули до Гааги. Завтра зустріч з керівництвом МКС

16:32,
14 Вересня 2023
1545

Шестеро українських дітей, яких повернули з Росії, прибули до Гааги. Завтра зустріч з керівництвом МКС

16:32,
14 Вересня 2023
1545
Шестеро українських дітей, яких повернули з Росії, прибули до Гааги. Завтра зустріч з керівництвом МКС
Шестеро українських дітей, яких повернули з Росії, прибули до Гааги. Завтра зустріч з керівництвом МКС
Дмитро Лубінець: Дівчинку Вероніку повернули лише після того, як її мама виступила на Радбезі ООН. Тож нам треба започаткувати нові механізми міжнародного тиску на РФ для повернення дітей.

Шестеро українських дітей, яких вдалося повернути з Росії, прибули до нідерландської Гааги. Завтра вони зустрінуться з керівництвом Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомили на пресконференції в Гаазі уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець та уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук. Свої історії повернення розповіли й діти, передає «Укрінформ».

Ідеться про чотирьох хлопчиків та двох дівчаток. П’ятеро дітей родом з Маріуполя, одна дитина з Харкова.

Лубінець розповів про повернення дівчинки Вероніки. За його словами, його команда займалася ним більше 9 місяців. Вони організували окрему зустріч на рівні Ради безпеки ООН, де виступила мама Вероніки. І аж після цього вдалося отримати сигнал з російської сторони, що дитину готові віддати.

«Для мене це прояв того, що в цьому випадку якраз міжнародна спільнота спрацювала, натиснула на Росію. Тому я прихильник того, що нам треба започатковувати нові підходи, нові механізми саме тиску на РФ. Нам треба змусити росіян віддати, повернути всіх українських дітей, яких вони фактично вкрали, депортували, вивезли, розлучили зі своїми батьками», — сказав Лубінець в ексклюзивному коментарі «Укрінформу».

Він повідомив, що вже завтра відбудеться зустріч керівництва Міжнародного кримінального суду зі звільненими з російської неволі дітьми. За його словами, дуже важливо, що діти можуть бути почутими.

«Безумовно, їхні свідчення, їхні історії повинні стати окремими сторінками в томах кримінального провадження проти РФ. І саме в Гаагу, на мій погляд, найбільш важливо було не тільки приїхати офіційним представникам України, а й привезти дітей, які можуть розказати свої власні історії», — наголосив Лубінець.

Він також сказав, що міжнародні інституції мають зробити все, щоб допомогти українським дітям повернутися додому.

«Ми не можемо дозволити, щоб ті воєнні злочини, які вчиняє РФ щодо українських дітей — це і депортація, і вбивства, і каліцтва, злочини сексуального насильства, які вчиняють російські військові і продовжують це вчиняти, — залишилися без відповіді, не понесли покарання. Бо безкарність породжує хаос», — сказав Лубінець.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що виданий ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна є довічним.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

13 вересня Європарламент визнав самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка співучасником злочинів Росії в Україні, зокрема депортації дітей, і просить Міжнародний кримінальний суд видати ордер на його арешт.

Фото: пресконференція в Гаазі / «Укрінформ»

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду