«Трибунал для Путіна» презентував юридичні докази вчиненого росіянами геноциду в Маріуполі

«Трибунал для Путіна» презентував юридичні докази вчиненого росіянами геноциду в Маріуполі

20:38,
28 Серпня 2023
1063

«Трибунал для Путіна» презентував юридичні докази вчиненого росіянами геноциду в Маріуполі

20:38,
28 Серпня 2023
1063
«Трибунал для Путіна» презентував юридичні докази вчиненого росіянами геноциду в Маріуполі
«Трибунал для Путіна» презентував юридичні докази вчиненого росіянами геноциду в Маріуполі
Детально описані кейси правозахисники сформулювали в подання до Міжнародного кримінального суду.

Подання до Міжнародного криміналього суду презентували експерти(ки) правозахисної ініціативи «Трибунал для Путіна» (T4P) під час пресконференції 28 серпня.

Організація-учасниця ініціативи — Харківська правозахисна група (ХПГ) почала документувати ознаки геноциду як міжнародного воєнного злочину проти людяності в Маріуполі в березні 2022 року, сказав її директор Євген Захаров«Ми взяли документування саме в Маріуполі тому, що це робити найскладніше. Оскільки з 2 березня 2022 року в Маріуполі не було зв’язку, не було доступу до комунальних послуг, там була окрема важка, страшна ситуація. Дані про злочини можна було збирати тільки через прямі комунікації з постраждалими, свідками злочинів», — сказав він.

Головна мета роботи, за його словами, — притягнути до відповідальності злочинців, а також допомогти постраждалим і відшкодувати збитки. Учасники ініціативи T4P розподілили спостереження за регіонами та вносили інформацію в базу даних, яку ХПГ вела ще до повномасштабного вторгнення росіян. Нині в цій базі майже 50 тисяч задокументованих злочинів, сказав правозахисник.

Євген Захаров пояснив, що притягувати до відповідальності організаторів і виконавців злочинів мають національні правоохоронні системи, але складність полягає в тому, що «жодна правоохоронна система світу не може впоратись із такою навалою злочинів» і процес розслідування може затягнутися на десятиліття. Тому в поданні до МКС правозахисники узагальнюють найбільш вагомі злочини, щоби звернути на них увагу, додав Євген Захаров.

Експерт Харківської правозахисної групи, один з авторів подання Михайло Романов додав, що геноцид — це той злочин, вчинення якого важко довести належно. Правозахисник розповів, що геноцидний злочин в Україні та в міжнародному законодавстві визначають як такі дії: вбивства, тяжкі тілесні ушкодження та доведення до психічного розладу; створення умов для життя, які призводять до загибелі; насильницьке вивезення дітей; унеможливлення народження дітей. Із них правозахисники сконцентрувалися на перших трьох, додав Михайло Романов.

«Геноцид є важким (для доведення), оскільки в нього є подвійний намір, і цей намір потрібно доводити… Тобто той, хто вчинює це правопорушення, повинен мати не лише намір вбивства, а й мати намір, який масштабує ці діяння. Тобто метою є знищення певної групи», — пояснив Михайло Романов.

Нагадаємо, «Детектор медіа» вже розповідав про підготовлене подання про обстріли цивільних. T4P працює ще над п'ятьма поданнями до МКС щодо систематичних злочинів проти людяності, які може розслідувати лише Міжнародний кримінальний суд.

Нагадаємо, 22 серпня в Харкові ініціатива T4P представила своє перше подання до Міжнародного кримінального суду про обстріли України. Обидва подання підготовано за підтримки Посольства США в Україні.

Глобальна ініціатива «Трибунал для Путіна» (T4P) створена у відповідь на повномасштабну агресію РФ у лютому 2022-го року. Учасники ініціативи документують події, в яких вбачаються ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах країни, які опинилися під ударом.

Документатори публікують результати роботи на сайті ініціативи T4P та постійно їх оновлюють.

Ініціатива активно працює на міжнародному рівні задля того, щоб використати чинні механізми ООН, Ради Європи, ОБСЄ, ЄС і Міжнародного кримінального суду для запобігання цим брутальним злочинам і притягнення до відповідальності винних.

Засновники ініціативи: Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Українська Гельсінська спілка з прав людини. Нині в складі ініціативи 24 організації.

Фото ukrinform.ua

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду