Правозахисники збирають докази для МКС, що Росія умисно використовувала голод як зброю проти України, — The Guardian

Правозахисники збирають докази для МКС, що Росія умисно використовувала голод як зброю проти України, — The Guardian

12:33,
25 Вересня 2023
968

Правозахисники збирають докази для МКС, що Росія умисно використовувала голод як зброю проти України, — The Guardian

12:33,
25 Вересня 2023
968
Правозахисники збирають докази для МКС, що Росія умисно використовувала голод як зброю проти України, — The Guardian
Правозахисники збирають докази для МКС, що Росія умисно використовувала голод як зброю проти України, — The Guardian
Росіяни перетворювали їжу на зброю в три етапи: перерізали постачання під час облоги українських міст, умисно знищували запаси їжі та води по всій країні та обмежували експорт українського продовольства за кордон.

Юристи-правозахисники у співпраці з українською прокуратурою збирають докази, що Росія навмисно намагалася спричинити голод і використовувала його як зброю під час війни проти України. Зібране досьє передадуть до Міжнародного кримінального суду. Про це пише The Guardian.

Ці докази потрібні, щоб МКС розпочав перше судове переслідування такого роду, яке могло б висунути нові звинувачення російському президенту Володимиру Путіну.

Старший юрист юридичної компанії Global Rights Compliance (GRC) Юсуф Хан розповів, що «перетворення продовольства на зброю відбувалося в три етапи». 

Під час першої фази росіяни обложили українські міста, через що припинилося або скоротилося постачання продовольства до них.

Серед задокументованих інцидентів — загибель 20 мирних жителів у Чернігові вранці 16 березня 2022 року, коли російські осколкові бомби вибухнули біля супермаркету в місті, де українці стояли в черзі по хліб і продукти.

Слідчі також зосереджені на облозі Маріуполя, додав Хан. Постачання продовольства до міста було припинено, а коридори гуманітарної допомоги заблоковані або розбомблені, через що зневіреним, голодним жителям було дуже важко або неможливо втекти.

Другий етап включав знищення запасів їжі та води, а також джерел енергії по всій Україні, які адвокат описав як «об’єкти, необхідні для виживання цивільного населення».

Наприклад, такі міста, як Миколаїв на півдні, на початку великої війни залишилися без питної води після того, як російські війська захопили насосну станцію. Жителі були змушені покладатися на воду, яку доставляли щодня, щоб вони могли безпечно пити й митися.

Третій елемент — це спроби Росії запобігти або обмежити експорт українського продовольства.

GRC працюватиме з українською прокуратурою над складанням досьє про воєнні злочини Росії до кінця 2024 року. 

Правозахисники мають намір подати заяву згідно зі статтею 15 Римського статуту, що дозволяє третім особам надсилати інформацію про ймовірні воєнні злочини прокурору МКС. Рішення щодо продовження справи ухвалюватиме прокурор, який базується в Гаазі.

Юристи намагатимуться ідентифікувати злочинців, зокрема з’ясувати, чи можна вимагати висунення звинувачення особисто Путіну, як це сталося в березні, коли МКС видав ордер на арешт президента РФ за депортацію українських дітей.

Хан вважає, що Путін може нести відповідальність у злочинах, пов’язаних із голодом, безпосередньо, спільно з іншими та/або через інших, а також за нездатність здійснювати належний контроль над російськими військовими або іншими особами, яких звинувачують у конкретних злочинних діях.

Видання нагадує, що у 2018 році Рада Безпеки ООН схвалила резолюцію, яка засудила використання голоду як засобу ведення війни, а у 2019 році були внесені зміни до Римського статуту МКС, які розширили перелік справ, що можуть бути порушені за цим фактом.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

Фото: зруйноване обстрілом зерносховище на Миколаївщині, липень 2023 року / Ніна Ляшонок, «Укрінформ», Getty Images

 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду